Đurovic se sastala sa ambasadorima Hrvatske i Ukrajine: Crna Gora snažno stoji uz ukrajinski narod, Grubišić dokazani prijatelj naše zemlje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorom Republike Hrvatske Nj.E. Veselkom Grubišićem i novoimenovanim ambasadorom Ukrajine Nj.E. Olehom Herasimenkom.
Đurovic se sastala sa ambasadorima Hrvatske i Ukrajine: Crna Gora snažno stoji uz ukrajinski narod, Grubišić dokazani prijatelj naše zemlje

Izrazivši zadovoljstvo povodom zajedničkog susreta sa ambasadorima dviju prijateljskih država, te posebno povodom prvog zvaničnog susreta sa novoimenovanim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori, predsjednica Đurović je izrazila očekivanje da će mandat ambasadora Herasimenka biti plodotvoran i u punom obimu doprinijeti daljem unapređenju bilateralnih odnosa.

Đurović je, konstatujući da je ambasador Grubišić odličan poznavalac prilika u Crnoj Gori i dokazani prijatelj naše države, naglasila da raduje što Crna Gora i Republika Hrvatska nastavljaju da sarađuju u mnogim područjima od zajedničkog interesa. Kako je ocijenila, upravo su kvalitetni saveznički odnosi garant daljeg unapređenja relacija u ravni bilateralne i multilateralne saradnje.

Osvrnuvši se na šire geopolitičke prilike i aktuelna dešavanja, Đurović je izrazila nadu da će Ukrajina, uz pomoć međunarodnih partnera, uskoro imati perspektivu slobodne i prosperitetne zemlje, pa je podsjetila da je Crna Gora u svim međunarodnim formatima osudila agresiju i pridružila se pozivima međunarodne zajednice upućenim Ruskoj Federaciji da zaustavi vojne napade, povuče vojne snage i odabere put diplomatije. Konkretna potvrda takvih stavova je, kako je navela Đurović, činjenica da je Skupština Crne Gore sa više od dvije trećine glasova usvojila Rezoluciju kojom osuđuje rusku vojnu invaziju na Ukrajinu.

Predsjednica je poručila da Crna Gora snažno stoji uz ukrajinski narod, te uz podsjećanje da je naša zemlja u skladu sa svojim mogućnostima u prethodnom periodu pomogla Ukrajini, najavila da pomoć neće izostati ni u narednom periodu.

Navodeći da Crna Gora cijeni inicijativu ukrajinske strane da u skorije vrijeme pokrene bilateralne konsultacije u oblasti evropskih integracija, Đurović je ukazala na

spremnost naše zemlje da sa Ukrajinom podijeli svoja iskustva. Ona je, govoreći o putu koji je u pristupnim procesima prošla Crna Gora, i uz osvrt na složenost aktuelne političke situacije, ocijenila da se ne smiju iznevjeriti očekivanja građana koji u visokom procentu podržavaju evropski put naše zemlje i time potrošiti povjerenje koje su građani dali donosiocima odluka.

Ambasador Ukrajine Oleh Herasimenko izrazio je zadovoljstvo povodom prvog zvaničnog susreta, svesrdno zahvalio na nesebičnoj podršci naše zemlje ukrajinskom narodu, te u tom kontekstu pozdravio usvajanje Rezolucije kojom se osuđuje ruska vojna invazija na Ukrajinu i pruža podrška mjerama EU.

On je istakao da je Ukrajina prepoznala i cijeni otvorenost naše zemlje i spremnost da u brojnim sferama pruži pomoć ukrajinskom narodu, u ovom, za njih izuzetno teškom periodu.

Herasimenko je naglasio da je Ukrajina spremna da konsultuje i usvoji sva korisna i potrebna iskustva, koja je Crna Gora u dijelu pristupnih procesa spremna da podijeli sa Ukrajinom, te poželio našoj zemlji što skoriji ulazak u zajednicu evropskih naroda.

Izrazivši uvjerenje da će Crna Gora u što skorijem periodu postati članica EU, ambasador Republike Hrvatske Veselko Grubišić je ponovio da na tom putu naša zemlja ima punu podršku susjedne Hrvatske.

Tokom sastanka, ambasadori su zvanično uručili pozivnicu predsjednika Vrhovne rade Ukrajine Ruslana Stefančuka i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića upućenu predsjednici Đurović za učešće na predstojećem Prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme, koji će se održati u Zagrebu 25. oktobra 2022. godine, na čemu je predsjednica zahvalila uz konstataciju da će se rado odazvati pozivu da učestvuje na Samitu, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

Đurović: Mi nismo mala Ukrajina, niti želimo postati u bilo kom kontekstu bezbjednosno rizično područje

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Đurović otvorila konferenciju CGO ‘Decenija crnogorskih pregovora sa EU – kako izaći iz kružnog toka’

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Disciplinski postupak protiv pritvorenika: Slomio telefon pred zatvorskim službenicima, psovao ih i prijetio im

Vuković: Centru grada vratili smo stari sjaj

Demokrate i Ura tražili krivca što Lekić nije mandatar

“Konzilijum” osnovan i “upao” u sistem zdravstva za samo nekoliko mjeseci, MZD za Standard: Ne postoje kumovske relacije sa ministarkom