Đurović: Skupština od početka pregovaračkog procesa bila aktivan partner u procesu pristupanja Crne Gore EU

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović govorila je danas u okviru konferencije koju je na temu 'Prvih 10 godina pregovora: Jubilej za proslavu ili zabrinutost?', organizovao Centar za demokratsku tranziciju.
Đurović: Skupština od početka pregovaračkog procesa bila aktivan partner u procesu pristupanja Crne Gore EU

Đurović na konferenciji CDT-a; Foto: Skupština CG

Osvrnuvši se na ulogu Skupštine Crne Gore tokom trajanja pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, predsjednica Đurović je naglasila da je nova 43. Vlada okupljena oko evropskih vrijednosti kao prioriteta, te da će sva dalja nastojanja biti usmjerena ka ostvarenju primarnog strateškog cilja – budućeg članstva u EU.

„Uvjerena sam da će takvo opredjeljenje nove većine potvrditi konkretni rezultati!”, kazala je Đurović.

Ona je naglasila da je Skupština od početka pregovaračkog procesa bila aktivan partner u procesu pristupanja Crne Gore EU, i istakla da je upravo nizom rezolucija potvrđena politička volja i dat prioritet evropskoj perspektivi naše zemlje.

Predsjednica je, podsjetivši na raniju praksu, koja je predviđala da u sastav radnih grupa za pojedinačna pregovaračka poglavlja budu uključeni i članovi Stručne službe Skupštine, te na izmjene iz 2021. godine, kojima je Stručna služba Skupštine isključena iz sastava radnih grupa za sva pregovaračka poglavlja osim za poglavlje 23, sugerisala da bi bilo korisno ovo pitanje urediti na način kako je to primarno bilo predviđeno, što bi, kako je ocijenila, osnažilo pregovaračku strukturu.

Đurović je konstatovala da je Crna Gora najdalje odmakla na putu integracija, da je predvodnik u tom procesu, naglasila je da postoji snažno i u kontinuitetu rastuće raspoloženje građana koji podržavaju EU integracije, kao i da aktuelni društveno politički momenat nameće ideju evropskog jedinstva kao nužnost i potrebu. Otuda, istakla je predsjednica Skupštine, Crna Gora je u obavezi da prepozna trenutak i iskoristi istorijsku priliku.

Predsjednica parlamenata je ocijenila da je neophodno završiti do kraja proces sprovođenje svih reformi, što se od nas i očekuje, te naglasila da je jedna od krucijalnih uloga Skupštine uspostavljanje kvalitetnog političkog dijaloga, koji ne bi bio sveden na formu.

U tom kontekstu Đurović je poručila da kvalitetan politički dijalog jeste svakodnevan politički proces, uzajamno poštovanje i usaglašavanje sa kolegama parlamentarcima, te navela da je primarni zadatak u narednom periodu postizanje dogovora oko svih neophodnih imenovanja u pravosuđu, koja traže kvalifikovanu većinu.

Dijalog političkih subjekata, pretpostavka je, istakla je predsjednica Đurović, i rješenja do kojih valja doći u okviru reforme izbornog zakonodavstva i primjene svih preporuka OEBS/ODHIR-a, pri čemu akcenat treba staviti na nastavak rada Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, sa konkretnim rezultatima.

„U ovom segmentu moramo pakazati posvećenost i riješenost da se dođe do kvalitetnih modela, budući da je jasno da imamo ograničene vremenske kapacitete”, kazala je Đurović.

Predsjednica je, kao ne manje važnu, istakla potrebu jačanja uloge Skupštine – kroz sveukupno unapređenje parlamentarne odgovornosti, jačanje kontrolne uloge i nadzora nad izvršnom vlašću, kao i unapređenje demokratske kontrole. Takođe, pitanja koja zahtijevaju rješavanje su, kako je kazala, reforme u domenu protiv korupcije, borba protiv dezinformacija, govora mržnje kao široko rasprostranjenog fenomena, garantovanje prava i sloboda poslenicima javne riječi.

Predsjednica je izrazila očekivanje da će ostvareni rezultati biti vrednovani kroz predstojeći izvještaj Evropske komisije.

Učešće u okviru pomenute teme uzeli su i ambasador Francuske Nj.E. Kristijan Timonije, kao i zamjenik šefice Delegacije EU u Podgorici Rikardo Seri.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Đurović: Mi nismo mala Ukrajina, niti želimo postati u bilo kom kontekstu bezbjednosno rizično područje

(FOTO I VIDEO) Skupština izglasala 43. Vladu Crne Gore; Abazović premijer

Đurović sa ambasadorom Kraljevine Belgije: Skupština ima krucijalnu ulogu u procesu pridruživanja EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Preko koordinatora i komisija izvukli više od milion eura iz CEDIS-a

Reagovanje kompanije Pošta CG

STANDARD U NOVOM PAZARU: Čistili hodnike, sklanjali krevete i bolesnike i micali umrlice da Brnabićka bude zadovoljna

MUSTAFI ODUZET BLINDIRANI DŽIP: Još ga niko nije kontaktirao da priča o likvidacijama, iako je ponudio svoja saznanja o ubistvima i naručiocima