test

Đurović: Svi izvori kažu da će naša Vlada u naredna dva dana pristupiti Otvorenom Balkanu

Standard

13/12/2022

17:33

Svi lokalni i regionalni izvoru kažu da će naša Vlada pristupiti Otvorenom Balkanu u naredna dva dana, saopštila je profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović, ističući da se nada da se to neće dogoditi, jer prema njenoj procjeni, za to nema ni političke ni ekonomske potrebe.

Ona je ocijenila da je Otvoreni Balkan jedna je od refleksija rata u Ukrajini na naš prostor – gdje se pitanje granica na jedan virtuelan način želi obesmisliti.

Đurović je na panelu pod nazivom “Svjetski poredak nakon rata u Ukrajini”, koji organizuju njemačka fondacija fondacija Konrad Adenauer i Atlantski savez Crne Gore, kazala da je pitanje koji aspekti krize rata se reflektuju na Zapadni Balkan.

– Stravičan je rat u Ukrajini i svjedoci smo surovog uništavanja i siromašenje jedne evropske zemlje i tolikog broja ljudskih žrtava. Prije deset godina Evropska unija je dobila nobelovu nagradu za mir, a kada se osvrnemo, postavljamo pitanje tom evropskom mirovnom projektu. Evropska unija je jednom zakasnila kod nas, a može se desiti da zakasni još jedan put. Svjedočimo povećanim bezbjednosnim rizicima – kazala je Đurović.

Ona smatra da bi Evropa trebalo da pokaže jedinstvo i zajedništvo.

– To se tiče refleksija na Zapadni Balkan, kazala bih da je borba za teritorije prošla u neke druge sfere – medijski svijet prenošenje kulturoloških matrica, ekonomiju, bezbjednosne strukture. I ono što mi kao nekadašnji predvodnik u procesu evropskih integracija možemo kazati, jeste da se pokazalo da NATO članstvo nije dovoljno – ono što se nama dešava su turbulencije iznutra, treba nam bliža Evropska unija – ocijenila je Đurović.

Ona je poručila da efekti na Zapadni Balkan sežu u sve sfere našeg društva.

– Još uvijek je moguće i priključenje Otvorenom Balkanu. Ne morate mijenjati granice možete staviti filozofiju da granica nema, da je to dobro za biznis. U analizi MEP fali ekonomski dio on ne fali u javnosti dostupnim informacijama. Na sajtu crnogorske panevropske unije stoji detaljna analiza ekonomska zašto Otvoreni Balkan nije dobar za Crnu Goru – ukazala je Đurović.

Ona je dodala da je tu studiju dostavila premijeru, resornim ministrima i ocijenila da bi možda i trebalo da je pročitaju.

– Ne govorimo svi u Crnoj Gori jezikom partija nego jezikom struke, ali zbog duboke krize koju živimo naša se struka ne čuje- poručila je Đurović.

Ona je kazala da se političke odluke donose sa nevjerovatnom lakoćom bez analize i straha.

– I bez osjećaja nelagodnosti da kad nešto predlažete kao odluku saopštavate da iza toga ne stoji nikakva analiza – istakla je profesorica.

Ona je ukazala na to da je Evropska unija složena kao i današnji uslovi.

– Primjer kada je EU počela ozbiljno da se bavi pitanjima vrijednosti i došla do sprovođenja postupka sankcija, konkretne zemlje kojima je bilo zaprijećeno zamzavanje sredstava je zaustavljeno jer EU za paket sankcija ukrajini potreban konsenzus. Pitanje važnosti Ukrajine je opet odložilo pitanje vrijednosti – kazala je Đurović.

Ona je dodala da se moramo “uzdati i u sebe i govoriti o problemima koje imamo”.

– Pravila se nijesu promijenila, kriterijumi su ostali isti, ali jeste procedura. Mi smo podržali ali ubjeđeni da ostaje isto pravilo da nema prečice za članstvo. Mi imamo svoje zadatke ali jesmo očekivali da bih dobije kandidaturu, kosovo viznu liberalizaciju i sada u novoj eskalaciji problema na granici Srbije i Kosova najavljuje da će predati kandidaturu za članstvo – kazala je ona.

Prema riječima Đurović, Crna Gora se kao najveći minus prikazuje što smo mi taj prozor „zatvorili“.

– Otvorio se u šestom mjesecu ali se zatvorio potpisivanjem TU. Problem je kad zemlja krene da ide retrogradno bude u procesu integracija kažnjena u paketu – vi ne možete da kaznite političke elite, vi kažnjavate zemlju. Mi ćemo biti zaustavljeni u procesu kao zemlja, kažnjeni kao zemlja i ono što se Crna Gora postavlja danas je što smo danas blizu jedinstvenom balkanskom karavanu što nas uvodi u dugačak proces integracija – dodala je ona.

Prema njenim navodima, u Crnoj Gori imamo i urušavanje javne administracije.

– Nema više nijednog pomoćnika ministra koji ima institucionalnu memoriju dužu od dvije godine i naša administracija će tek biti sankcionisana u smislu nazadovanja. A da ne govorimo o ekonomskom populizmu i netransparentnosti odluka po pitanju kupovanja kompanija aktivnosti na berzi. Ovo je vrlo turbulenstno vrijeme gdje će šlag na torti biti usvajanje budžeta – istakla je Đurović.

Vujović: Crnom Gorom se upravlja iz drugog centra

Ono što radi današnja parlamentarna većina je jasna politička namjera da se zaustavi evropska integracija Crne Gore, poručio je izvršni direktor Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) Zlatko Vujović osvrnuvši se na jučerašnje ponovno usvajanje Zakona o predsjednika u crnogorskom parlamentu.

– Izglasavanje ovog Zakona je poruka da Crna Gora neće ići ka Evropskoj uniji. Nekad smo bili zemlja zarobljenih institucija, u smislu korupcije, a danas ćemo biti zemlja koja je zarobljena na drugi način – ne u vojnom smislu, ali mi smo zemlja kojom se upravlja iz jednog drugog centra – poručio je on na panelu pod nazivom “Svjetski poredak nakon rata u Ukrajini”, koji organizuju njemačka fondacija fondacija Konrad Adenauer i Atlantski savez Crne Gore, ukazao na to da se Ukrajina borila i izborila za demokratiju.

Vujović je ocijenio da postoje brojne sličnosti između Ukrajine i Crne Gore – kao što su osporavanje suvereniteta i ugrožavanje integriteta.

Izvršni direktor CeMi-ja je ukazao na to da se Ukrajina borila i izborila za demokratiju.

– Postoje sličnosti i sa Crnom Gorom jer je i ona uvijek bila žrtva, ako ne vojne agresije, onda meta hibridnog rata. On je danas mnogo moderniji, a kontinuirana spremnost da se dovodi u pitanje postojanje držve kulture nacije je sve što se već vidjelo u Ukrajini. Problem je sa podijeljenosti nacije – to smo imali i u Ukrajini gdje je jedan dio naroda bio pod jakom kampanjom koja se vodila u Rusiji, a mi to isto decenijama gledamo u Crnoj Gori. Putinova Rusija na neki način kopira ponašanje Miloševićeve Srbije. Sami rat u Ukrajini uticao je na brojne promjene i pristupe u bezbjednosti zemalja. Vladimir Putin je agresijom pomogao Nato-u i nadam se da će se u nekom brzom periodu proširiti na još dvije države. A epilog ovog rata će biti trajni gubitak uticaja Rusije – poručio je Vujović.

Devčić: Ponovo se pokazalo da je ZB pogodno tlo za širenje ruskog uticaja

Direktor njemačke fonacije Konrad Adenauer Jakov Devčić je kazao da se ovaj skup održava u pravom trenutku – nekoliko dana poslije važnog događaja u Tirani – ali i u trenutku kada se ulazi u novu fazu rata u Ukrajini.

On je ukazao na to da je posljedica ove agresije, osim brutalnog uništavanja društva, kriza velikih razmjera.

– Svjedočimo krizi u snabijevanju hranom, ali i nezapamćenoj energetskoj krizi. U trenutku dok se nova gvozdena zavjesa nadvija nad kontinentom, posebno pažnju skreće uticaj na Zapadni Balkan – kazao je Devčić.

On je ocijenio da se Zapadni Balkan ponovo pokazao kao pogodno tlo za širenje ruskog uticaja.

– Zbog nevolje Rusije diplomatija nije mogla da ispuni svoje osnovne zadatke. Sve ono što je Rusija htjela da učini nije uspjela, ne uspijeva i neće uspjeti. Nije uspjela da slomi ukrajinsku nacionalnu ideju, svjedočimo stavranju jedne nove nacionalne ideje u Ukrajini. Kroz rat Rusija je pomogla NATO-u da nađu neku novu ulogu u novoj globalnoj igri. Akteri koji su nekada sumnjali u NATO, brzo su se vratili u kamp koji vidi NATO kao mjeru bezbjednosti i stabilnosti – kazao je Devčić.

On je ukazao na to da su svi brzo vidjeli da bez saradnje na nivou EU niko ne može sam da se suočava, sa na primjer, energetskom krizom.

– Od 24. februara svjedočimo sukobu dvije koncepcije, demokratije i autoritarizma, i potpuno različitih sistema vrijednosti. Mi kao fondacija smo ubijeđeni da će Rusija na kraju rata biti gubitnik – kazao je direktor fondacije Konrad Adenauer.

To za Balkan, prema njegovim riječima, znači da EU mora da poveća prisustvo i pomaže zemljama Zapadnog Balkana, te da mora jasnije i direktnije da uspostavlja zajedničke interese.

-U srednjem i dugom roku, jače prisustvo EU, znači da mi vidimo koje vrste konkretnih i brzih mogućnosti integracije možemo zajedno da dostignemo. Uprkos tome, moramo sadašnji situaciju da iskoristimo u zajedničkim interesima. Različite zemlje imale su različitiu reakciju na izbijanje rata. Moramo razumjeti istorijski i politički kontekst u državama. Zbog toga je veoma važno što se danas sastajemo na regionalnoj konfereniciji, mnogo mi je drago da imamo predstavnike iz skoro svih zemalja ZB – rekao je Devčić.

Izvor (naslovna fotografija):

Gordana Đurović

Ostavite komentar

Komentari (0)