test

Đurović: Vrijeme izgubljeno, umjesto godišnjih odmora nadoknaditi propušteno

Standard

18/07/2022

06:46

Ova vlada nije trebalo da zanemari svoju osnovnu funkciju, a to je da podstiče dijalog i dogovor oko EU agende i da sprovodi konkretne aktivnosti na tom planu. Izgubljeno je već značajno i dragocjeno vrijeme, koje je uglavnom provedeno na raznim putovanjima, umjesto na posvećenom radu kod kuće – ocijenila je za Pobjedu Gordana Đurović, profesorka i predsjednica Crnogorske panevropske unije, poručujući da ministri, poslanici, sudije, tužioci… ne bi trebalo da koriste godišnje odmore, kako bi nadoknadili izgubljeno, ako, kako je kazala, nije kasno.



Đurović je poručila da podrška građana za EU integracije od više od 75 odsto obavezuje sve tri grane vlasti u Crnoj Gori da se udruže oko EU agende, i to bez odgađanja.

– Posebno Vladu. Tako je i obećano, te dugo pregovarano i konačno i zapisano u sporazumu političkih aktera koji čine manjinsku vladu, izabranu 28. aprila, prije 82 dana. Zbog onoga što do sada nije uradila, a trebalo je, kao i zbog onoga što je uradila, a nije trebalo – ova vlada više nema pravo na 100 dana bez kritike – kazala je Đurović, govoreći o tome gdje je Crna Gora danas kada su u pitanju evropske integracije, može li prevazići političku krizu i vratiti se na pravi put i šta je Vlada propustila da uradi na tom planu.

Propusti Vlade

Upozorila je na to šta je Vlada trebalo da uradi, a šta nije učinila.

– Ova vlada trebalo je, između ostalog, da konsoliduje svoju strukturu i pridržava se dogovorenog sporazuma o načinu rada i prioritetima. Naprotiv, kohezija njene heterogene strukture ozbiljno je narušena i obesmišljen je svaki dogovor kvalifikovane većine o ključnim temama – kazala je Đurović.

Prema njenim riječima, Vlada je trebalo da pripremi i usvoji sve nove sistematizacije u ministarstvima, jačajući ključne funkcije i čuvajući stručne kadrove, ali, kako je istakla, to je nezavršen proces.

– Vlada je trebalo da usvoji novu pregovaračku strukturu za pregovore sa EU i ojača mehanizme koordinacije. Novi resori i dalje kadrovske migracije slabe pregovaračku strukturu, koja je i ovako bila desetkovana i sistematizovano ostajala bez stručnog kadra u posljednje dvije godine. Iako je ovo bio prioritet, nečinjenje predstavlja ozbiljno ugrožavanje moguće integracione dinamike – upozorila je Đurović.

Smatra da je, s obzirom na to da je proljećna analiza makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi usvojena prije nekoliko dana, trebalo odmah pripremati plan mjera za jesen, jer, kako je istakla, i EU ulazi u duboku recesiju zbog agresije Rusije na Ukrajinu, za koju, dodaje, „nije dovoljno samo najaviti rebalans, uz moguće nestašice (deficit stručnih analiza)“.

– EU agenda u ovom momentu fokusira se na dvije ključne oblasti – reformu pravosuđa (izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika i sudija Ustavnog suda), gdje još nema rezultata, i proizvodnju konkretnih i mjerljivih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala do nivoa ispunjavanja ključnih privremenih mjerila – što je povezano sa prethodnim (otvorena politička trgovina i odlaganje dogovora uz dalju političku destabilizaciju). Čak i dosta toga što je mogla uraditi sama Vlada – nije urađeno – kazala je Đurović.

Upozorila je i na to da je ova vlada trebalo da završi dugo najavljivanu analizu koristi i rizika ulaska u inicijativu Otvoreni Balkan.

– Najavljena je radna grupa, bez poziva učešća NVO u njenom radu, sa potpunim deficitom transparentnosti u njenom eventualnom radu – nema rezultata, naprotiv, najavljuje se pristupanje uz manipulativno, populističko i šturo pojašnjenje kako je regionalna integracija dobra za zemlju. Osnovni argumenti dostavljeni su kabinetu predsjednika Vlade, a brojne prilike iskorišćene su za javnu elaboraciju zašto OB nije dobar za našu zemlju – kazala je Đurović.

Šta nije trebalo

Poručila je da Vlada nije da usvoji prijedlog „temeljnog ugovora“ sa SPC.

– Ova vlada nije trebalo da usvoji prijedlog „temeljnog ugovora“ između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve na način na koji je to uradila – bez javne rasprave, bez procedure, bez dijaloga i bez uzimanja u obzir argumenata pravne struke. Upitno je zašto se nijedan zarez nije smio promijeniti, a da se ne pominju ozbiljne primjedbe na usaglašenost teksta sa Ustavom i zakonima ove države. Posebno brine nepoštovanje prethodnog političkog sporazuma koji je podrazumijevao kvalifikovanu većinu od svih članova Vlade za glasanje o važnim temama – istakla je Đurović.

Prema njenim riječima, ova vlada nije trebalo da zanemari svoju osnovnu funkciju, a to je da podstiče dijalog i dogovor oko EU agende, te da sprovodi konkretne aktivnosti na tom planu.

– Izgubljeno je već značajno i dragocjeno vrijeme, koje je uglavnom provedeno na raznim putovanjima, umjesto na posvećenom radu kod kuće. Vremenski prozor za brzo pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji otvorio se početkom juna ove godine i zatvara se krajem godine, a moguće i ranije. Nevjerovatna mogućnost za našu zemlju, koju ne bi nikako trebalo propustiti. Međutim, od kolektivnog optimizma, i snažne podrške građana, nađosmo se opet u iznenadnoj i dubokoj političkoj krizi koja je uzrokovana prethodno navedenim – šta ova Vlada nije trebalo da učini, a učinila je – kazala je Đurović.

Upitala je „ a šta ćemo sa svim ostalim – onim što je trebalo da se uradi, a nije urađeno“.

– Možda bi trebalo „ukinuti“ godišnje odmore u avgustu (za poslanike, ministre, sudije, tužioce…) da se nadoknadi ono što se nadoknaditi može. Ako nije kasno. Toliko bar svi dugujemo ovoj lijepoj zemlji – kazala je Đurović.

Vlada nije obezbijedila mirnu proslavu Dana državnosti u Nikšiću, utvrditi komandnu i svaku drugu odgovornost

Gordana Đurović poručila je, govoreći o propustima Vlade Dritana Abazovića, da je „ova vlada (resorno ministarstvo, Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost) trebalo da obezbijedi mirnu proslavu državnog praznika – 13. jul u Nikšiću, da ne dozvoli pristup ekstremnim organizacijama sa neprimjerenim povicima i pjesmama koje pripadaju jeziku mržnje i podsticanju vjerskih i etničkih tenzija i sukoba, te da zaštiti građane i građanke koji su slavili državni praznik i zastavu Crne Gore“.

– To nije obezbijeđeno i treba utvrditi komandnu i svaku drugu odgovornost, te postupiti u skladu sa zakonima ove države, prema svima koji ugrožavaju njenu bezbjednost – poručila je Đurović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Gordana Đurović

Ostavite komentar

Komentari (0)