test

DNEVNA DOZA OBMANA: Kako neupotrebljiva roba vrijedi milion eura?

Standard

19/08/2022

07:04

Predsjednik Vlade Dritan Abazović dvostruko je obmanuo javnost kada je prije dva dana, prilikom uništenja kontingenta cigareta u pećima nikšićke fabrike ,,Javorak MB“, konstatovao da je obavljena velika akcija borbe protiv švercera cigareta i da su uništene ilegalne cigarete koje bi na tržištu vrijedile oko milion eura.



Pobjeda je napisala da spaljena roba, oko 1.200 paketa, nije bila ilegalnog porijekla, već cigarete svojevremeno legalno skladištene koje su dijelom oštećene i kojima je istekao rok trajanja.

Barska kompanija (ime poznato redakciji) uredno je predala Upravi prihoda i carina dva zahtjeva, 22. februara i 7. aprila, za uništenje robe koja ne može da se pojavi na tržištu.

KAD SE BROJKE NE SLAŽU

Nakon što je stupio na dužnost direktora Uprave carina i prihoda, Rade Milošević je u dva navrata organizovao spaljivanje cigareta bez obavještavanja javnosti, da bi, nakon pisanja Pobjede, prije dva dana bilo upriličeno javno uništenje, uz prisustvo premijera Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Adžića.

Iako je paljenje kontingenta cigareta bilo, bez sumnje, društveno korisna akcija, jučerašnja Abazovićeva pi-ar priča – da je u tom konkretnom slučaju država spriječila da šverceri profitiraju nekih milion eura – ne odgovara činjenicama. Ove cigarete nijesu mogle da budu izvor nelegalne zarade, jer su prethodno uredno prijavljene za uništenje. 

O tome svjedoči podatak da su uništene cigarete dopremljene u Bar još 2015, 2017. i 2018. godine i da njima jeste istekao rok trajanja.

– Roba je uskladištena prethodnih godina gdje napominjemo da je roba oštećena i stara. Zbog nemogućnosti da se pronađe tržište, kao podzakupci plaćamo uredno mjesečne troškove, te smo se odlučili na ovaj korak da robu ustupimo državi, a sve troškove ustupanja ne padaju na teret države nego na podnosioca zahtjeva – piše u zahtjevu kompanije upućenom Upravi prihoda i carina februara ove godine.

Dakle, providna je logika spinovanja premijera Abazovića i direktora UPC Miloševića. Jer, kako to da cigarete, kojih se dobrovoljno odrekao vlasnik ustupivši ih na uništenje državi – čime ih je proglasio nevrijednim za tržište – crnogorski premijer procjenjuje kao veliki uspjeh državne akcije u borbi protiv kriminala, pa još licitira sa vrijednošću kontingenta ,,od 250-300 hiljada eura na legalnom, odnosno milion eura na ilegalnom tržištu“?!

Dok se ne objavi zvaničan podatak, ostaje samo da se nagađa koliko je paketa cigareta spaljeno u ,,Javorku“. Prema najavi UPC, trebalo je da se spali ,,oko hiljadu paketa zaplijenjenih u Slobodnoj carinskoj zoni“.

Tokom jučerašnjeg uništenja zvanično se baratalo brojkom od ,,oko 1500 paketa“. Prema informacijama Pobjede, iz kontingenta barske kompanije koja je podnijela zahtjeve za tri kontingenta cigareta, ostalo je još 1.205 paketa za uništavanje.

Bilo bi dobro da se zvaničnici Uprave prihoda i carina prehodno dogovore i obavijeste javnost – koliko je cigareta stvarno uništeno i koliko je trajalo spaljivanje.

KO JE SKLADIŠTIO CIGARETE

Zanimljiva je i priča o skladištenju.

Uprava prihoda i carina, prilikom najave spaljivanja cigareta, napomenula je da su one skladištene u magacinu državne kompanije Montenegrobonus u Slobodnoj zoni u Luci Bar.

U namjeri da saznamo precizne količine skladištenih cigareta, obratili smo se kompaniji Montenegrobonus i dobili odgovor – da oni sada ne raspolažu tim skladišnim prostorom, jer su ga dali u zakup jednoj međunarodnoj kompaniji koja se bavi poslovima uvoza i izvoza. 

– U vezi sa Vašim upitom, želimo da pojasnimo da je dio skladišnog prostora koji se nalazi u Slobodnoj zoni Luke Bar dat u zakup izabranom ponuđaču PGS Montenegro d.o.o. Bar u skladu sa Ugovorom o zakupu skladišnog prostora na period od četiri plus 1 godina, u periodu od 1. 1. 2021. godine do 31. 12. 2024. godine, odnosno do 31. 12. 2025. godine – saopšteno je Pobjedi iz Montenegrobonusa, uz napomenu da Montenegrobonus ,,nema mogućnost da odgovori na postavljena pitanja“.

Đe su onda bile skladištene cigarete spaljene prije dva dana u ,,Javorku“ i kolika je količina zaista uništena?

Valjalo bi da makar Uprava carina i prihoda konačno saopšti neki relevantan podatak, umjesto što dnevno spinuju i istinu saopštavaju na kašičicu, valjda u namjeri da se nikada ne sazna puna istina.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Spaljivanje cigareta
Dan

Ostavite komentar

Komentari (0)