test

Dogovor o izborima odlaže glasanje u tri opštine

Standard

13/05/2021

08:22

Radna grupa Odbora za izbornu reformu Skupštine Crne Gore raspravlja o nekoliko mogućih zakonskih izmjena, uključujući i model koji bi omogućio održavanje lokalnih izbora u istom danu. Prema informacijama Dana iz parlamenta, postoji raspoloženje kod vodećih političkih subjekata da se dođe do zakonskih izmjena koje bi značile da svi lokalni izbori budu održani iduće godine, kada je redovan termin za izbore u više od deset crnogorskih opština.



To bi značilo, prema saznanjima Dana, odlaganje izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, koji se očekuju na jesen, za proljeće naredne godine.

U maju 2022. godine se očekuju redovni izbori u Podgorici i preko deset opština, pa je, kako je rečeno Danu, izvjesno da bi tada trebalo grupisati sve lokalne izbore.

Ukoliko ne bude vanrednih izbora, 2027. godina biće prva neizborna u Crnoj Gori, jer do tada periodično slijede lokalni, predsjednički i parlamentarni izbori.

Po zvaničnoj najavi, samo u ovoj godini, pored već održanih izbora u Nikšiću i Herceg Novom, građane očekuje još jedan izlazak na birališta za lokalne parlamente, na jesen ove godine.

Mada je u jednom trenutku izgledalo da pitanje opstanka vlasti u Ulcinju stvara mogućnost za još jedne lokalne izbore, pri sadašnjem stanju, to, izgleda, nije opcija. Sve to otvara pitanje opravdanosti objedinjavanja lokalnih izbora i njihovog održavanja u jednom danu.

Izvor: Dan
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)