Izvor: Pobjeda

Dokaz: Milojko Spajić ima srpski pasoš

Nakon što je MUP Srbije potvrdio da lider Pokreta ''Evropa sad'' Milojko Spajić ima prebivalište u Srbiji, Pobjeda eksluzivno objavljuje dokumenat koji potvrđuje da Spajić ima i srpski pasoš.
Dokaz: Milojko Spajić ima srpski pasoš

foto Pobjeda

Prema dokumentu koji Pobjeda objavljuje, pasoš je izdat 22. februara 2019, sa adresom prebivališta Zvezdara, Beograd, Ulica Veselina Čajkanovića 025.

Obavještenjem srpskog MUP-a da Spajić ima prebivalište u Beogradu, kao i objavom njegovog pasoša, potvrđeno je i pisanje Pobjede. Naš list je, još aprila 2021. godine, objavio da je Spajić tada, pored crnogorskog, imao i srpsko državljanstvo i prebivalište – u Podgorici i Beogradu na adresi Topalovićeva broj 4.

Nakon objave da Spajić ima prebivalište u Srbiji, regovali su iz Pokreta Evropa sad, rekavši da su bilo kakvi navodi o eventualnom prebivalištu u drugoj državi i eventualnom državljanstvu druge države u cjelosti bespredmetni, jer nijedan propis iz izbornog zakonodavstva po kom se cijene formalne ispunjenosti kandidature, ne sadrži normu da kandidat za predsjednika mora iste dokazivati.

Šta kaže Zakon

Zakon o crnogorskom državljanstvu predviđa da je MUP nadležan da kroz postupak utvrdi kad je i na koji način punoljetnom građaninu donijeto rješenje o prijemu u državljanstvo. Crnogorsko državljanstvo gubi se po sili zakona ako je, između ostalog, lice dobrovoljno steklo državljanstvo druge države, te ako se utvrdi da je rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo donijeto na osnovu lažne izjave ili namjernog prikrivanja činjenica.

Punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju predviđenom članom 18 stav 2 ovog zakona, piše u članu 24 Zakona o državljanstvu. Pomenuti izuzeci odnose se na sticanje crnogorskog državljanstva koje se može steći na osnovu međunarodnih ugovora i sporazuma koje je zaključila Crna Gora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo je juče od Državne izborne komisije da im dostavi sve podatke koje posjeduju o lideru Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića.

“Nakon što DIK dostavi traženi dokument, mi ćemo se obratiti MUP-u Srbije kako bi od njih dobili dokaz da li to lice ima državljanstvo Srbije i kada ga je steklo”, rekao jegeneralni direktor Direktorata za državljanstvo i strance u tom resoruRadovan Popović.

Ukoliko se ispostavi da Spajić ima dvojno državljanstvo, pojasnio je, dalje postupanje MUP-a zavisiće od toga kako ga je stekao.

“Ukoliko to bude poslije 3. juna 2006. godine, tada će se lice pozvati da da izjavu o tome koje državljanstvo želi da zadrži. Imaće mogućnost da izabere”, naveo je Popović.

Što kaže Spajić

Osim što je kršio zakon, Spajić je u više navrata i obmanjivao javnost negirajući da ima prebivalište u Srbiji.

Tako je, nakon sjednice Glavnog odbora Pokreta „Evropa sad“ koja je održana 4. februara, na pitanje da li ima prebivalište u Srbiji kazao da ne razumije „toliku opsesiju Srbijom“, kao i da je to zemlja u kojoj nikad nije živio.

Podržavam Državnu izbornu komisiju da kontaktira DIK Singapura, gdje sam privremeno boravio pet i po godina, DIK Japana, gdje sam boravio šest godina, DIK Francuske, gdje sam boravio dvije godine, DIK u Americi, gdje sam bio oko godinu”, rekao je tada Spajić.

To je ponovio istog dana u dnevniku TV Vijesti.

“Kao većina građana Crne Gore jako se lijepo osjećam u nama vrlo bliskoj Srbiji, nikad nisam živio u Srbiji. Boravio sam u Singapuru, Japanu, Francuskoj, uvijek sam bio na radnoj, školskoj vizi… Moj stalni boravak je uvijek bio vezan za Crnu Goru, kazao je gostujući u Vijestima.

On je to odgovorio upitan da li ima dvojno, odnosno državljanstvo Srbije.

Naveo je da je jedan od uslova za kandidovanje za predsjednika države da ima državljanstvo koje ima.

“Provjerio sam u MUP-u prebivalište. MUP tvrdi da imam i taj uslov ispunjen, tako da ne bih više ulazio u detalje. Znamo da smo u prošlosti imali kandidate koji su bili van Crne Gore određen broj godina i niko nije postavljao takvo pitanje”, rekao je Spajić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


BMX

Andrija Mandic je 28.03.2011 g u intervjuu koji je dao za Vijesti izjavio da IMA SRPSKO DRZAVLJANSTVO I DA GA SE NIKAD NECE ODRECI !
90 % poslanika DF – a , njihovi gradonacelnici, direktori drzavnih firmi imaju drzavljanstvo Srbije i to niko ne pominje iako je suprotno Ustavu i zakonima Crne Gore !

Odgovori
Pero

“Kao što drugi državljani Crne Gore mogu da imaju državljanstvo SAD, Hrvatske, Nemačke, Albanije ili BiH, iskoristio sam mogućnost I uzeo državljanstvo Srbije, kada je Srbija omogućila Srbima izvan Srbije da ga dobiju”, rekao je Mandić listu “Dan”.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

SKANDALOZNO: Spajić je morao imati i srpsko državljanstvo

Bugarin: Ako Spajić ima prebivalište u Srbiji, ima i njihovo državljanstvo, MUP da pokrene proceduru za oduzimanje crnogorskog

MUP utvrđuje da li Spajić ispunjava uslov za prebivalište

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Konjević o snimku koji kruži društvenim mrežama: Očigledan je strah od dobrog izbornog rezultata Draginje Vuksanović Stanković

SDT formiralo predmet povodom kupovine trajekta “30. avgust”

Dokaz: Milojko Spajić ima srpski pasoš

Vuković pitao ambasadore: Da li je ovo demokratski narativ Milatovića?