test

DONACIJE: Mandić prijavio 15, Vuksanović-Stanković pet hiljada eura

Standard

15/03/2023

07:06

Od sedam kandidata, koliko učestvuje u trci za predsjednika države, samo su kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić i kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković prijavili donacije koje su dobili za kampanju.



Tako je Mandić Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio pet hiljada eura koje mu je uplatila stranka na čijem je čelu – Nova srpska demokratija i 10 hiljada eura koje mu je uplatila Demokratska narodna partija Milana Kneževića. Vuksanović-Stanković, sa druge strane, prijavila je ASK-u pet hiljada eura koje joj je uplatila Socijaldemokratska partija.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da kandidati za predsjednika države kampanju mogu finansirati i iz privatnih izvora i to u istom ukupnom iznosu koliko je to opredijeljeno budžetom.

Za ove predsjedničke izbore budžetom Crne Gore opredijeljena su sredstva u iznosu od 884.549,16 eura. Ona se raspoređuju u skladu sa članom 28 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Taj zakon propisuje i da se sredstva iz privatnih izvora mogu prikupljati tokom trajanja izborne kampanje koja traje od dana raspisivanja izbora. Međutim, kandidati su obavezni sredstva koja dobijaju da prijave tek kada im je kandidatura potvrđena, a tada moraju i da otvore zaseban račun za izbornu kampanju.

Državna izborna komisija Mandiću je kandidaturu potvrdila 7. februara, dan kasnije on je otvorio žiro račun, a Agenciju za sprečavanje korupcije o tome je obavijestio 9. februara.

Za razliku od njega, Vuksanović-Stanković je žiro račun otvorila nedjelju dana prije potvrđivanja kandidature, a ranije je i obavijestila Agenciju za sprečavanje korupcije.

Ostali kandidati postupili su kao i Mandić – svi su žiro račun otvorili nakon što im je kandidatura potvrđena.

Tako je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović žiro račun otvorio 27. februara, dan nakon što mu je potvrđena kandidatura, a ASK je o tome obavijestio prvog marta.

Predsjedničkom kandidatu Ujedinjene Crne Gore Goranu Daniloviću kandidatura je potvrđena 27. februara. On je prvog marta otvorio žiro račun za izbornu kampanju, a dan nakon o tome je obavijestio i Agenciju za sprečavanje korupcije.

Aleksa Bečić koji je kandidat Demokratske Crne Gore žiro račun je otvorio 28. februara i o tome dan kasnije obavijestio Agenciju za sprečavanje korupcije.

Predsjednički kandidat Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović trećeg marta je obavijestio Agenciju za sprečavanje korupcije o žiro računu koji je otvorio prvog marta. Njemu je kandidatura potvrđena 28. februara.

Konačno, influenseru Jovanu Raduloviću kandidatura je potvrđena trećeg marta – žiro račun je otvorio četvrtog marta, a ASK o tome obavijestio šestog marta.

Shodno Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Agencija za sprečavanje korupcije vrši kontrolu finansiranja na bazi izvještaja koje kandidati dostavljaju sami. Oni odgovaraju za njihovu tačnost i preciznost.

Iako je kampanja uveliko počela Đukanović, Bečić, Danilović, Milatović i Radulović do sada nijesu prijavili sredstva iz privatnih izvora.

Po potvrđivanju kandidatura kandidati su dobili dio budžetskih sredstava – na njih sedam podijeljeno je dvadeset odsto od ukupnog iznosa (od 884.549,16). Tako su pojedinačno dobili po 25.272,83 eura.

Kandidati koji osvoje potreban broj glasova – minimum je tri odsto glasova birača, imaju pravo na raspodjelu 80 odsto ukupnog budžeta. Ukoliko predsjednički izbori budu imali i drugi krug taj iznos se dodatno dijeli i na dva kandidata koja uđu u drugi krug – 40 odsto ide kandidatima koji su osvojili preko tri odsto glasova, a 40 odsto dobijaju dva kandidata koja uđu u drugi krug.

Predsjednički izbori održavaju se 19. marta. Za pobjedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji više od 50 odsto glasova – ukoliko to ne bude slučaj organizuje se drugi krug u koji ulaze dva kandidata sa najvećim brojem glasova.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)