Izvor: rtcg

Donfrid: Podržali bi izručenje Marovića Crnoj Gori, potrebno jačati vladavinu prava

Nova crnogorska Vlada trebalo bi da bude posvećena evropskim integracijama, svojim obavezama koje proizilaze iz članstva u NATO-u, ali i borbi protiv korupcije, kazala je pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Karen Donfrid, intervjuu Televiziji Crne Gore.
Donfrid: Podržali bi izručenje Marovića Crnoj Gori, potrebno jačati vladavinu prava

printskrin

“Mislim da je jasno da je nova Vlada posvećena evropskim integracija, ispunjavanju NATO obaveza, borbi protiv korupcije i sprovođenju demokratskih reformi”, poručila je Donfrid.

Onaj je negirala da SAD imaju neke veze sa formiranjem nove vlade.

Vjeruje da SAD i Crna Gora imaju jake odnose.

“SAD snažno podržavaju evroatlantski put svih šest država Zapadnog Balkana. U pvoh nedjelju dana posjetila sam svih šest država, a Crna Gora je moja zadnja stanica. Rekla bih da ste novu Vladu izabrali baš za moju posjetu. Ne znam jeste li vi to tako predvidjeli, ali ni nama nije bilo jasno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori”, navela je Donfrid.

Istakla je da joj je bilo značajno da posjeti sve te zemlje i bolje razumije situaciju u njima.

“Očigledno, te zemlje su na različitim pozicijama na putu evro-atlantskih integracija, ali ne sumnjam da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost cijelog regiona”, kazala je Donfrid.

Upitana o statusu Svetozara Marovića, koji je pod američkim sankcijama zbog korupcije, ona je rekla da je američki predsjednik Džozef Bajden postavio kao prioritet borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

“Podržali bi izručenje Marovića iz Srbije Crnoj Gori”, rekla je Donfrid.

Ona je rekla i da ne bi govorila o detaljima sastanaka u Beogradu o pitanjima vladavine prava, te da nije moguće predvidjeti hoće li biti još sličnih sankcija.

“Imamo dokazne pakete za svaki pojedinačni slučaj”, rekla je Donfrid.

Osvrćući se na hapšenje Vesne Medenice, rekla je da je nova vlada posvećena jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i snaženju demokratskih vrijednosti.

“Zato vjerujem da će ova vlada nastaviti da implementira zakone koji će omogućiti da uspješno reforme djelove sistema”, kazala je Donfrid.

Ona je navela da je osnova za članstvo u EU posvećenost demokratskim vrijednostima i principima. Kako ukazuje, proces reformi je ključni dio procesa pristupanja.

“I da, zvaničnici koje sam danas srela jasno su istakli da su posvećeni tim procesima”, navela je Donfrid.

Tokom posjete regionu, kako je ukazala, stekla je utisak da postoji hitnost zbog rata u Ukrajini. Kako ističe, rat u Ukrajini je pokazao da “smo mnoge stvari uzimali zdravo za gotovo a to nijesmo smjeli”.

“Zato osjećam novu urgentnost po pitanju podrške zemljama zapadnog Balkana dok se kreću naprijed na putu evropskih i evroatlantskih integracija”, ukazala je Donfrid.

SAD, navodi, uvijek razmišljaju više o mogućnostima nego o izazovima.

“U svakoj zemlji zapadnog Balkana ima dosta mogućnosti i znam da je Bajdenova administracija posvećena tome da ostane angažovana da ostane u ovom regionu i radi šta može da ohrabi dalji napredak širom regiona”, istakla je Donfrid.

Kako kaže, vidjeli smo neisprovociran napad Rusije na Ukrajinu i koliko je brutalan taj rat bio proteklih par mjeseci, od bombardovanja Marijupolja do zločina u Ukrajini, vidjela se agresija i brutalnost Rusije.

“Odgovor ovdje u regionu bio je prilično jak. Ako pogledate, naprimjer, dvije rezolucije na Generalnoj skupštini UN njih je podržalo svih šest zemalja zapadnog Balkana. Sve su glasale da se Rusija suspenduje iz Savjeta za ljudska prava UN. Zato moram da vjerujem da sve te vlade reflektuju osjećanja svojih građana. To je moj utisak”, rekla je Donfrid.

Nisu sve zemlje uvele sankcije, istakla je, a SAD su jasno ohrabrile Srbiju da se pridruži sankcijama.

“I mislim da je impresivno što je Crna Gora to uradila i što su ostale zemlje uradile isto. To kažem jer mislim da je veoma važno da pomognemo Ukrajini i mislim da su svi vidjeli koliko su SAD tome posvećene. A to smo vidjeli i u Crnoj Gori, bez obzira da li je u pitanju humanitarna pomoć ili bezbjednosna pomoć. To je od ključnog značaja”, rekla je Donfrid.

Naglasila je da moramo osigurati da Vladimir Putin plati za ono što radi u Ukrajini.

“Jer je pogrešno to što radi. Moramo naglasiti da ne želimo da povirijedimo ruske građane, sankcije koje smo nametnuli su ciljane, ali mislim da je to važan dio jednačine. Da se zalažemo za ono u šta vjerujemo i da se založimo za nedužne Ukrajince koji ne zaslužuju ono što im se dešava. Svaki dan kada Ukrajini ginu je loš dan”, poručila je američka zvaničnica.

Kako navodi, nastavlju da pomažu Ukrajini, u ekonomskom i bezbjednosnom sektoru. Nastavljaju, kako kaže, da šalju oružje.

“Vidjeli smo nevjerovatno hrabar i odlučan odgovor Ukrajinaca. Danas, vidimo da se ruske trupe povlače u pravcu jugoistoka i mislim da je ovo drugačija vrsta borbe. Zaintrigaralo me je što je Putin mislio da ćče ruska vojska boriti protiv ukrajinske. Ono sa čime se Rusija bori su 44 miliona Ukrajinaca, koji brane svoju državu”, naglasila je Donfrid.

Ona je navela da je i predsjednik Bajden jasno poručio da će NATO braniti svaki pedalj teritorije država članica saveza. 

“Nadam se da to daje uvjerenje i narodu Crne Gore da njihovo članstvo u NATO znači bezbjednost njihove države. Činjenica da Finska i Švedska ozbiljno razmatraju članstvo je nešto što nisam vidjela dosad. Finska dijeli granicu sa Rusijom u dužini od 830 milja. Do 24.februara, Finska je smatrala da je njena sugurnost bolja ukoliko nije članica NATO. Finska i Švedska su veoma aktivni kao partneri alijanse ali je njihovo članstvo bilo u drugom planu. Putin je uoči 24.februara rekao da je ono što ga brine NATO, da je mnogo NATO snaga na ruskim granicama. Danas, kao rezultat njegovih akcija u Ukrajini je još više NATO-a na ruskim granicama. To je ironija kojom sam zatečena. Zaista vjerujem da Finska i Švedska ozbiljno razmatraju članstvo”, poručila je Donfrid.  

Kako je naglasila, jedna je osoba koja može zaustaviti rat sjutra, a to je Vladimir Putin. 

“Nadam se da će on donijeti takvu odluku”, zaključila je Donfrid. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Rakočević: Osobama poput Kneževića ne smije se dozvoliti da rade u policiji

Bild: Ukrajinci napali komandni centar ruske vojske, ranili vrhovnog komandanta

UP NE ODGOVARA: Zašto je Petar Knežević na Cetinju nosio čin koji mu ne pripada?

Marija Vicković : Nikad nijesam maštala o braku, ali želim da budem majka