test

DPS baštini antifašističke vrijednosti i odlučna je u borbi protiv pojava fašizma

Standard

18/03/2022

16:19

Juče je u Beranama lista „Da, za Berane i Crnu Goru“ održala tribinu o antifašizmu, pod nazivom ''Antifašizam danas'', saopšteno je iz Opštinsog odbora DPS Berane.



Na tribini su pored nositeljke pobjedničke liste, predsjednice Opštinskog odbora DPS Berana i poslanice dr Lidije Kljajić, učestvovali i odbornik u SO Berane, profesor istorije Vlajko Radović, predsjednik Opštinskog odbora UBNOR-a i antifašista, potpredsjednik Opštinskog odbora DPS Berana Bogdan Joksimović.

Prisutne je pozdravila dr Lidija Kljajić koja je saopštila da se u posljednje vrijeme u javnosti mnogo govori o antifašizmu za koji kaže da predstavlja univerzalnu vrijednost i jedan od najvažnijih elemenata civilizacijskog vrijednosnog sistema.

“Tekovine antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata danas su ozbiljno ugrožene jer svjedočimo eskalaciji istorijskog revizionizma, pojavi ostrašćenih neofašističkih pokreta, mnoštva falsifikata i prije svega odsustvu adekvatnog odgovora takvim pojavama”, rekla je Kljajić.

Foto: DPS Berane
Foto: DPS Berane

Ona je podsjetila da je naš grad bez malo četiri decenije nosio ime Ivangrad, po narodnom heroju Ivanu Milutinoviću, te na činjenicu da je iz ovih krajeva poteklo 27 narodnih heroja.

“Naša partija baštini antifašističke vrijednosti i odlučna je u borbi protiv pojava fašizma”, poručila je  Kljajić.

U svom izlaganju Bogdan Joksimović je istakao da vrijednosti antifašizma nemaju alternativu i da se mogu i moraju odbraniti u ovom mračnom periodu kroz koji prolazi naša država.

“Antifašizam je snažna emocija, ljudska potreba i budućnost nas i naše djece”, naveo je Joksimović.

Dugogodišnji profesor istorije u Beranama, Vlajko Radović, podsjetio je na važne istorijske činjenice koje potvrđuju i ukazuju da je antifašizam iz svakog teškog perioda, kada su ga željeli pokoriti, izlazio jači.

“Razlog za tako nešto jeste ispravnost ideje, ali i zasluga heroja svog vremena. Siguran sam da će tako biti i ovog puta”,zaključio je Radović.

Izvor (naslovna fotografija):

DPS Berane

Ostavite komentar

Komentari (0)