DPS Herceg Novi: Koaliciona vlast u gradu kao dio pravoslavne Crkve Srbije

Multietnički, multivjerski i multinacionalni Herceg Novi, kako ga po potrebi, nazivaju vršioci lokalne vlasti u Herceg Novom, ovih dana pokazuje pravo lice te vlasti, ocijenili su iz OO DPS Herceg Novog.
DPS Herceg Novi: Koaliciona vlast u gradu kao dio pravoslavne Crkve Srbije

Foto: Twitter

Naglašavaju da po drugi put, u nepunih mjesec dana, čelnik pravoslavne Crkve Srbije, posjećuje Herceg Novi.

“Njegov dolazak prati odgovarajuća ikonografija, zatvaranje saobraćaja u pojedinim ulicama i uključenost, kako kaže jedan od predstavnika pravoslavne Crkve Srbije u Herceg Novom, od najstarijeg do najmanjeg na čelu sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i njegovom administracijom”, saopšteno je iz novskog DPS-a.

Ističu da će se stariji Novljani sjetiti da je nešto slično rađeno kada je Tito dolazio u Herceg Novi.

“Veliki broj tih starijih iskustvo iz tog doba, danas kao veliki vjernici, primjenjuju u ovoj prilici. Pored uobičajnih vjerskih događanja, upriličeno je i, po drugi put najavljeno, obilježavanje 640 godina od osnivanja Herceg Novog”, kažu u novskom DPS-u.

Ne želeći, dodaju, da ulazimo u istorijografiju, porijeklo i život osnivača Herceg Novog, bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića ne možemo da ne primijetimo prisvajanje simbolike od strane pravoslavne Crkve Srbije.

“Ambicije koje se pokazuju kroz sve što prati dolazak čelnika pravoslavne Crkve Srbije u Herceg Novi, definitivno deklarišu koalicionu vlast u Herceg Novom kao jednovjersku, jednonacionalnu i poltronsku. Ovolika doza potčinjenosti pravoslavnoj Crkvi Srbije od strane lokalne vlasti nije i neće biti slika multietničkog, multivjerskog, multinacionalnog i, prije svega, građanskog Herceg Novog”, smatraju u DPS Herceg Novi.

Prema njuhovoj ocjeni, ona samo treba da svim građanima pokaže ko zapravo vodi Herceg Novi i da njegovo posrnuće, u svakom pogledu, je rezultat rada onih kojima su dali povjerenje i njihovim nalogodavnica.

“Želimo da živimo u modernom i savremenom dobu koje je donio XXI vijek. Vraćanje u XIX vijek i ponašanje koalicione vlasti u Herceg Novom u skladu sa tim je samo jedna prolazna faza u dugogodišnjoj istoriji Herceg Novog”, zaključuju u DPS Herceg Novi.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sadžakov: SPC želi da zadrži patronat nad Makedonskom i ne dozvoli postojanje CPC

SADŽAKOV: CPC mora da ima ravnopravan tretman – autokefalnost još daleko

Pala Vlada Dritana Abazovića

CANU: Ugovorom sa SPC ignorišu se istorijski izvori o crnogorskom pravoslavlju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

AEM: Stručne službe AEM-a će razmotriti prilog emitovan na PINK-u

Borelj: Poštovati načelo odvojenosti crkve i države

Vujović: Ideju o građanskom bloku treba pažljivo analizirati, sljedeći izbori imaju izuzetnu važnost

Đurašković: Zabraniti emitovanje TV Pink na teritoriji Crne Gore