DPS: Umjesto da poboljša život penzionera, Spajić se bavi kadriranjem “podobnih” u institucijama sistema socijalnog staranja

Umjesto da poboljša život penzionera ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić se bavi kadriranjem ''podobnih'' u institucijama sistema socijalnog staranja - ocijenili su iz Komisije za brigu o starijoj populaciji Demokratske partije socijalista.
DPS: Umjesto da poboljša život penzionera, Spajić se bavi kadriranjem “podobnih” u institucijama sistema socijalnog staranja

Foto: DPS

U oblasti socijalne politike novoformirano Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je, kako su rekli, zapostavilo, a samim tim i unazadilo angažovanje, kako sopstveno, tako i drugih državnih organa u ovoj značajnoj oblasti. 

” To se ogleda, prije svega, u tome što je Ministarstvo isključivo iz političkih razloga konzistentne programe socijalne politike iz ranijih godina, kako na državnom, tako i na lokalnim nivoima napustilo ili, bolje reći, nije obezbijedilo kontinuitet njihovog neposrednog ostvarivanja. Suštinski rečeno, ministar Spajić je proglasio nevažećim strateške programe prethodne i ranijih vlada, pri čemu istovremeno nije usvojen cjelovit program socijalne politike. Uz to, i finansijska sredstva za oblasti predviđene programskim budžetima potrošačkih jedinica, samo djelimično su opredjeljivana u posljednjem kvartalu, imajući u vidu da je Budžet usvojen sredinom tekuće godine”, ističu iz Komisije za brigu o starijoj populaciji DPS-a.

Polazeći, kako su rekli, od suštine postojećih programa i nedefinisanim namjenskim sredstvima na nivou državne politike u ovoj oblasti, resorno ministarstvo je “više zbog mira u kući parcijalno izdvajalo sredstva za samo neke, minimalne potrebe korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja”. 

” Umjesto da obezbijedi puno sprovođenje mjera za poboljšanje životnog standarda korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, po kojima su prethodne vlade bile prepoznate u regionu i šire, ministar i njegovi saradnici bavili su se i bave se smjenjivanjem rukovodećih ljudi u institucijama sistema socijalnog staranja i istovremeno zapošljavanjem svojih političkih istomišljenika, vrlo upitnih stručnih, profesionalnih i moralnih kvaliteta. Kako drugačije tumačiti imenovanje v.d. direktora Fonda PIO Crne Gore, koji u proteklom periodu vrši sistemsko urušavanje ovog Fonda, dovodeći ga svjesno u poziciju da suštinski ne ostvaruje svoju zakonsku funkciju. Pri čemu, Ranko Aligrudić omogućava sebi dugogodišnje korišćenje stana koji je svojina Fonda PIO, bez pravnog osnova i bilo kakve naknade za korišćenje imovine Fonda, čime je Fondu PIO nanio štetu, a sebi pribavio korist u visini višegodišnje zakupnine tog stana u Baru. Bahatost v.d. direktora Fonda PIO ne završava se time, već on danom stupanja na funkciju zadužuje službeno vozilo marke “Audi”, u dvadesetčetvoročasovnom trajanju, iako mu to pravo zakonski ne pripada. Troškovi goriva na svakodnevnoj relaciji Bar-Podgorica-Bar, privatni boravci u Bosni i Srbiji o trošku Fonda, slikovito govore o profilu osobe nedostojne ove odgovorne funkcije”, naveli su iz Komisije za brigu o starijoj populaciji DPS-a.

Svakodnevne smjene ekspertsko-rukovodnih kadrova i, kako su kazali, “nezakonita preraspoređivanja politički i nacionalno nepodobnih službenika u Stručnoj službi Fonda direktno impliciraju dalje urušavanje ove značajne institucije”.

” Isto tako, u Upravni odbor Fonda PIO imenovana su četiri nova predstavnika Vlade, koji ne ispunjavaju zakonske uslove za imenovanje u ovaj organ upravljanja, u smislu odredbi člana 119 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Na čelu ovog organa nalazi se isluženi apartčik, koji je promijenio sve partijske boje od crvene preko plave, završivši sa crvenom kravatom, a jedan od novih članova, inače pripravnik, u sukobu je interesa, jer je istovremeno i član Odbora direktora Montenegroworks. Ovaj sastav Upravnog odbora, umjesto da brine o egzistenciji penzionerske populacije i inicira mjere za njegovo unaprijeđenje, ima samo jedan zadatak, a to su istražne radnje i kadrovske čistke u opštinskim udruženjima penzionera”, kazali su iz Komisije za brigu o starijoj populaciji DPS-a.

Što reći, dodaju, “o samoproklamovanom ekspertu na čelu Direktorata u MFSS, Jovu Pajoviću (Preletačeviću), koji je uživao sve privilegije bivše vlasti”.

” Stan od 81m2 u Vektri, za koji mu je otpisan veći iznos duga, 40.000 eura od prethodne Vlade radi rješavanja stambenog pitanja, 25.000 eura od Fonda PIO Crne Gore za period 2011-2015. godina, zaposlenje kćerke u CBCG. Međutim, to mu nije smetalo da zahvaljujući kumovskim vezama sa ministrom Milatovićem, čijoj majci je pretpostavljeni, dokaže svoju lojalnost novoj vlasti slijepim izvršavanjem prljavih naloga, u prepoznatljivom sirovom maniru. Pri ovakvom stanju stvari više je nego primjetno da ministar Spajić ne živi u sadašnjem realnom vremenu, već je sebe teleportovao u neki futuristički period, koji ne prepoznaje penzionersku populaciju, a o kojem stalno govori bez ikakvih definisanih opredjeljenja i sadržaja. U prilog tome govori i nadobudno nazvani “Maršalov plan”, koji determiniše sve kategorije stanovništva, osim, gle čuda, jedne petine društva koju čine penzioneri. Nije na odmet podsjetiti ga da je upravo on, lično i personalno, tužno, ali istinito, na čelu ministarstva u čijoj je zakonskoj nadležnosti briga o ranjivim kategorijama stanovništva. Pripadnici pomenutih društvenih grupa treba ozbiljno da se zapitaju ko vodi brigu o njihovim stečenim pravima. Ako je i od ove Vlade, mnogo je”, zaključili su iz Komisije za brigu o starijoj populaciji DPS-a.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Fond PIO za Standard: Nijesmo dostavili Katnićev dosije; VDT ne istražuje kako je DF došao do podataka

Uskoro i deseti e-servis za građane

DPS: Nova vlast zanemaruje penzionere, lišava ih svih modaliteta pomoći

DPS: Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zaboravilo da se bavi socijalnim politikom, hitno da usvoje mjere za pomoć najugroženijim građanima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Od koronavirusa preminuo Elvis Ćatović

Manjinska vlada na čelu sa Abazovićem jedno od rješenja političke krize

VOLI cijena: Preporuka proizvoda sa najnižom cijenom na tržištu

Vladislav Dajković slavi rođenje sina sa zastavom neonacista