test

Dragaš i Radulović novi članovi Pokreta Evropa sad

Standard

29/08/2022

09:50

Iz Pokreta Evropa sad saopštili su da su Tihomir Dragaš i Filip Radulović, inženjeri sa zapaženim karijerama u inostranstvu, pristupili tom pokretu.

Njihova biografija 

Tihomir Dragaš je rođen u Podgorici, gdje je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, kao jedan od najboljih studenata generacije. Pored diplome inženjera elektrotehnike, stekao je i profesionalni master poslovne administracije (Executive MBA) na Quantic School of Business and Technology, registrovanom i akreditovanom u Vašingtonu (Sjedinjene Američke Države), sa drugim studentima koji rade u prestižnim svjetskim kompanijama, poput Apple-a, Google-a, Facebook-a i Amazon-a.

Profesionalnu karijeru započeo je 2001. godine u Crnogorskom Telekomu, a od 2004. do 2013. godine je bio jedan od ključnih profesionalaca za dizajn i implementaciju najnaprednijih telekomunikacionih mreža i usluga. Rukovodio je i implementirao brojne projekte, među kojima su i prva IP/MPLS mreža u regionu, VPN servis za poslovne korisnike, širokopojasni ADSL servis, dizajn i implementacija TV servisa baziranog na IP tehnologiji, implementacija IP mreže za mobilnu mrežu Crnogorskog Telekoma, implementacija FTTH pristupne mreže (prve takve u regionu), itd. Dobitnik je više nagrada, uključujući i godišnje nagrade za najbolje zaposlenog i prvo mjesto za inovacije u okviru Crnogorskog Telekoma. Takođe je bio angažovan kao konsultant za više crnogorskih finansijskih i regionalnih telekomunikacionih kompanija.

Od 2013. godine radi u Deutsche Telekom-u, telekomunikacionom lideru u Evropi i jednoj od najvećih telekomunikacionih kompanija u svijetu, gdje je zadužen je za kreiranje vendorske strategije za IP i transportni telekomunikacioni domen za cijelu kompaniju. U okviru svojih poslovnih aktivnosti, vodio je projekte vrijedne više desetina miliona eura u saradnji sa najvećim svjetskim firmama, poput Cisco-a, Nokia-e, Huawei-a, i dr. Pored akademskih i profesionalnih studija, pohađao je specijalizovane obuke svjetskih kompanija kao što su Cisco, Siemens i Ericsson, organizovanih u Crnoj Gori, Srbiji, Njemačkoj, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Učestvovao je, u svojstvu predavača ili paneliste, na više informaciono-komunikacionih konferencija širom Evrope.

Filip Radulović je rođen u Podgorici, a odrastao i obrazovao se u Sjedinjenim Američkim Državama. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u San Francisku, a diplomirao na Univerzitetu Kalifornije u Dejvisu, gdje je studirao biotehnologiju i menadžment tehnologije.

Radulović je nakon fakulteta radio za neke od najvećih svjetskih kompanija u oblastima biotehnologije, automobilske industrije i zelene energije. Proveo je pet godina radeći u kompaniji Tesla, gdje je bio dio tima koji je lansirao dva potpuno nova automobila, Model X i Model S. Bio je zadužen za upravljanje stranim dobavljačima iz cijelog svijeta, kao i internim inženjerskim timovima za izgradnju prototipa vozila.

Bio je jedini koji je vodio program iz oblasti materijala za lansiranje Autopilota 2.5, što znači da svaki Model X i S, proizveden nakon oktobra 2017. godine, ima hardver, kamere i senzore kojima je upravljao Radulović. Nakon Tesle, radio je u Chargepoint-u, kompaniji koja je svjetski lider u električnoj industriji infrastruktura za punjenje baterija. Tamo je radio kao glavni operativac lansiranja potpuno nove vrste punjača za električne automobile.

Nakon povratka u Crnu Goru 2020. godine, bio je bio predsjednik Odbora direktora nove avio-kompanije AirMontenegro i izvršni direktor Montenegro Works-a, kompanije koja je imala za cilj da savjetuje i nadzire sva ostala državna preduzeća.

Ostavite komentar

Komentari (1)

JovoZ

29 Aug. at 15:38

Nijesam ni ja baš volio da se redovno brijem. Ali, od kada su ovi mladi klipani u odijelima počeli da nose brade, a uz to još i da se tetoviraju, to radim redovno.