test

DRAMA MOJKOVAČKOG MUP-a, AŠANIN za Standard: Tačno je da pitamo ljude hoće li promjenu prebivališta, URA je pokrenula inicijativu

A. Tahirović

19/11/2021

12:11

Ispred kancelarije za prijavu prebivališta u mojkovačkom MUP-u već nekoliko dana odvija se svojevrsna drama. Pojedini građani žale se da ih na ulasku u zgradu dočekuju opozicioni političari, a prema informacijama portala Standard prije dva dana došlo je i do fizičkog sukoba. Nosilac liste Građanskog pokreta URA u tom gradu Ivan Ašanin, potvrdio je u izjavi za Standard da on i kolege iz tamošnjih opozicionih partija, ljude koji su im ''nepoznati'' pitaju zašto se prijavljuju i kako kaže ''pomalo su se građanski usprotivili tome''.

Ispred mojkovačkog MUP-a prema saznanjima Standarda danima stoji policija, a kako nam je kazao jedan od građana Mojkovca, ”oni ne intervenišu u ovim slučajevima presrijetanja, samo obezbjeđuju prostor da ne bi došlo do nekog incidenta”. Do incidenta je, kako navodi naš sagovornik, došlo prije dva dana, između Ašanina i još jednog muškarca.

Policija se nije oglašavala povodom tih događaja.

Portal Standard kontaktirao je nosioca liste GP URA Ivana Ašanina i pitao da li su tačni navodi građana da ih predstavnici lokalne opozicije u Mojkovcu, (GP URA, Demokrata, Za budućnost Mojkovca, Ne damo Mojkovac i UCG), već nekoliko dana presrijeću kako bi onemogućili da prijave prebivališta u tom gradu.

Ašanin je u izjavi za Standard kazao da oni nijesu nikog spriječili da uđe u MUP i da svako regularno obavlja svoje obaveze, već da sprječavaju ”samo ljude koji svojim falsifikatima hoće da potpišu anarhiju”, potvrđujući da misli na one koji prijavljuju prebivalište.

”Prvo, nijesam ja sam, nego GP URA je pokrenula inicijativu i sazvala sjednicu lidera političkih partija i ukazala na to da se vrši ozbiljna namjera prekrajanja izborne volje građana. To se zove politički inženjering, a treba narodu reći šta to znači. Poslije spoznaje da je došao autobus Nikšićana ovdje da prijave mjesto prebivališta, mi smo sazvali sastanak. Autobus Nikšićana je došao i podnijeli su zahtjev za prijavu mjesta prebivališta, prijavljuju se na fiktivnim adresama, koje ne postoje. Nakon svega toga ukazali smo i spontano se okupili ovdje, GP URA je bio najorganizovanija i poslije su nam se pridružile u skladu sa zaključkom sa sastanka i ostale političke partije i to radimo kao opozicija u Mojkovcu”, rekao je Ašanin u izjavi za Standard.

On kaže da GP URA predvodi ”taj neki bunt” i da time hoće da ”suzbiju nasilje i anarhiju”.

”Mi smo imali dva izbora ili da napravimo to i ukažemo državnim organima i Skupštini Crne Gore šta znači neizglasavanje određenih zakona i drugi način ukažemo na anarhiju koju je DPS htio da sprovede političkim inženjeringom i promjenom volje birača dovođenjem 300 glasača, to se zove politički inženjering, dovode iz drugih sredina ljude da glasaju u Mojkovcu. To su pokušali, to neće moći, šta je nama preostalo ili to da uradimo ili da mi dovedemo ljude da se prijave ovdje, a anarhijom odgovoriti na anarhiju, onda bi ubili volju građanima i doveli pod veliki znak pitanja vjeru u neke demokratske procese jer bi običan birač rekao da su svi isti. Demokratski se borimo”, tvrdi Ašanin.

Ipak, ne demantuje da presrijeću građane koji žele da prijave prebivalište u Mojkovcu.

Svi segmenti i obavljanje poslova MUP-a funkcionišu, osim prebivališta, gdje smo naravno ljude koji su nepoznati pitali zašto se ti prijavljuješ i pomalo se građanski usprotivili tome da se ne prijavljuju, ostalo je sve laž”, kazao je Ašanin.

Foto: Antena M

Na to što zakon ne sprječava građane da promijene prebivalište, Ašanin je imao da kaže, da većina onih koji se prijavljuju to rade fiktivno i da ta saznanja potvrđuju, kako kaže, ”terenske provjere policije”.

Na pitanje da li ukoliko problem postoji to treba institucije da riješe ili oni, Ašanin navodi da je ovo što rade način da alarmiraju nadležne.

”Upravo smo ovim reagovanjima to uradili. Mi smo se obratili MUP-u i tražili imena i prezimena ljudi, koja bismo iznijeli u javnost, koji žele da urade to što rade. Sve potrebe koje imaju građani to nesmetano ide, samo je stvar prebivališta i pitamo nepoznate ljude da li hoćete promjenu prebivališta i da nama krojite sudbinu u Mojkovcu”, zaključuje Ašanin.

SITUACIJOM U MOJKOVCU DA SE POZABAVE NADLEŽNI ORGANI

Podsjetimo, povodom događaja u Mojkovcu oglasio se i generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora i aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković saopštavajući da na osnovu onog što mu je saopštilo više građana, ali i na osnovu uvida u prijave koje su neki od njih podnijeli tamošnjoj policiji, stekao je utisak da grupa građana, koju čine aktivisti i lideri određenih političkih partija, otvoreno sprječava druge građane u ostvarivanju njihovih prava i potreba.

”U zemlji koja teži vladavini prava i ravnopravnosti građana takav pristup je nedopustiv i aktivisti nemaju pravo na samovolju i neograničenu slobodu samo zato što pripadaju partijama koje obrazuju aktuelnu Vladu Crne Gore”, rekao je on.

On se tim povodom zvanično obratio i ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i zatražio da zaustavi i obuzda samovolju i vrati ravnopravnost i vladavinu prava u Mojkovac.

Ocijenio je da posebno zabrinjava činjenica da policijski službenici nijesu reagovali, nego, kako kaže, tolerišu samovolju privatnih lica koja ograničavaju ustavna i zakonska prava građana i nadležnih institucija.

Takođe, lider i poslanik Liberalne partije Andrija Popović juče je u Parlamentu pozvao nadležne na hitnu reakciju povodom dešavanja u Mojkovcu.

”Državni organi moraju da pomognu građanima Mojkovca. Nedopustivo je to što se događa. Vaše pristalice blokiraju MUP kojim vi upravljate, to je prosto nevjerovatna situacija”, rekao je Popović.

Poručio je i da se ne smije dozvoliti da „ljudi šetaju od grada do grada“ i upisuju se u te opštine, „sa koje god strane to dolazilo“. Rekao je i da odluka Ustavnog suda koja to omogućava ne smije da opstane.

Izvor (naslovna fotografija):

Ašanin, URA

Ostavite komentar

Komentari (2)

Jo Radan

19 Nov. at 14:48

Zalosno je da se ovakve stvari dogadaju,,u kojij zemlji mi zivimo, i s kojim ljudima zivimo.Gori smo negdo Rusi lili neznam s kim da usporedim.Moram se svakom ispovijedat sto zelim da radidim, a kuda moram da idem???Zalosno, sto je to za gluposti.

Pele

19 Nov. at 12:37

Svima je jasno sta se ovdje dogadja. Asanin je presao u URA da sacuva poziciju ocekujuci pad DPS posle izbora. Kako se to nije desilo on je u uzasnoj panici. Sram te bilo, da ne upotrebljavam gore rijeci jer mi nece objaviti komentar.