test

Dritan ekspres

Standard

03/12/2022

07:57

Kako je Dritan Abazović nakon smjene Ranka Krivokapića preuzeo resor Ministarstva vanjskih posolova, odlučio je da iskoristi novonastalu poziciju i brzopotezno izmijeni diplomatsku mrežu i postavi ''svoje ljude'', u nekim slučajevima i kršeći Zakon o vanjskim poslovima. No, odlazećeg premijera baš briga, on samo pokušava da što prije prigrabi što više vlasti u svoje ruke, dok još ima vremena.



Nakon što je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, iznenada i bez racionalnog objašnjenja, naredio hitan povratak otpravnika poslova iz Vašingtona, Londona i Prištine, te ambasadorke u Misiji Crne Gore pri UN u Njujorku, nekoliko dana kasnije je, jednako brzometno, poslao trojicu otpravnika poslova – u Vašington Nebojšu Todorovića, u Tiranu Đorđa Jankovića i u Zagreb Damira Grbovića. 

Kako je Abazović nakon smjene Ranka Krivokapića preuzeo resor Ministarstva vanjskih psolova, odlučio je da iskoristi novonastalu poziciju i brzopotezno izmijeni ljude u diplomatskoj mreži i postavi ,,svoje ljude“.

I to kroz klasičnu zloupotrebu Zakona o vanjskim poslovima, kao u slučaju postavljenja Nebojše Todorovića.

PRELETAČI SU BUDUĆI GLASAČI

Prema informacijama Pobjede, Todorović nikada nije radio u Ministarstvu vanjskih poslova, niti ima diplomatskog iskustva. 

Ranije je bio pripadnik Demokratske partije socijalista, a jedno vrijeme je, kao partijski kadar, bio raspoređen u – Ministarstvu zdravlja, kao pomoćnik od 2008. do 2012, kasnije i kao državni sekretar za ekonomiku u zdravstvu. Bio je i jedan od funkcionera u DPS-u Glavnog grada.

Nakon ,,istorijskih promjena“ avgusta 2020. godine očito je Todorović, nekadašnji jaki depeesovac, odlučio da promijeni stranu, zaboravi na karijeru unutar Demokratske partije socijalista i okrene se ,,novim izazovima“.

Nebojša Todorović

Od juče je već u Vašingtonu i trebalo bi da preuzme dužnost otpravnika poslova Ambasade Crne Gore u Vašingtonu – iako bez dana staža u diplomatiji.

Po saznanjima Pobjede, premijer u tehničkom mandatu se, prilikom imenovanja Todorovića na mjesto rukovodioca u Ambasadi Crne Gore u SAD, prethodno pozvao na član 72 Zakona o vanjskim poslovima o zasnivanju odnosa bez javnog oglašavanja.

U kojem, u stavu jedan, izričito piše: ,,Kad potrebe vršenja diplomatskih poslova to opravdavaju, ministar vanjskih poslova može bez javnog oglašavanja donijeti rješenje o zasnivanju radnog odnosa lica sa odgovarajućim iskustvom u naučno-istraživačkom radu, značajnim diplomatskim iskustvom, profesionalnim zvanjima i vještinom ili iskustvom u radu u međunarodnim i drugim organizacijama“.

Kako Todorović, nekadašnji uposleni u Ministarstvu zdravlja, ali i u opštini Podgorica, nema ,,značajno diplomatsko iskustvo“, očito je da su Abazović i njegov savjetnik za vanjsku politiku Đorđe Radulović vodili računa o jačanju Ure, partije čiji je predsjednik Abazović, računajući da će tako osnažiti stranku dovođenjem čovjeka čiji je politički angažman do sada bio vezan za Demokratsku partiju socijalista.

Istini za volju, Todorović je svojevremeno, 2019. godine, u tekstu na Portalu Analitika detaljno i vrlo kritički obrazlagao imperijalnu politiku Moskve prema Zapadnom Balkanu, ali svakako da to nije bilo odlučujuće za njegov diplomatski angažman. Upućeni tvrde da je nedavno bio, preko svojih veza preko Atlantika, ,,na usluzi“ Abazoviću i obezbijedio mu pozivnicu za jedan skup američke organizacije, ali te informacije nije bilo moguće provjeriti iz više izvora.

GRBOVIĆ I TAMO I OVAMO

Odlukom Dritana Abazovića, ambasador u Ministarstvu vanjskih poslova Damir Grbović postavljen je za novog-starog otpravnika poslova u Zagrebu.

Za razliku od Todorovića, on ima zanimljiv diplomatski put. Svojevremeno je, kao kadar blizak Bošnjačkoj stranci, u vrijeme Vlade Igora Lukšića, imenovan za ambasadora u Švajcarskoj i Lihtenštajnu, đe je ostao do kraja mandata, septembra 2020. godine.

Zanimljivo, promjena vlasti nije se mnogo odrazila na karijeru Grbovića, iako je bio diplomatski predstavnik Crne Gore za vrijeme ,,stare vlasti“. Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, za vrijeme mandata premijera Zdravka Krivokapića, postavio je Grbovića za privremenog otpravnika poslova u Hrvatskoj.

No, kada je pala Krivokapićeva Vlada i izglasana manjinska Vlada Dritana Abazovića, novi ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je vratio Grbovića nazad u Podgoricu.

,,Sreća“ se osmijehnula Grboviću nakon što je smijenjeni premijer Abazović, nakon smjene minstra Krivokapić, a prepustio kadriranje u MVP svom savjetniku Raduloviću. I, eto, od prije nekoliko dana Grbović je odaslat ponovo za Zagreb i ponovo je otpravnik poslova u Ambasadi?!

Da li je u međuvremenu postao vrlo blizak Uri, nije poznato, ali je Damir Grbović pokazao zavidan talenat snalaženja u novonastalim situacijama, od vremena DPS-a, vladavine ,,apostola“, do odlazeće Vlade Dritana Abazovića.

KAD RADULOVIĆ KADRIRA

Ako je Todorović klasični obrazac kako ,,preletači“ dobijaju funkcije u vlasti, a Grbović pokazatelj kako se pliva u vodama raznih vlasti, postavljenje Đorđa Jankovića za otpravnika poslova u Tirani, umjesto dosadašnjeg diplomate Mirsada Bibovića, je lako objasniti.

Prosto: odanost šefu se isplati – Janković je bio šef kabineta ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i do kraja je izvršavao naloge svog nadređenog.

Pobjeda je juna ove godine pisala kako je Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila nekoliko spornih rješenja pravne službe Ministarstva vanjskih poslova donešenih u mandatu ministra Đorđa Radulovića, sada savjetnika premijera Dritana Abazovića.

NEBOJŠA TODOROVIĆ, NOVI OTPRAVNIH POSLOVA U VAŠINGTONU, NIKADA NIJE RADIO U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA, NITI IMA DIPLOMATSKOG ISKUSTVA. RANIJE JE BIO PRIPADNIK DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA, A JEDNO VRIJEME JE, KAO PARTIJSKI KADAR, BIO RASPOREĐEN U MINISTARSTVU ZDRAVLJA, KAO DRŽAVNI SEKRETAR. BIO JE I JEDAN OD FUNKCIONERA U DPS-U GLAVNOG GRADA. SADA IZGLEDA DA JE ODLUČIO DA ,,PRELETI“ U KRILO ABAZOVIĆA I NJEGOVE URE.

Komisija je postupala po žalbama zapošljenih u ovom ministarstvu, a nalog za sva sporna rješenja dao je Radulović.

Tako je, recimo, Komisija ,,oslobodila svih optužbi“ Dalibora Đurovića koji je svojevremeno vraćen sa mandata 3. sekretara u Bukureštu, nakon što je neosnovano a bezobzirno optužen da je priložio javnosti na uvid sramotni Radulovićev non-pejper, u kojem su se krivotvorila dešavanja na Belvederu 4. i 5. septembra 2021. godine.

Komisija je tada utvrdila i da je namještenim konkursom ministar Radulović, preko svog šefa kabineta Đorđa Jankovića, državnog sekretara Ljubomira Mišurovića i podsekretara „smjestili“ opozvali crnogorskog diplomatu u Ljubljani i željeli da pošalju svog favorita.

Kao jedan od glavnih egzekutora Radulovićeve politike u Ministarstvu vanjskih poslova, Janković je bio na ,,bijelom hljebu“, ali mu se upornost isplatila: kao što mu je obećano, nakon smjene Ranka Krivokapića sa mjesta ministra vanjskih poslova, Janković je opet postao ,,poželjan kadar“. Na prijedlog savjetnika Radulovića, premijer Abazović ga je imenovao i već službuje kao otpravnik poslova u Tirani.

IZA ZATVORENIH VRATA 

U svega dvadeset dana premijer u tehničkom mandatu napravio je ,,pretubaciju“ unutar crnogorske diplomatske mreže po svom nahođenju i vođen isključivo partijskim i ličnim motivima.

Pobjeda je pisala kako je 7. novembra Abazović otpravnicima poslova – Bojanu Šarkiću u Londonu, Veljku Milonjiću u Vašingtonu, Mirsadu Biboviću u Prištini, te Ivani Pajević, ambasadorki u Misiji Crne Gore pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku – poslao rješenja o hitnom povratku u zemlju, zaključno sa 21. novembrom, iako su postavljeni tek prije nekoliko sedmica!

I nije premijer u odlasku razmišljao koliko će njegovi potezi u crnogorskoj diplomatiji uniziti ionako poljuljani ugled Crne Gore. Pad sopstevene Vlade nije ga poremetio: nakon što je došlo do političkog ćorsokaka u pregovorima ,,stare“ većine, nakon što je Ura izdejstvovala kašnjenje prijedloga za nvog mandatara i kako je Đukanović odbio prijedlog da postavi Miodraga Lekića, Abazović je u svemu vidio šansu da preuzme kontrolu nad kompletnom izvršnom vlašću.

I sada se, iako je izgubio politički legitimitet, ponaša kao svemoćni vladar, iznad zakona i Ustava: smijenjeni premijer, nezakonito i neustavno, smijenjuje Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, preuzima nove resore zajedno sa partijskim drugarom Filipom Ažićem iako nemaju kapacitet da obavljaju poslove, preuzima takozvana ministarstva sile, policiju i vojsku…

Sada je riješio da malo ,,sredi“ i diplomatiju, brzinski i po sopstvenoj volji. Neko će reći da sve to liči na karikaturalno vođenje politike, ali Dritana Abazovića baš briga – on je i dalje mašinovođa brzog voza koji vodi Crnu Goru pravo u – bezdan.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

foto Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)