test

Džaferi – Bečić: S. Makedonija i CG primjer efikasne regionalne saradnje utemeljene na prijateljstvu

Standard

28/11/2021

09:34

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa predsjednikom Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talatom Džaferjiem.

”Ocjenjujući da dvije države imaju kvalitetan politički dijalog i kvalitetne međudržavne odnose, koji mogu služiti kao primjer efikasne regionalne saradnje utemeljene na prijateljstvu, otvorenosti, kontinuiranoj međusobnoj podršci u okviru multilateralnih formata saradnje, kao i zajedničkoj viziji dvije države da svoju budućnost grade na tekovinama evroatlantizma i evropskih vrijednosti, predsjednik Bečić je izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Sobranja i naglasio da Crna Gora želi da dalje učvrsti i produbi sveukupnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom”, piše u saopštenju Skupštine.

Potvrdivši da je upravo regionalna saradnja jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, dodaje se u saopštenju, Bečić je istakao da naša zemlja, kao prijatelj i susjed, i kandidat za članstvo koji je najdalje odmakao u procesu pristupanja, snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona i spremna je da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

Bečić je apostrofirao da su prioriteti aktuelne vlasti uokvireni vladavinom prava, ekonomskom i političkom stabilnošću, kao preduslovima za cjelokupan razvoj društva i države, te istakao da nova vlast želi da gradi uspješnu prozapadnu, proevropsku i prograđansku Crnu Goru.

Bečić je predsjednika Sobranja upoznao sa svim rezultatima i aktivnostima koje su realizovane u cilju osavremenjivanja i modernizacije parlamenta i snažnog jačanja transparentnosti rada, te ocijenio da su zalaganja Skupštine u ovim domenima priznata i prepozanta sa relevantnih evropskih adresa, navode iz Skupštine.

Predsjednik Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talat Džaferi zahvalio je predsjedniku Bečiću na učešću na Konfereciji, te istakao da je ,,posjeta još jedna potvrda odlične parlamentarne saradnje, parlamenata Sjeverne Makedonije i Crne Gore”.

Ističući da dvije zemlje imaju prijateljske odnose bez ijednog otvorenog pitanja, predsjednik Džaferi je podsjetio na zajedničku evroatlantsku perspektivu, ali i ukazao na zajedničke izazove, među kojima je period za nama obilježila borba sa kovidom.

On je u tom kontekstu apostrofirao važnost i neophodnost ,,dosadašnje i buduće uzajamne podrške”.

Džaferi je ukazao i na evidentan zastoj u napretku Sjeverne Makedonije ka EU, koji uslovljava ,,postojanje otvorenog bilateralnog pitanja sa Bugarskom”.

Predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije, informisao je predsjednika Bečića i o ključnim infrastrukturnim projektima u Sjevernoj Makedoniji.

U okviru zvaničnog susreta predsjednik Bečić razgovarao je i sa predsjednicom Poslaničke grupe Sobranja Sjeverne Makedonije Dafinom Stojanoskom.

Predsjednica Stojanoska je ocijenila da ,,Crna Gora ima veoma dobre rezultate kada su u pitanju integracioni procesi u EU i predstavlja dobar primjer u tom smislu”.

Predsjednik Bečić je naglasio da je formiranje grupe prijateljstva Crne Gore i Sjeverne Makedonije od izuzetne važnosti za dalje inteziviranje partnerstva dvije zemlje, čiji odnosi, kako je naglasio, nijesu opterećeni bilo kakvim pitanjima iz prošlosti

Ostavite komentar

Komentari (0)