EKSKLUZIVNO: Helikopter sa Porfirijem nije imao dozvolu za slijetanje u Podgorici, SVE URAĐENO U ILEGALI, UZ PODRŠKU VRHA POLICIJE

Iako je na nekoliko važnih institucionalnih adresa stigla informacija da je dozvolu za ulazak u vazdušni prostor Crne Gore, posadi helikoptera MUP-a Srbije, kojim je dovezen patrijarh SPC Porfirije, izdala Agenija za civilno vazduhoplovstvo, to međutim nije istina. Helikopter je bez dozvole sletio na poligon policijskog kampa na Zlatici.
EKSKLUZIVNO: Helikopter sa Porfirijem nije imao dozvolu za slijetanje u Podgorici, SVE URAĐENO U ILEGALI, UZ PODRŠKU VRHA POLICIJE

Ilustracija
Foto:D. Milovanović

To je informacija do koje je portal Standard došao kroz zvaničan upit i odgovore dobijene od ACV, koja se oglasila nenadležnom u konkretnom slučaju.

Upitani da odgovore na konkretna pitanja – u kojem vremenskom intervalu je izdata dozvola posadi helikoptara, kojim je 3. avgusta patrijarh Porfirije dovezen u Podgoricu, za koju lokaciju je izdata dozvola, te koja je procedura za izdavanje takve saglasnosti inostranim letjelicama – helikopterima, iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo je saopšteno da takvu dozvolu nijesu izdali.

„Obavještavamo Vas da u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, odobrenje za let u crnogorskom vazdušnom prostoru za strane državne vazduhoplove izdaje organ državne uprave nadležan za vanjske poslova uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslova odbrane“, stoji u odgovoru ACV za portal Standard. Podsjećamo da spornu dozvolu nije izdalo ni Ministarstvo vanjskih poslova, te nije bilo ni saglasnosti Ministarstva odbrane, kako predviđaju procedure, navedene u odgovoru, što znači da dozvole u formalnom smislu nije bilo.

Sve prethodno navedeno, kao i brojne druge informacije, dobijene minulih dana, sugerišu na činjenicu da je glavna odgovornost u sprovođenju ilegalnog prevoza patrijarha Porfirija i narušavanje crnogorskog vazdušnog prostora, u rukama menadženta Uprave policije.

Vrhuška Uprave policije ne samo da je cijeli plan obezbjeđenja Porfirija – počev od njegovog dolaska, držala u strogoj tajnosti, već je bez kontrole da li vazduhoplov ima dozvolu za slijetanje, odobrila njegovo prizemljenje u kampu na Zlatici.

Portal Standard je već pisao i o tome da Porfirija i njegove saradnike, granična policija nije kontrolisala i evidentirala shodno zakonskim propisima, predviđenim prilikom prelaska državne granice. Zbog toga je i rukovodilac regionalnog centra Sektora granične policije Vasko Aković podnio ostavku sa te pozicije. To je UP nevješto demantovala, uz tvrdnju da je registracija Porfirija i ostalih sveštenika ipak naknadno učinjena na graničnom prelazu – Aerodrom Podgorica.

Sve i da su ove procedure naknadno ispunjene, ostaje pitanje ko je odobrio nezakonito slijetanje helikoptera inostrane službe bezbjednosti na poligonu policijskog kampa na Zlatici.

J.M.-N.P.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

4 komentara


Bodin the King

Prijatelje drži blizu, neprijatelje još bliže.

Odgovori
JO Radan

Zalosno sto se to dogada..Sramota,

Odgovori
Rukfaš

Ovo je BRUKA za jednu članicu NATO. Sjutra će puštiti da nam ulete neki Ruski komandosi.

Odgovori
TV_EU

Jadna je crnogorska policija – pod vlašću Vućića i Vulina

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

Injac: Vojnici shvatili da ne moraju biti politički aktivni da bi napredovali

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Prokišnjava krov “Morače”, dio tribina pod vodom

Tadić sa Lekićem: Razgovor prijatelja o našoj Crnoj Gori i našoj Srbiji

Eraković: DPS će pozvati građane na veliki protest zbog uništavanja budućnosti zemlje

NA POMOLU DOGOVOR: Za rad nedjeljom dnevnice veće 70 – 80 odsto