Izvor: glas amerike, antena.m

Eskobar: Otvoreni Balkan treći stub američke strategije za Balkan

Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan izjavio je da je to područje u posljednje tri decenije fokusu trajnog angažmana, investicija i dvopartijske podrške SAD.
Eskobar: Otvoreni Balkan treći stub američke strategije za Balkan

Gabrijel Eskobar

Otvoreni Balkan je treći stub američke strategije za Balkan, izjavio je na saslušanju u američkom Senatu, Eskobar.

Upitan od strane senatora da pojasni strategiju SAD za Balkan, on je rekao da počiva na tri pilara (stuba): Prvi je EU integracije, drugi NATO za one koje su se kvalifikovali, kao i za one koji su poput Srbije, koji su za sada neutralni ali povećavaju angažman sa NATO-om, a treći regionalne integracije zbog čega podržavaju incijativu Open Balkan.

U obraćanju tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata Eskobar je rekao da su rezultati takvog angažmana jasni.

“Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dvije zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dijele strateški cilj dublje integracije Zapada kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. Naš posao nije završen”, rekao je Eskobar.

Istakao je da kontinuirano vođstvo Sjedinjenih Država nastavlja da bude od suštinskog značaja za završetak transformacije Zapadnog Balkana u bližeg saveznika, transatlantskog partnera i područja koje će doprinijeti globalnom miru i prosperitetu.

“Nastavljamo da naglašavamo potrebu za potpuno potvrđenim spiskom ambasadora na Zapadnom Balkanu, prije svega našeg kandidata u Srbiji, koji još uvijek čeka potvrdu od punog Senata”, ukazao je Eskobar tokom izlaganja.

Američki zvaničnik je ponovio da SAD daju snažnu podršku dijalogu, koji predvodi Evropska unija, čija je svrha normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Dijalog je način na koji obije strane, kao ravnopravne, moraju da rade na rješavanju razlika između njih i pronalaženju sveobuhvatnog sporazuma, koji je objema zemljama potreban za njihovu evropsku budućnost. Vjerujemo da napor treba da bude usmjeren na međusobno priznavanje”, rekao je Eskobar.

Prema njegovim riječina, Sjedinjene Države nastavljaju da sarađuju sa partnerima iz EU na unapređenju evropskih integracija za sve zemlje Zapadnog Balkana i na jačanju reformi koje su dio procesa pridruživanja.

“Istovremeno, naglašavamo našim partnerima iz EU značaj da vrata Evrope ostanu otvorena, jer je to najvažniji podsticaj koji stvara političku volju za izuzetno značajne, ali ponekad i teške reforme. Sjeverna Makedonija i Albanija su sprovele važne reforme i obije zemlje zaslužuju da napreduju u procesu pridruživanja. Iskorak u tom smislu bio bi važan dokaz regionu da teški kompromisi omogućavaju bolju budućnost”, poručio je Eskobar.

Kako je ukazao, nasuprot tome, upozorenje SAD-a stranama koje ispoljavaju korumptivnim, destabilizujućim ili antidemokratskim ponašanjem je jasno, ukazavši da će biti posljedica.

“U decembru smo koristili ovlašćenja Akta magnitski protiv organizovane kriminalne grupe koja djeluje u regionu. U januaru je sanlcionisan Milorad Dodik zbog koruptivnog i destabilizirajućeg ponašanja, kao i televizijska stanica pod njegovom kontrolom”, rekao je izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan.

Istakao je da će Sjedinjene Države nastaviti da koriste sva raspoloživa sredstva kako bi strane koje blokiraju napredak regiona zarad sopstvene dobiti odgovarali.

“Regionalni napredak takođe ugrožavaju štetni spoljnopolitički i ekonomski uticaji Rusije i Kine. Rusija koristi svoju ulogu snadbjevača energijom da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal razvoja. Takođe podržava etnonacionalizam koji dijeli i odvlači pažnju od bolje budućnosti. Narodna Republika Kina proširuje prisustvo izgradnjom infrastrukture kroz netransparentne i kredite i takozvane investicije. Promovisanje transparentnog upravljanja, ljudskih prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima ostaće osnovni princip našeg angažovanja protiv destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu”, ukazao je Eskobar.

Američki zvaničnik prenio je da su u pojedinim zemljama uočeni ozbiljni napori za jačanje demokratskih institucija i borbu protiv korupcije. Međutim, podvukao je da to nije slučaj u svim zemljama – u kojima je zabilježeno nazadovanje.

“U Bosni i Hercegovini, tekuća politička kriza i endemska korupcija šteti njenim građanima i ugrožavaju regionalnu stabilnost, njenu evroatlatnski put putanju i napredak postignut nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nastavljamo jasno da stavljamo do znanja svim liderima da su smirivanje retorike i rješavanje pitanja razlika kroz uspostavljene ustavne procese – jedini održivi put ka demokratskoj, evropskoj budućnosti. Zajedno sa našim evropskim partnerima i lokalnim akterima angažovani smo kako bismo napredovali na putu od Dejtona do Brisela, uključujući i reforme od kojih će svi građani imati koristi. Potreba za dijalogom, kompromisom i reformama važi za čitav region”, ukazao je Eskobar.

Američki zvaničnik je u izlaganju je precizirao da Sjedinjene Države nastavljaju da grade snažne ekonomske veze sa područjem Zapadnog Balkana.

“U protekloj godini pokrenuli smo ekonomski dijalog SAD i Crne Gore, ojačali evropsku energetsku bezbjednost kroz projekte u Albaniji i Hrvatskoj i imali značajna ulaganja američkih firmi u Srbiji. Naši partneri na Zapadnom Balkanu su spremni za integraciju sa jedinstvenim tržištem EU, a mi nastavljamo da ih podržavamo. Regionalne inicijative kao što su Zajedničko regionalno tržište EU, Otvoreni Balkan i Zelena agenda pokazuju da su dublja ekonomska integracija i saradnja neophodni za održivi rast i članstvo u EU”, smatra Eskobar.

Takođe, uvjeren je da postoje kako se izrazio, znatne mogućnosti za američka preduzeća – za šta je potrebno jačanje vladavina zakona, borba protiv korupcije i povećanje transparentnosti.

“Neophodne reforme će doprinijeti napretku, pružiti prioritet održivim investicijama i čistoj energiji i zaustaviti odlivgrašana. To će uticati na smanjenje politički vođena ulaganja spoljnih aktera i izgraditi temelje za dobrosusjedske odnose i stabilnu upravu. Indikatori napretka ka evropskim integracijama Zapadnog Balkana uključuju dublju regionalnu saradnju i rastući demokratski i ekonomski razvoj”, rekao je Eskobar tokom pretresa.

“Evropa, slobodna, cjelovita, prosperitetna i u miru – je u vitalnom interesu Sjedinjenih Država i u osnovi naše politike”, ustvrdio je Eskobar – uz napomenu da je Zapadni Balkan u središtu te vizije – iako je, kako kaže, njegov potencijal neispunjen.

“Bajdenova administracija svjesna je tog izazova i privržena je tom regionu, koji je istorijski, politički, kulturni i geografski nedjeljiv dio Evrope. Naš dugogodišnji diplomatski angažman podržava punu integraciju Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture. Snažniji Balkan, integrisan u jaču Evropu, čini jače Transatlantsko partnerstvo”, ukazao je zamjenik američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar.

Kako je istakao u tom cilju Sjedinjene Države nastavljaju da produbljuju dugogodišnja partnerstva u regionu.

“Samo u proteklih nekoliko mjeseci smo proslavili 140 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom i održali prve bilateralne odbrambene konsultacije u posljednjih pet godina, objavio osnivanje Štaba snaga za specijalne operacije u Albaniji, pozdravio hrvatsko učešće u u programu ukidanja viza za proširenje putovanja i trgovine. U značajnoj mjeri se oslanjao na naše partnere na Kosovu, u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji u okviru potrebe da privremeno prihvatimo hiljade evakuisanih građana Avganistana”, poručio je u svom izlaganju u Senatu Gabrijel Eskobar.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Novljanin

Hajde ti doma pa pravi svoj Balkan, a nas ostavi, tako ste i Bosnu usrecili.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Hakovani emailovi Putinovog ideologa: Očekuje da se RS odvoji, Srbi su naše oruđe, Dodik je…

ČEKIĆ I CANOVIĆ ZA STANDARD: Situacija sa poplavama stabilnija, velike štete na infrastrukturi i imovini građana

Mugoša: Dalje urušavanje pravnog sistema umjesto dogovora o sudijama Ustavnog suda

Otvoreni ultimatum SAD-a i EU Vučiću: Riješiti Kosovo i sankcije Rusiji ili idu “veliki problemi Srbiji”