test

Evropa sad podnijela krivičnu prijavu SDT-u protiv Veselina Vukčevića

Standard

08/11/2022

14:53

Pokret Evropa sad podnio je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu SDT protiv predsjednika Izborne komisije Glavnog grada Veselina Vukčevića zbog sumnje da je počinio zluoupotrebu službenog položaja.



Prema tekstu prijave Vukčević je prekršio Zakon o izboru obornika i poslanika i poslovnik o radu Izborne komisije Glavnog grada kao i Ustav i odluku o imenovanju Izborne komisije.

Smatraju da Vukčević nema pravo da odlaže sjednicu na kojoj bi se proglasili konačni rezultati izbora u Podgorici.

Kako navode u obrazloženju, većina članova Izborne komisije Glavnog grada Podgorice podnijela je Veselinu Vukčeviću, predsjedniku Izborne komisije, pismeni Zahtjev za sazivanje sjednice Izborne komisje Glavnog grada dana 03.11.2022 godine i dana 07.11.2022 godine.

U obrazloženju dalje navode da je predsjednik Izborne komisije Veselin Vukčević oba zahtjeva odbio sa obrazloženjem da de sazvati sjednicu Izborne komisije kada Ustavni sud odluči po Žalbama izjavljenim u vezi organizacije i sprovođenja lokalnih izbora u Glavnom gradu Podgorici održanih 23. oktobra 2022
godine.

Kako ističu predsjednik izborne komisije je lice ovlašćeno za zastupanje Izborne komisije ali ne i lice koje može samostalno donositi odluke u ime Izborne komisije kao kolegijalnog organa, bilo da se radi o proceduralnim ili meritornim odlukama, upravo zbog toga što je Izborna komisija po svom pravno-oganizacionom statusu kolegijalni organ koji odluke donosi iskljudivo većinom glasova od broja svih članova, što jasno definisu i Zakon i Poslovnik.

“Imajući u vidu navedeno, predsjednik Izborne komisije ne može samostalno odlučiti da li će sazvati sjednicu ili ne, pogotovu ne kada njeno održavanje pismeno traži većina od svih članova izborne komisije, nezavisno od razloga zbog kojeg se traži sazivanje sjednice ili predloženog dnevnog reda”, stoji u obrazloženju.

Izvor (naslovna fotografija):

Krivična prijava

Ostavite komentar

Komentari (0)