Evropska komisija vidi tenzije, Varhelji vidi političku stabilnost

Ugovor koji je Vlada potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom u avgustu ove godine, prema mišljenju evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelji, nije imao negativan uticaj na reforme u Crnoj Gori.
Evropska komisija vidi tenzije, Varhelji vidi političku stabilnost

U izvještaju Evropske komisije, koji je juče zvanično predstavljen u Briselu, piše da je “zaključivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom uticalo na političku atmosferu i podiglo tenzije”.

Varhelji, međutim, smatra da je dobro što je ugovor potpisan, kako bi se vlasti mogle fokusirati na “prave probleme”

Na pitanje Pobjede da li je davanje prioriteta potpisivanju Ugovora sa SPC, umjesto rada na reformama, imalo negativan uticaj na reforme i na izvještaj uopšte, Varhelji kaže da ne misli tako.

-Ne mislim tako. Mislim da je važan razvoj koji je ovim sporazumom postignut između crkve i države i nadam se da ovim može biti stvoreno više političke stabilnosti, jer očigledno, ovo pitanje je kružilo okolo godinama unazad i nadam se da ovim sporazumom ovaj problem može biti riješen, i da se vlasti mogu koncentrisati na prave probleme: organizovani kriminal, korupciju i privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24 – poručio je Varhelji odgovarajući na naše pitanje, oponirajući nalazima iz izvještaja Komisije.

Slučajno ili ne, Varheljijevi stavovi slični su stavovima premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, koji je ovakve ocjene ponovio više puta.

Varhelji takođe, ne zna ko je rekao da je ovogodišnji izvještaj gori od onoga prije pet godina.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan, Miroslav Lajčak je, podsjećamo, prije par dana tokom 2BS foruma u Budvi, rekao da će “ovogodišnji izvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno biti gori nego prije pet godina, kao i da je situacija na Zapadnom Balkanu gora nego tada, navodeći da je razlog to što je posvećenost evropskim vrijednostima opala.

Upitan da li dijeli njegovo mišljenje, Varhelji se pita ko je iznio takav stav.

Ne znam čiji je to stav. Možda možete da mi kažete. Pitanje privremenih mjerila je jedno od najvažnijih pitanja, i u prošlom izvještaju je bilo jedno od neriješenih pitanja. Ali bez jasne većine u parlamentu, da ne pominjem jasnu većinu koja stoji iza Vlade, u zadnje tri godine nije bilo napretka. Nadam se da političke klase u Crnoj Gori razumiju da zavise jedni od drugih i da bez saradnje zemlja ne može da isporuči rezultate. Ako uspiju da isporuče rezultate do kraja godine, to će biti odlično i mi smo spremni da pomognemo, ali moje iskustvo iz prethodne tri godine, ukazuje na drugi pravac – kazao je Varhelji na pres konferenciji u Evropskoj komisiji.

Govoreći o nalazima iz Izvještaja, , Varhelji je rekao da je prioritet u daljem napretku ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24.

Da bi se to ostvarilo, Crna Gora mora intenzivirate napore u sprovođenju reformi koje se odnose na slobodu izražavanju kao i borbi protiv korupcije i kriminala. Mi smo dali istu ocjenu i prošle godine ali prethodna pitanja su izvor zabrinutosti. Što se tiče funkcionalnog pravosudja, uključujući imenovanja sudija za upražnjena mjesta u Ustavnom sudu, to je samo jedan primjer – kazao je Varhelji, dodajući da je izgradnja koncensuza od strane političkih aktera od ključne važnosti.

Pozitivno je, kaže, što je Crna Gora usklađena sa politikom EU, te pokazuje da je pouzdan partner.

Tonino Picula, izvjestilac EP za Crnu Goru je rekao da nije zadovoljan dinamikom proširenja na Balkanu.

Nije ostvaren napredak po pitanju predpristupinih pregovorima za zemlje koje su kandidati, kao što je Crna Gora i Srbiji. U Crnoj Gori je to slučaj zbog krize u zemlji – rekao je Picula. Smatra da je rješenje situacije sa blokadom institucija u našoj zemlji održavanje slobodnih parlamentarnih izbora.

-Potrebna je depolitiziranja pravosudnog sistema. Pominjete mjesta u Ustavnom sudu ali postoje problemi i sa drugim sudovima gdje pozicije nisu popunjene, postoje problemi što se tiče koherentnosti vlasti, a jasno da sadašnji sastav skupštine takav da ne mogu donositi odluke kako bi doprinijeli blokadi u pregovorima sa EU – kazao je Picula.

Komentarišući Piculine stavove, Varhelji se saglasio da je situacija u Crnoj Gori “kompleksna”, te indirektno pozvao na održavanje parlamentarnih izbora.

-Složio bih se sa vama, da kada postoji takva blokada u Vladi i parlamentu, da će se morati dogoditi trenutak kada će se narodu dati mogućnost da izabere vladu. Hoće li nas to približiti stabilnoj vladi to je drugo pitanje ali to je odgovornost čitave političke klase i institucija, koje moraju iznjedriti Vladu koja će krenuti dalje. Crna Gora je imala prednost, ali sada moraju ponovo krenuti sa radom, Ako to znači prijevremene izbore, neka tako bude ali nije na EK da daje savjete o datumu održavanja izbora – kazao je Varhelji. Jovana Đurišić

Uslovni status kandidata za BiH
Evropska komisija (EK) je za Bosnu i Hercegovinu, uslovno preporučila status kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU). Ova preporuka je uslovna, jer Komisija očekuje ispunjavanje osam određenih uslova.

-Davanje statusa kandidata je ponuda Evrope za BiH. Ovo radimo za narod BiH. Ali to takođe dolazi sa velikim očekivanjima. Na eliti je da to pretvori u stvarnost – poručio je Varhelji.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Pala Vlada Dritana Abazovića

Varhelji opet podržava ,,Otvoreni Balkan“ koji vodi podjelama

Brisel objedinio Srbiju i Crnu Goru u pregovorima: “Usporili smo pa nas drugačije tretiraju”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Joanikiju suđenje u slučaju pedofilije 25. oktobra; Olenik: Saslušati Stamatovića koji posjeduje snimke orgijanja sa djecom

Izgorio automobil na Zabjelu, nema povrijeđenih

Abazović pokušao da ”prisvoji” učešće novog rukovodstva ANB u akciji od prije skoro mjesec

Kentera: Ne smeta da mi se bilo ko “kiti” dobrim radom ANB-a sve dok to ne ugrožava interese države