Izvor: Dan

Feđa Pavlović za “Dan”: Zašto vlada (ne) treba da padne

Evidentno je da se ključni razlozi za podnošenje inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi tiču potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).
Feđa Pavlović za “Dan”: Zašto vlada (ne) treba da padne

Feđa Pavlović
Foto: Dan

To se da zaključiti iz brojnih izjava koje su, u proteklom periodu, podnosioci ove inicijative davali na ovu temu, kao uostalom i iz samog obrazloženja prijedloga dostavljenog Skupštini, kazao je u razgovoru za “Dan” politički teoretičar Feđa Pavlović.

Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore potpisan je prije dva dana, a samo šest sati nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, zahtjev za glasanje o nepovjerenju izvršnoj vlasti podnijele su Demokratska partija socijalista (DPS), Liberalna Partija, Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska unija Albanaca (DUA), koje su do sada podržavale Vladu ili imali direktno učešće u njoj i opozicione Socijaldemokrate (SD).

Inicijatori za izglasavanje pada Vlade imaju zajedno 36 poslanika, od ukupno 81 u crnogorskom parlamentu, odnosno pet manje od potrebne većine.

U inicijativi se ističe da je premijer Dritan Abazović stavio odnos sa SPC u prvi plan i “neodgovornim postupanjem doveo do podizanja tenzija u društvu i do nenadoknadivog gubitka vremena potrebnog za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz evropske agende”.

Pavlović navodi da treba istaći da su navedeni razlozi, slagali se s njima ili ne, legitimni i u neku ruku dosljedni ideološkoj orijentaciji koju su predstavnici DPS, SDP, SD, LP i DUA dosad afirmisali na političkoj sceni.

– Međutim, valja naglasiti i to da će se na predstojećoj sjednici Skupštine odlučivati o kvalitetu rada 43. Vlade, a ne o kvalitetu argumentacije podnosioca inicijative za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi. Pitanje je, dakle: da li je Abazovićeva vlada, svojim dosadašnjim učinkom na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu, svojom kadrovskom politikom i odnosom koji je pokazala prema crnogorskoj javnosti, zaslužila da nastavi mandat. Pitanje nije: Da li Vlada treba da padne iz onih razloga koje DPS, SDP, SD, LP i DUA navode u svojoj inicijativi – zaključuje Pavlović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Rukfaš

Sad bi te đed, časni Milika Pavlović, Liberal u krvi, Crnogorac do kosti, pljunuo među oba oka.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Abazovićeva Vlada u riziku zbog prijedloga Temeljnog ugovora sa SPC

Nimanbegu: Ni političkog inženjeringa ni neprincipijelnosti, DUA i DPS pregovarali iza naših leđa

Milena Vujačić predsjednica Skupštine Prijestionice

Temeljni ugovor sa SPC drma temelje Vlade Crne Gore

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bratstvo Borilović duboko žali zbog bezumnog akta

Adžić: Borilović nije bio u konfliktu ni sa jednim od ubijenih, ostaće da se vidi da li je policija mogla drugačije da radi, Kaluđerović ne bi trebalo da odgovara

Danas sahrana ubijenih u masakru na Cetinju: Tuga i kolone ljudi koji se opraštaju od svojih najmilijih

(Video)Skandal u Dnevniku RTCG: Smijeh i neprimjereni komentari u sred priloga sa komemoracije na Cetinju, pokrenut postupak protiv odgovornog lica