test

Filipović: Dogovor bi značio potpunu suspenziju evropskog puta i Vučića na vlasti u Crnoj Gori

Standard

04/09/2022

07:58

Formiranje vlade od partija koje su pobijedile na izborima 30. avgusta 2020. godine značilo bi potpunu suspenziju našeg evropskog puta, te da na vlasti u Crnoj Gori imamo Aleksandra Vučića – ocijenio je za Pobjedu politički analitičar Ljubomir Filipović, dok analitičar Srđan Vukadinović kaže za Pobjedu da je teško vjerovati da može doći do dogovora tih partija zbog njihovih međusobnih nerješivih problema.



Filipović je, komentarišući pokušaj novog dogovora većine od 30. avgusta 2020. godine, rekao da misli „da je to odlično, bez sarkazma“.

“Dvije godine zavaravamo sebe i svijet da je Crna Gora sigurna od rusko-srpskog uticaja. Ja se samo nadam da će DF ustrajati u svojim zahtjevima da Andrija Mandić bude premijer. To bi bilo konačno i potpuno ispunjenje pobjede 30. avgusta 2020. godine koja je ostvarena na kampanji litija, podržano srpsko-ruskom kampanjom uticaja. Mislim da će ovo biti otrježnjujuće i za crnogorski blok koji će konačno osjetiti da je došao do dna i možda upravo sa dna uspijemo da se izgurnemo na površinu”, kazao je Filipović.

Istakao je da bi formiranje vlade od većine od 30. avgusta značilo potpunu suspenziju evropskog puta Crne Gore.

“Mi treba da smo svjesni da to podrazumjeva potpunu suspenziju našeg evropskog puta, da na vlasti u Crnoj Gori imamo Aleksandra Vučića, i da se u skladu sa tim i ponašamo”, kazao je Filipović.

Srđan Vukadinović kazao je da je teško vjerovati da može doći do dogovora većine od 30. avgusta 2020. godine, unutar koje, kako kaže, postoje nerješive stvari i nepremostivi problemi.

“Nijesu više u pitanju nepremostivi problemi između DPS-a i partija ove većine, nego su sada mnogo veće konfrontacije između Demokrata i SNP-a, Demokrata i Ure, DF-a i Ure, i teško je očekivati dogovor. Ovo je produžetak političke agonije, jer ako su do sada uglavnom sve koalicije koje su sklapane predstavljale jednačinu sa dvije nepoznate, a te nepoznate su uvijek bile ko će zastupati neke svoje interese, sada imamo jednu nerješivu jednačinu sa svim poznatim, a sa tim nije moguće riješiti tu političku jednačinu”, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, poznato je da se navodno ponovo okuplja većina od 30. avgusta, ali, kako kaže, nerješivi su smjena predsjednice Skupštine i izbor nove vlade.

“Poznato je da DF hoće vlast, ali to je nerješivo jer međunarodna zajednica to neće dopustiti. DF je tu šansu propustio 30. avgusta 2020, a jednom propuštena šansa nikad se u politici ne vraća. Poznato je da DF hoće da premijer bude iz njihovih redova, što je opet nerješiva jednačina, jer to međunarodna zajednica neće dopustiti. Poznato je da se traži smjena predsjednice Skupštine, ali i to je nerješivo jer to neće SNP i Ura. Kada se pokrene to pitanje, SNP i Ura će izaći iz te većine i ona više neće postojati”, istakao je Vukadinović, dodajući da je poznato i to da Abazović hoće da bude ponovo premijer, ali, kako je rekao, i to je nerješivo jer to neće Demokrate.

Vukadinović je kazao da su „poznate i pauze koje se daju u Skupštini kad postoje nerješive situacije“.

“Ovo je produžetak političkog kolapsa u kojem je Crna Gora od 30. avgusta 2020. Pokazuje se da te grupacije ne znaju da vladaju. Pogotovo sada, kad slijedi vrijeme krize. U uslovima kriznog menadžmenta oni ne mogu upravljati ni mnogo manjim sredinama a ne državom”, kazao je Vukadinović.

Poručio je da su izbori najpotpunije i najpoštenije rješenje političkog kolapsa.

Prema njegovim riječima, nema nove vlade bez DPS-a.

“Sa DPS-om je srušena i 42. i 43. vlada, sa Vladom koju je podržavao DPS potpisali su „temeljni ugovor“. Sve se radilo sa DPS-om. Oni bježe od te činjenice, što govori da nijesu još preboljeli dječje bolesti demokratije, a to je da nije važno sa kim se odluke donose, nego kakve se odluke donose”, kazao je Vukadinović.

Istakao je da je problem ove većine, osim što nemaju znanje za upravljanje u uslovima kriznog menadženta, još su u nekim početnim fazama dječjih bolesti gdje ne mogu da razumiju sistem donošenja odluka po kriterijumima vrijednosti, a ne pripadnosti partiji.

„Prepucavanja“ partija
Političke partije – potpisnice sporazuma nastavile su i juče da se „prepucavaju“. Za Demokrate potpisani sporazum je blokiran dok predsjednica parlamenta Danijela Đurović ne podnese ostavku.

Zdenka Popović (Demokrate) kazala je da očekuje da Đurović nastavi sjednicu parlamenta, podnese ostavku i, kako kaže, odblokira primjenu potpisanog sporazuma

“U ovom trenutku potpisnici sporazuma imaju 40 poslanika. Četrdeset prvi poslanik je poslanica Danijela Đurović koja se još nalazi u sporazumnom odnosu sa Demokratskom partijom socijalista”, kazala je Popović.

Istakla je da očekuje od onih koji su sazvali sastanak u petak da obezbijede deblokadu sporazuma na način što će pozvati Đurović da podnese ostavku

“Vjerujem da jedna fotelja neće blokirati potpisani sporazum”, kazala je Popović.

Njen partijski kolega Dragan Krapović kazao je Radiju Crne Gore da Demokrate insistiraju da se potpuno ponište političke odluke prethodne parlamentarne većine, a to znači da aktuelna predsjednica Skupštine Danijela Đurović treba da podnese ostavku.

“Od pregovora očekujemo da se obezbijedi podrška 41 poslanika, koji podržava ovaj sporazum. U ovom trenutku to nemamo jer gospodin Joković sada ima potpisana dva sporazuma – jedan sa nama oko formiranja nove vlade i novog rukovodstva Skupštine, a drugi sa DPS-om, čiji je plod izbor prethodne vlade koja je pala i izbor gospođe Đurović”, kazao je Krapović.

Rekao je da je pozicija Danijele Đurović i dalje plod dogovora sa DPS-om”

“Mi omamo 40 poslanika i čak nas je na to uopozorio na sastanku i Joković, jer je kazao da dobro pazimo šta radimo jer je Đurović 41. poslanik. Mislim da je to dovoljno jasna poruka”, saopštio je Krapović.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković za RCG poručio je da uslovljavanja nijesu dobra

“Moramo nastaviti da se dogovaramo, što je, vjerujem, želja svih, a ako bude uslovljavanja teško možemo postići rezultat”, rekao je Joković.

Maksim Vučinić (Radnička partija) kazao je da je potpisivanjem sporazuma između pobjednika izbora 2020. pokazana potrebna politička odgovornost parlamentarne većine, što, kako je kazao, predstavlja dobru osnovu za buduća djelovanja ka ispunjenju obećanja datih građanima nakon izbora. Poručio je da je ovo posljednja šansa za „pobjedničku parlamentarnu većinu“.

“Dvije godine su građani čekali da dobiju ono za šta su glasali 30. avgusta 2020. godine. Ovo je posljednja šansa za pobjedničku parlamentarnu većinu i ona se ne smije ispustiti”, istakao je Vučinić na Tviter nalogu.

Boris Mugoša (SD) kazao je da pored problema u funkcionisanju brojnih segmenata sistema, političari traže pauzu kako bi se dogovorili oko nove-stare raspodjele funkcija. Mugoša je na Tviteru naveo da nedostaju ljekovi, da je porodično nasilje u porastu i da cijene rastu.

“Toliko problema u funkcionisanju brojnih segmenata sistema, toliko životnih problema sa kojima se svakodnevno suočavaju građani, a političari traže pauzu kako bi se dogovorili oko nove-stare raspodjele funkcija”, rekao je Mugoša.

Vukadinović: Ura i SNP osjećaju veliki strah od marginalizacije na narednim izborima
Srđan Vukadinović je kazao da Ura i SNP osjećaju veliki strah od svoje marginalizacije na budućim izborima, od gubitka izbornog kredibiliteta i nemogućnosti da pređu cenzus.

“Osjećaju strah zbog cjelokupnog političkog djelovanja u prethodne dvije godine. Sada dominira strah od DPS-a”, kazao je Vukadinović.

Mandić: Ne želimo da se iko miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, iz DPS-a odgovorili da takva izjava izaziva „iskren podsmijeh“
Komentarišući izjavu predsjedavajućeg EP za saradnju sa Crnom Gorom Vladimira Bilčika da DF ne vidi kao rješenje za proevropsku vladu, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je za RTS da „ne želimo više niko da nam se miješa u naše unutrašnje poslove“, te da „Crna Gora ima pravo kao i sve druge evropske države da sama sebi bira vlast“. Iz DPS-a poručili su na to da je Mandić posljednja osoba koja može da priča o „miješanju sa strane“, te da njegova izjava izaziva „iskren i srdačan podsmijeh“.

“Crna Gora želi da donosi odluke o sebi i ne želimo više niko da nam se miješa u naše unutrašnje poslove, kazao je Mandić. Neki briselski činovnici su se prosto zbunili i misle da ako su prethodne dvije godine kadrirali i određivali ko će biti ministar, ko će biti ovo ili ono, ko može ili ne može da učestvuje u vlasti – to vrijeme je za nama i Crna Gora ima pravo kao i sve druge evropske države da sama sebi bira vlast”, dodao je Mandić, ističući da očekuje da će većina od avgusta 2020. u narednih 15 dana postići ključne dogovore o pitanjima predsjednika Skupštine, mandatara i sastava vlade.

Portparol Miloš Nikolić poručio je da izjava Mandića, u kojoj, kako navodi, „četnički vojvoda koji predstavlja sinonim potčinjenog sluganstva i decenijskog služenja tuđim interesima, teatralno izjavi da ne žele da se iko miješa u unutrašnje poslove Crne Gore, mora izazvati iskren i srdačan podsmijeh“.

“Sada Mandić, koji se otvoreno ponosi činjenicom da je samo eksponent rusko-srpske politike u Crnoj Gori, namjerava da iskrenim spoljnopolitičkim partnerima naše države drži slovo o umiješanosti u unutrašnja pitanja suverenih država. To saopštava isti onaj koji je sve incidente koje je pravio kako bi zapalio čitavu Crnu Goru, činio po uputstvu svojih inostranih nalogodavaca: od nasilnih demonstracija protiv priznanja Kosova 2008, šator protesta 2015. koji su eskalirali u pokušaj upada u Skupštinu, preko optužbe da je učestvovao u pokušaju državnog udara u organizaciji ruskih obavještajaca, do redovnih letova avionima Vlade Srbije kojima je odlazio po mišljenje u Beograd. Taj Mandićev minuli rad konačno je i nagrađen čuvenom „Vulinovom sabljom“ i ordenom”, saopštio je Nikolić.

Ocijenio je da je Mandić posljednja osoba koja može da priča o „miješanju sa strane“ budući da je „sav svoj kapital, politički i onaj drugi, stekao baš tako što je sebe i svoju stranku stavio u funkciju tuđih interesa“.

“A da li se radi samo o služenju interesima drugih država ili i kriminalnim klanovima, kako sugerišu transkripti sa Skaj aplikacije, ostaje da se vidi nakon odgovora koje će dati nadležno tužilaštvo”, zaključio je Nikolić.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ljubomir FIlipović

Ostavite komentar

Komentari (1)

Šporet na drva

04 Sep. at 11:17

Čuješ,politički analitičar koji u izjavi kaže : “Mislim da će ovo biti otrježnjujuće i za crnogorski blok koji će konačno osjetiti da je došao do dna i možda upravo sa dna uspijemo DA SE IZGURNEMO na površinu”.
Analitičar po prirodi posla treba da bude osoba elementarno objektivna i nepovezana s predmetom analize.Prema tome,Filipović je u vatri zaboravio na objektivnost ili de fakto ne razumije elementarne pretpostavke svoje profesije.
A to je,u ovom slučaju nepristrasnost.