Formiran odbor AŽ DPS-a u Beranama: Alijansa žena predstavlja novu paradigmu političkog djelovanja u Crnoj Gori

U Beranama je održana Opštinska izborna konferencija Alijanse žena DPS na kojoj je izabran novi saziv Opštinskog odbora koji broji 113 članica, saopšteno je iz DPS-a.
Formiran odbor AŽ DPS-a u Beranama: Alijansa žena predstavlja novu paradigmu političkog djelovanja u Crnoj Gori

Nastavak održavanja izbornih konferencija Alijanse žena dokaz je da partijska reforma ima zadovoljavajuću dinamiku započetu još od 9. vanrednog Kongresa.

U uvodnom dijelu konferencije pozdravnu riječ imala je bivša predsjednica Ženske alijanse DPS-a Spomenka Đalović koja je istakla da se Alijansa žena DPS Crne Gore osniva u vremenu punom različitih izazova.

„Nesporna je velika uloga žena u crnogorskom društvu. Nesporna je snaga žena u DPS-u Crne Gore. A nesporan je i potreban predan rad na osnaživanju žena. To je proces koji je zahtjevan i nije vremenski limitiran“, naglasila je Đalović.

Predsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore Drita Llolla istakla je da DPS kroz Alijansu žena u datom društveno-političkom trenutku predstavlja novu paradigmu političkog djelovanja u Crnoj Gori, osnaživši žene ali i druge manjine.

“Važno je napraviti iskorak, udaljiti se od matrice tradicionalnih podjela i okupljati se oko jedinstvene platforme ili političke ideje. Bez obzira na rodni, etnički ili bilo koji drugi predznak svako može da doprinese postizanju cilja da Crna Gora ubrzo postane dio šire evropske porodice. Paralelno sa političkim procesom evropskih integracija, proces prihvatanja principa ravnopravnosti na nivou zajednice je od izuzetnog značaja. Kao Alijansa žena mi smo prepoznali značaj takvog pristupa, zato su nam lokalne organizacije poput novog odbora AŽ u Beranama od izuzetnog značaja”, poručila je Llolla.

Predsjedništva AŽ i predsjednica Opštinskog odbora DPS Berane Lidija Kljajić, je saopštila da žene danas svjedoče progresivnoj i proevropskoj politici Demokratske partije socijalista.

„Crnogorska liderka mora imati energiju, viziju, hrabrost, svakodnevni plan koji će sprovoditi u djelo snagom svoje volje, upornosti, snagom žene, jer žena danas nije krhko, slabašno biće. To je žena borac, dalekovida, na braniču porodice i države“, istakla je ona.

Naglasila je i da DPS pokazuje ispravan put smanjujući razliku među polovima, ukazujući povjerenje ženama, pa se samim tim, kaže ona, žene osjećaju ravnopravnima.

Osvrnula se i na nasilje nad ženama, poručivši da takve situacije predstavljaju alarm za jedinstvo, za razgovor, za otvoreno suočavanje sa problemom u društvu, u porodici.

„Žene su, nakon 30. avgusta odlučnije, prosperitetnije, motivisanije da odbrane svijetlu budućnost, evropsku, multinacionalnu, antifašističku, sekularnu Crnu Goru“, zaključila je Kljajić.

Na konstitutivnoj sjednici, koja je uslijedila nakon završenog svečanog dijela konferencije, izabrana je i predsjednica AŽ u ovom gradu, Milijana Vučeljić Golubović.

„Osjećam ogromnu odgovornost, ali me hrabri to što vjerujem da ćemo ovo, što svaka od nas nosi u sebi, znanje, energiju i entuzijazam, ujediniti i usmjeriti u jednom pravcu, ka našem zajedničkom cilju, zbog kojeg smo ustvari ovdje. Naš cilj je da našu jedinu svetinju, našu državu Crnu Goru, njenu nezavisnost, prvo sačuvamo od raznih neprijatelja spolja i iznutra, a onda se potrudimo da je učinimo boljom u svim oblastima života i rada, jer, znamo da može bolje. Čvrsto vjerujem da upravo mi, žene, to možemo jer smo to i do sada pokazale“, poručila je Vučeljić Golubović nakon naimenovanja.

Milijana Vučeljić Golubović rođena je 1969. godine u Beranama, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Zapošljena je u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore – Biro rada Berane, na radnom mjestu samostalni savjetnik i za evidenciju i posredovanje pri zapošljavanju.

Učesnica je brojnih seminara i članica timova i radnih grupa za izradu projekata, strateških i akcionih planova iz oblasti razvoja lokalne zajednice, ekologije, zapošljavanja i socijalne inkluzije ranjivih kategorija društva.

Posebno je ponosna na volonterski rad u realizaciji partnerskih projekata uže lokalne zajednice i Agencije za međunarodni razvoj USAID CHF koji je za rezultat imao unapređenje stanja infrastrukturnih objekata i poboljšanja uslova života.

Članica je Opštinskog odbora DPS Berane i prepoznata je kao osoba koja je svojim trudom i zalaganjem nesebično doprinijela afirmisanju partije u ovoj opštini.

Konferenciji su prisustvovale i potpredsjednica Alijanse žena DPS Crne Gore, Nemša Omerhodžić, članica Predsjedništva AŽ i poslanica u Skupštini Crne Gore, Vesna Pavićević, članica predsjedništva AŽ i predsjednica Odbora AŽ Glavnog grada, Zoja Bojanić Lalović, član Predsjedništva DPS, Draško Došljak, poslanik u Skupštini Crne Gore, Bogdan Fatić i član Izvršnog odbora DPS-a Slobodan Filipović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Alijansa žena DPS: Saradnja lokalnih akterki svih političkih organizacija ključna za integrisan odgovor na nasilje

Alijansa žena DPS: Prepoznati konkretne potrebe žena i sistemski odgovoriti na njih

DPS: Formiran Opštinski odbor Alijanse žena u Rožajama, kultura ravnopravnosti se mora afirmisati u svakodnevnoj svijesti građana

Alijansa žena DPS: Novi saziv Alijanse žena u Podgorici nastaviće da doprinosi poboljšanju političkog života u Crnoj Gori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Sudija Apelacionog suda Dragiša Rakočević podnio ostavku

Joanikije: U Ukrajini gledamo posljedice bezbožništva, iz ”protestantske Evrope” došlo zlo ateizma i komunizma

Evo čime se danas bavi Savina Geršak jedna od NAJLJEPŠIH žena Jugoslavije

Đukanović: Srbija bila platforma za ruske interese na ZB, da ne vidim Abazovića kao premijera, ne bih ga predlagao