(FOTO I VIDEO) Skupština izglasala 43. Vladu Crne Gore; Abazović premijer

Poslanici su danas na Cetinju izabrali 43. Vladu na čijem čelu je premijer Dritan Abazović. Vlada ima 18 ministarstava, 20 ministara (dva bez portfelja) i četiri potpredsjednika, i rok joj je ograničen na godinu dana. O predlogu za program rada i sastav Vlade izjašnjavalo se 48 poslanika, 45 je bilo za, tri protiv a uzdržanih nije bilo.
(FOTO I VIDEO) Skupština izglasala 43. Vladu Crne Gore; Abazović premijer

Foto: Filip Filipović

19.39 Abazović: Ponosan sam na sve što sam radio kao potpredsjednik

Abazović je u završnoj riječi poručio da je bio potpredsjednik prethodne Vlade i da je ponosan na sve što je uradio u prethodnih godinu i po.

“Da sam u istoj situaciji vjerovatno bih većinu tih poteza ponovio. Tri puta sam donosio teške ali ispravne odluke. Vrlo značajan datum u istoriji je 30. avgust 2020, jer se tada pokazalo da glas u Crnoj Gori nešto vrijedi i da smjena vlasti nije nikakav bauk. Kako smo smijenili prethodnu nadam se da ćemo u mnogo boljoj atmosferi smijeniti 43. Vladu”, kazao je Abazović.

Dodao je da su danas deblokirane zakonodavna i izvršna vlast i da ostaje da se to uradi u sudskoj vlasti, izborom čelnih ljudi u pravosuđu.

Abazović se osvrnuo i na kritike bezbjednosnog sektora.

“Nemojte nikoga da kritikujete osim mene. Ja sam ponosan na sve to, 4. i 5. septembra na Cetinju je sve urađeno da se ne prolije krv. Najvažnije je da smo prošli bez žrtava”, rekao je Abazović.

Kazao je da narednih mjeseci treba sprovesti veliku diplomatsku akciju kako bi Crna Gora ubrzala evropski put.

“Pokrećemo veliku evropsku aktivnost i zato imamo i dva ministarstva”, rekao je Abazović.

Dodao je da vjeruje da je manjinskom vladom napravljen ogroman iskorak.

“Šaljemo poruku svima da ova zemlja može da se dogovori. Dosadašnji problem u ovoj zemlji je bio političko sljepilo. Očekujem da nakon ove Vlade dobijemo neku drugu izbornim procesom. Jeste ovo čudna, nesvakidašnja situacija, toga sam svjestan. Nadam se da ćemo nakon narednih izbora dobiti stabilnu Vladu a da će sve snage u parlamentu moći konstruktivno da sarađuju”, rekao je Abazović i pozvao sve “da se okupe oko evropske Crne Gore”.

19.30 Brajović: Nemam razloga da vam vjerujem

Poslanik SD-a Ivan Brajović kazao je da u predloženoj vladi dominiraju snage koje su konstituisale prethodno, kako je kazao, najlošiju Vladu u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

“Ne osjećam nikavu nelagodu što će tri poslanika SD-a biti protiv izbora ove vlade”, naveo je Brajović.

19.19 Popović: Daćemo vam tih tradicionalnih 100 dana

Sve zavisi od onih koji su podržali vladu a nijesu u njoj i to je jasno, kazao je Andrija Popović iz LP.

“Pratićemo šta radite pomno, daćemo vam tih tradicionalnih 100 dana, što se kaže stajaćemo vam za vratom”, kazao je on.

19.07 Pavićević: Previše podjela

Poslanik Koalicije Crno na bijelo Srđan Pavićević kazao je da se društvo i dalje nalazi u dva tabora u dvije Crne Gore.

18.52 Mugoša: Ovo je vlada podmirenja, a ne pomirenja

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša rekao je da je zbunjen nakon diskusija jer oni koji su bili vlast u prethodnih godinu i po kažu da neće biti podjela.

” A u ovih godinu i po dana nikad više podjela i mržnje. Ne znam da li da im vjerujem”, naveo je Mugoša.

Prethodnu vladu je, podjseća on, smijenilo 44 poslanika.

” Od tog broja, 90 odsto su bili poslanici opozicija. A od tih 90 odsto sada 28,5 odsto ima ministara u vladi, manje od jedne trećine “, istakao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, ovo je najglomaznija vlada.

” I onda mene neko kritikuje kad kažem da ovo nije vlada pomirenja, nego podmirenja, jer su se ovdje podmirili svi konstituenti. Dobro je što mi nismo ušli u vladu. Ko zna koliko bi ministarstava imali, vjerovatno bi oborili svjetski rekord. Ovako smo se zaustavili na 20″, naglasio je Mugoša.

Komentarišući ekspoze Abazovića, Mugoša je rekao da se radi o “lijepom štivu”.

” Samo dva puta se pominje riječ NATO. Odbrana se jednom pominje, a vanjski poslovi isto jednom”, konstatovao je Mugoša.

Zabrinjava ga što se penzioneri ne pominju u ekspozeu. To što je, kako je rekao, pogriješila prethodna vlada, nova mora da ispravi.

Foto: Filip Filipović

18.29 Nikolić: Pričinjena ozbiljna šteta

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić kazao je da današnja sjednica potvrda da se nijesmo proslavili promjenama od avgusta 2020. godine.

” Pričinjena je ozbiljna šteta i nova vlada će morati da se bavi provjerom onih koji su odgovorni za pričinjenu štetu”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, ekonomija zemlje je “na aparatima”.

” Približavamo se broju nezaposlenih od 60.000 kada smo bili jedna od najnerazvijenih zemalja u bivšoj Jugoslaviji”, istakao je Nikolić.

18.23 Nimanbegu: Cetinje i septembar 2021. godine najjasnije oslikavaju rad dosadašnje Vlade

Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu rekao je da je prethodna vlada od prvog vlada radila parcijalno, u partijskom interesu.

” Jasno je da odgovornost za pad vlade snose svi oni koji su učestvovali u njenom sastavljanju. Tu nema nevinih i nedužnih”, naveo je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, šteta koja je napravljena je velika i teško se može nadoknaditi.

” Pitanje je i da li se može nadoknaditi novom vladom”, rekao je on.

Nimanbegu je naglasio da Cetinje i septembar 2021. godine najjasnije oslikavaju rad dosadašnje Vlade.

” To je bio poraz Crne Gore – i pozicije i opozicije. Liječenje će biti dugo, a to liječenje će sprovesti ova vlada”, naglasio je on.

18.02 Konatar: Danas se bira evropska vlada

Šef Kluba poslanika Crno na bijelo Miloš Konatar kazao je danas bira nova evropska vlada.

“Ne radimo to danas jer je to lako, već jer smo spremni da preuzmemo odgovornost i jer je to ispravno”, naveo je Konatar.

17.46 Vuksanović Stanković: Odlazeća Vlada bila izdajnička

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da smo u prethodne dvije godine imali kleronacionalističku vladu, koja je razorila institucije i radila protiv Crne Gore.

“To je bila izdajnička vlada”, istakla je Vuksanović Stanković.

Kazala je da dojave o bombama nijesu slučajne, već su napravljene sa ciljem da se Crna Gora, kao NATO članica, pokaže nesposobnom.

Poslanica SDP-a kazala je da je od svih rješenja izbor manjinske vlada najmanje loše.

Površan, neozbiljan, neodgovoran rad. Tako je poslanica SDP-a komentarisala dosadašnji rad Driatana Abazovića. Ali vjeruje da to će u narednom periodi biti drugačije.

“Da bi se deblokirao rad instucija moramo glasati za ovu vladu”, istakla je Vuksanović Stanković.

Očekuje da se pod hitno procesuiraju bivši premijer Zdravko Krivokapić, ministarke Vesna Bratić, Olivera Injac, i svi po dubini koji su radili protiv države.

“Neka ne znaju da im ne znamo imena i prezimena. Svi treba krivično da odgovaraju”, kazala je poslanica SDP-a.

Ona je saopštila da je vlada pala na Belvederu.

“Dosta je bilo provociranja Crnogoraca, Cetinjana, građanske Crne Gore”, poručila je Vuksanović Stanković.

Ona očekuje da svi ministri u Vladi rade za Crnu Goru.

“Izdajnicima ne može biti mjesto u vladi. To moraju da shvate svi! Inače ova vlada ne može trajati duže od 24 časa”, mišljenja je Vuksanović Stanković.

17.34 Ibrahimović: Na Cetinju danas pobijedila demokratija

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je danas na Cetinju pobijedila demokratija i parlamentarizam

“Danas smo poslali poruku da možemo da se dogovaramo i da pravimo uspješnu priču u Crnoj Gori”, naveo je Ibrahimović.

Nova Vlada, ističe on, mora vratiti vjeru građanima Crne Gore, a pozvao je građane i kolege da daju šansu novoj vladi.

17.22 Ivanović: SNP saglasna sa prioritetima iz ekspozea

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da je saglasan sa prioritetima u radu nove izvršne vlasti koje je saopštio mandatar.

17.07 Šehović: Jesmo li se za ovo borili

Poslanik SD-a Damir Šehović upitao je da li su tokom prethodnih godinu i po u parlamentu za ovo borili.

“Pitajte one koji su svojim životima na Belvederu branili Crnu Goru šta oni misle o Vladi u kojoj većini imaju oni koji su ih zatrpavali šok bombama i gumenim mecima i šta oni misle o vladi u kojoj većinu imaju oni predstavnici koji taj Belveder pokušavaju da kriminalizuju. A tamo na Belvederu je upravo pala Krivokapićeva Vlada”, naveo je Šehović.

On je dodao da sa pravom sumnjaju da je Abazović ima skrivenu agendu jer je dao kapitalna ministarstva partiji kojoj je bliža druga država a ne Crna Gora.

Kako kaže, najmanje šest ministara iz iznesenog ekspozea biće pod kontrolom Aleksandra Vučića. 

16.54 Eraković: Crna Gora je na koljenima

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da je Crna Gora na koljenima – geostrateški i institucionalno.

“Po svim osnovama zemlja je u mnogo goroj situaciji nego prije izbora 2020. Nekompetentnost i nemar prema vitalnim interesima Crne Gore bili su toliki da bi se teško mogle naći riječi da bi se to opisalo. Ogromna većina iz nove vlasti vraćala je dugove crkve i vodila se interesima druge države”, naveo je Eraković.

“Svoje stranačke i sve druge interese DPS je ostavio po strani. Riječi i zaklinjanja neće biti dovoljen, ukrivanja i maskiranja neće biti moguće”, izjavio je on. 

Vjeruje da ni sa ovom Vladom Crnom Gorom neće “poteći med i mlijeko”, međutim, smatra da ne treba zatvarati oči pred realnošću, već postupati državno-odgovorno. 

16.46 Mandatar za sastav vlade Dritan Abazović predložio je danas kandidate za ministre i iznio je ekspoze.

Mandatar je podsjetio da 42.vlada i skupštinska većina nijesu uspjeli da nađu zajednički jezik, zbog čega je došlo do stagnacije.

“Crnoj Gori je potrebna politička i društvena stabilnost. Zadatak koji stoji pred ovom generacijom političara i političarki je da radimo na kompromisu oko opštih društvenih interesa, u korist, a ne na štetu građana”, kazao je Abazović.

On je kazao da su svi članovi vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore. Zato je zadovoljan što su u Vladi subjekti koji nijesu do sada sarađivali.

“Ovu šansu ne smijemo propustiti. Država mora odblokirati sve institucije i biti spremna na sve izazove koji predstoje”, poručio je Abazović.

On je saopštio da će sjednice Vlade biti otvorene za javnost.

15:00 Nakon izbora na novu funkciju Đurović je rekla da joj je ukazana čast ali i odgovornost.

-Uvjerena sam da ćemo zajedno smoći snage da prevaziđemo podjele duboko ukorijenjene u našem društvu- navela je Đurović.

Kazao je da na putu evropskih integracija moraju raditi zajedno i vlast i opozicija.

-Moramo stvoriti jezik kompromisa i pomirenja u tom smislu sprema sam da dam puni doprinos da Skupština bude mjesto gdje će se jasno čuti glas svih podjednako a ne da bude medijski servis pojedinih partija- rekla je Đurović.

Kazala je da će Skupština nastaviti svoj evropski i evroatlantski put.

-Obnova regionalnih odnosa biće priroriteti u našem djelovanju. Vrijeme je da istoriju prepustimo istoričarima i da prestanemo da se dijelimo. Riješimo odnose između države i vjerskih zajednica kako bismo gradili društvo jednako za sve- navela je Đurović.

Dodala je da će prioriteti u radu biti usvajanje zakona o Skupštini i Vladi kao i izmjena izbornog zakonodavstva.

14:59 Poslanica SNP-a Danijela Đurović nakon tajnog glasanja izabrana je za predsjednicu parlamenta nakon tajnog glasanja. Njen izbor od prisutnih podržalo je 45 poslanika nove većine, dok su protiv bili tri poslanika SD-a.

14:12 Pretres je završen i počinje tajno glasanje za izbor predsjednika parlamenta.

13.30 Poslanik SDP-a Raško Konjević kazao da svi treba da budu realni i da niko danas nije zadovoljan.

Politika je takva da se nađe neko rješenje koje može da bude od onoga što je bilo. Mi smo imali alternativu da se pravi tehnička vlada sa Demokratskim frontom i mislim da je to rješenje lošije od ovoga a druga alternativa da se ide na izbore sa Vladom Zdravka Krivokapića, koja mislim da je bila najgora- rekao je Konjević.

Dodao je da ovo parlamentarna većina koja će imati unutrašnje razlike. Rekao je da sporazum garant da će biti zaštićeni nacionalni interesi.

Ovo je napredak u odnosu na ono što je bilo. Da li bih volio da je neko drugi predsjednik parlamenta umjesto SNP-a, recimo gospodina Šehović, naravno da bih. Mislim da niko nije zadovoljan predloženim rješenjima ali mislim da će vlada biti bolja od Krivokapićeve. Lakše mi je bez obzira na neslaganja glasati za gospođu Đurović nego za tehničku vladu sa DF-om- rekao je Konjević.

13.22 Amer Smailović iz Bošnjačke stranke kazao je da je izbor Đurović za predsjednicu parlamenta prvi korak za deblokadu institucija.

Vjerujem da će Đurović biti na braniku svih nacionalnih interesa- naveo je Smailović.

13.10 Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kazao da predlog za izbor predsjednika parlamenta nije adekvatan.

Sad hoće neko da me ubijedi da ono što smo radili godinu i po treba gumicom da izbrišemo. Kada smo glasali za neke zakone glasali smo za vrijednosti. Sada partija koja je glasala uvijek suprotno od ovih koji su u vlasti i njen predstavnik treba da bude predsjednik Skupštine. Okej, stvarno radimo istorijske stvari ali se bojim u mnogim slučajevima na pogrešan način- kazao je Mugoša.

Rekao je da dolazimo u situaciju da u NATO članici na čelu parlamenta doći će predstavnica partije koja ima anti-NATO profilaciju.

Ima li druge članice sa takvom situacijom. Nema- rekao je Mugoša, pa dodao: Ne mogu da dignem ruku za predstavnicu partije iz koje je saopšteno da su Crnogorci u okupiranom Cetinju 1942. bili izmišljena nacija, rekao je Mugoša.

13.00 Poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da joj je drago što je kao predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost jedan od potpisnika predloga da Đurović bude predsjednica parlamenta.

Kada vidite one slike bivših predsjednika parlamenta u zgradi Skupštine u Podgorici vidjećete da od je od njih 29 bila je samo jedna žena. Da nema kvota ne bi bilo ni ovoliko žena u parlamentu, navela je Jelušić.

“Danas imamo priliku da poremetimo tu tvrdu patrijarhalnu matricu”, kazala je Božena Jelušić iz GP URA.

Dodala je da u predloženoj vladi ponovo premalo žena. Na zidu Skupštine postoji mjesto gdje su okačene slike svih predsjednika SKupštine. Tamo su, kaže Božena Jelušić sve muškarci osim jedne žene – Vesne Perović.

12:49 Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da se danas kreće u deblokadu institucija i postizanju šireg konsenzusa.

“Cetinju to pripada kao prijestonici i istorijskog vertikali iako današnji dan ne smatram istorijskim. Nema potrebe danas da niko u ovoj sali likuje već je neophodno da pošaljemo poruku da svi javni funkcioneri moraju poštovati slovo Ustava i voditi računa o nacionalnim interesima”,rekao je Živković.

Kazao je da eksperiment doživo krah izglasavanjem nepovjerenja Vladi.

“Danas vidimo da Crna Gora nema svoje institucije i zato krećemo u njihovu deblokadu. Nikada se ne smije desiti da neko svoj institucionalni kapacitet podredi svom usko partijskom interesu što smo mogli da vidimo”, rekao je Živković.

12:44 Milosava Paunović iz SNP-a kazala je da je crnogorska javnost bila svjedok da je za vrijeme mandata prethodne Vlade saradnja sa Skupštinom bila na nezavidnom nivou.

“To se refletkovalo naročito jer je Vlada u velikoj mjeri bila netrasparentna. Ne sumnjam da ovih problema neće biti nakon izbora nove vlade i predsjednice parlamenta ni da će Đurović raditi u najboljem interesu parlamenta i građana”, navela je Paunović.

12:41 Počela rasprava o izboru predjednice Skupštine Danijele Đurović iz SNP-a

12:39 Dnevni red je usvojen, a za njega je glasalo 46 poslanika. Prva tačka biće izbor novog predsjednika parlamenta.

12:35 Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša tražio je da se ne dnevni red sjednice uvrste njihovi predlozi o smanjenju akciza jer akte koji su u proceduri predložila je odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića.

Dolazimo u situaciju da je druga tačka dnevnog reda izbor nove vlade a sledeće tačke je predložila prethodna Vlada- podsjetio je Mugoša.

Predlog SD-a nije dobio potrebnu većinu.

12:31 Poslanik Raško Konjević predložio je da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o porezu na nepokretnosti. Poslanici Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša predložili su da se u dnevni red uvrste: Prijedlog zakona o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona na dodatu vrijednost i Prijedlog zakona o dopuni zakona o akcizama.

12:22 Potpredsjednik parlamenta je na početku zasjedanja konstatovao ostavke koje su na funkciju poslanika podnijeli Strahinja Bulajić i Milo Božović iz DF-a.

Generalni sekretar Skupštine, Aleksandar Klarić takođe ne prisustvuje današnjoj sjednici. Na njegovom mjestu je zamjenica Milena Vuković Sekulović (GP URA).

Poslanici DPS su promijenili pozicije za sjedenje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đukanović: Vojničko zanimanje jedno je od najčasnijih u Crnoj Gori, a uniforma sleduje najbolje i najspremnije

Vozilo sletjelo u Taru, poginula žena, tragaju za dvoje djece

Kentera najavio krivičnu prijavu protiv Miloševića zbog optužbi da ANB stoji iza šverca cigareta

Đuričković: Nadam se da Abazovića čekaju sudski proces i zatvorska kazna