test

GI 21. maj: Prijevremeni izbori rješenje političke krize u Crnoj Gori

Standard

28/10/2021

14:39

Izvršna vlast u Crnoj Gori je u političkoj krizi koja se sve više produbljuje, izgubila je legitimitet onih koji su je izabrali i jedini način za izlazak iz te situacije su prijevremeni izbori, poručeno je na tribini Građanske inicijative (GI) ''21. maj''.

Predsjednik Savjeta GI „21. maj“ Miodrag Miko Živković, ocijenio je na tribini „Osvrt na aktuelne društvene i političke prilike“ da kulminacija crnogorske političke krize doživljava vrhunac.

“Na političkoj sceni imamo izvršnu vlast koja je u dubokoj, permanentnoj krizi i ta kriza se već mjesecima produbljuje. Izvršna vlast je, možemo slobodno reći, takozvana, izgubila je legitimitet onih koji su je izabrali. Možemo, od sada pa ubuduće, tvrditi da je postojeća vlast u Crnoj Gori uzurpatorska. Oni su uzurpirali vlast uslijed nedostatka političkog legitimiteta“, istakao je Živković.

 Foto: PR Centar

Prema njegovim riječima, u normalnim, demokratskim uslovima ova stvar se lako rješava.

„Sasvim je normalno da se ova stvar rješava samo prijevremenim parlamentarnim izborima i u demokratskim društvima to je lako rješiv problem. U našem, nažalost, nije. Ova naša agonija će još neko vrijeme potrajati. Ne vidim nijedan način da se ona riješi bez prijevremenih parlamentarnih izbora. S obzirom da postoji ogroman jaz između ovakve vlasti i opozicije, teško da ćemo do tih izbora, do sastava neke prelazne vlade, koja bi pripremila te izbore, doći bez posredovanja bez međunarodne zajednice“, smatra Živković.

Kazao je da vlast u crnogorskom parlamentu ima podršku samo tri poslanika, od osamdeset jednog, navodeći da je to do sada nezabilježeno u demokratskom svijetu da vlast opstaje uz takvu minornu podršku.

“Mislim da su oni zagazili duboko u zloupotrebu vlasti i samo je pitanje koliko crnogorski državni organi mogu sve to otpratiti i koliko će reagovati na posljedice koje proizvodi ova i ovakva vlast“, rekao je Živković.

Najavio je da se GI „21. maj“ sprema za prijevremene izbore, navodeći da će u narednih 60 dana napraviti svoje organizacione jedinice u gotovo svim gradovima u Crnoj Gori.

Živković je kazao da u GI „21. maj“ nisu spremni da sarađuju sa bilo kojom strankom iz sadašnje vlasti iz razloga što su, kako je pojasnio, te stranke za godinu dana pokazale da razarajuće djeluju na građanski i državni karakter Crne Gore.

“Jednog dana nakon izbora, GI „21. maj“ ostaje otvorena isključivo za stranke koje sada pripadaju opoziciji, za stranke crnogorskog, građanskog političkog bloka. „21. maj“ nakon tih izbora, kad god se oni dese, imaće samo jedan uslov, koji je sigurno prihvatljiv većini građana koji poštuju ovu državu, a to je da Crna Gora nakon tih izbora napravi diskontinuitet sa dosadašnjim vršenjem vlasti“, pojasnio je Živković.

Istakao je da se „21. maj“ zalaže za da Crna Gora, nakon sledećih izbora, dobije crnogorsku, evropsku i građansku vlast.

Izvršni koordinator GI „21. maj“ Ljubomir Filipović, ocijenio je da vlast nema legitimitet, ali da ga više zabrinjava kriza u crnogorskom društvu.

Foto: PR Centar

„Došli smo do situacije kada je crnogorsko tkivo pokidano. Procesom radikalizacije crnogorskog društva dovedeni smo u situaciju da postoje nepomirljive vrijednosne razlike. Došli smo do situacije da je takozvani pokret litija, protesta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, doveo do radikalizacije značajnog dijela društva u Crnoj Gori“, rekao je Filipović, navodeći da postoji direktno miješanje Srbije kroz rad Spske pravoslavne crkve.

Smatra da se u poslednje vrijeme dešavaju napadi unutar crnogorskog bloka i da su se u proteklom periodu stvorile dvije dogme unutar tog bloka.

„Prva je dogma o učešću na jedinstvenoj listi na sljedećim pralamentarnim izborima, iako ne znamo kad će se oni održati ni ko će na njima učestvovati. Druga je dogma o nenapadanju unutar crnogorskog bloka. Ta dogma važi jedino onda kad se napadne DPS, a kada je meta tih napada Rade Bojović ili „21. maj“ ili bilo ko od nas onda vidimo situacioni moral koji se izrodio unutar tog suverenističkog bloka u crnogorskoj politici“, ocijenio je Filipović.

Rekao je da sadašnja vlast za godinu nije dala rezultate niti su pokazali volju da to mijenjaju.

„Promijenili su ideološki predznak, hrane radikalizaciju crnogorskog društva, provociraju tenzije, a uz to su nastavili sve one loše prakse zbog kojih je smijenjena stara vlast – nastavili su sa nepotizmom, koruptivnim radnjama, partijskim zapošljavanjem. Ova vlada uveliko služi za ostvarivanje interesa jedne strane države i jedne religijske zajednice čije središte nije u Crnoj Gori“, smatra Filipović.

Potpredsjednica Savjeta GI „21. maj“ Nada Bukilić, rekla je da joj ne smeta toliko radikalizacija koliko god ona bila razorna, već da joj više od toga smeta primitivizam u društvu.

„Ne možemo da dočaramo vama koji ste mnogo mlađi svijest, stanje i sistem u kojem smo mi živjeli i vrijednosti koje smo dijelili. Strašno nam je teško dočarati to stanje svijesti iz kojeg smo mi uletjeli u nešto što se zovu devedesete. To je užas. Mislim da se taj užas dešava i sad“, kazala je Bukilić.

Ocijenila je da je ovo primitivno društvo u kome je najteže izboriti bitku sa primitivnim, navodeći da to mogu i moraju da urade pojedinci.

Foto: PR Centar

Član Savjeta GI „21. maj“ Rade Bojović, smatra da aktuelne vladajuće političke stranke nisu očekivale da će dobiti izbore 30. avgusta prošle godine, navodeći da je vrijeme vrlo brzo pokazalo u kojoj mjeri su oni bili nespremni, nekompetentni i nekvalifikovani da upravljaju državom.

„Skoro godinu dana aktulelne vlasti potvrda je ne samo njihove potpune nekompetencije, nego jedne izrazite političke nestabilnosti i činjenice da živimo godinu u jednoj vrsti vanrednog stanja, koje obiluje političkim skandalima, sukobima unutar vladajuće većine i urušavanja svih sistemskih i podsistemskih faktora koji čine cjelinu jednog političkog društva“, istakao je Bojović.

Prema njegovim riječima, imamo vladu bez vlasti i disperziju vlasti u Crnoj Gori, kao i vrstu političkog anarhizma koji je višestruko poguban u smislu podrivanja nacionalnog državnog suverentita u Crnoj Gori.

„Najvažnije je da se Crna Gora što prije suoči sa prijevremenim izborima, da se izađe iz ovog psihodeličkog stanja i da se politički odnosi u Crnoj Gori raščiste što prije. Taj način će tražiti intervenciju naših saveznika sa Zapada. To je jedini način da se ova agonija prekine“, zaključio je Bojović.

Izvor (naslovna fotografija):

PR Centar

Ostavite komentar

Komentari (0)