test

Glasanje za članove Sudskog savjeta ili ko nam to vrijeđa inteligenciju?

S Rastoder

21/09/2022

09:57

Ako do sada nijeste baš bili sigurni kako zvuči, izgleda i dešava se političko licemjerstvo onda obratite pažnju na glasanje predstavnika građana u Skupštini Crne Gore za članove Sudskog savjeta.

Na sjednici je prije dva dana za člana Sudskog savjeta izabran Radoje Korać i to sa 65 glasova. A poslanici su ocijenili da su kandidati Nebojša Vučnić, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš nedovoljno dobri da bi bili članovi ove institucije. Na stranu to što je bespredmetno argumentovati da su, makar dva od tri kandidata koji nijesu prošli, apsolutni autoriteti u svojoj oblasti, ali objašnjenja koja partijski predstavnici saopštavaju braneći svoje odluke vrijeđaju inteligenciju svakog od nas u čije ime sjede u Skupštini. Za ovo omalovažavanje pameti i zdravog razuma građana Crne Gore i igranje sa kandidatima trebalo bi osmisliti adekvatnu kaznu kao zakonsko rješenje.

Pratili smo svi, a i ptice na grani su naučile napamet da su se sve partije i njihovi lideri zakleli na evropski put, da nema napretka bez deblokade institicija, da nema revanšizma, ucjenjivanja i tako dalje….Vokabular, kažem, poznat i pticama na grani. I kad na skupštinski dnevni red dođe zadatak koji u tom cilju treba uraditi, poznata lica sa raznih govornica nas ubjeđuju da su drugi krivi, a da su oni dosljedni. Dosljedni u nedsoljednosti, zapravo.

Poslušajte stav poslanika SNP-a Bogdana Božovića.

“Povodom kritika na račun SNP zbog toga što je izabran samo jedan od četiri kandidata za članove Sudskog savjeta, želim da obavijestim građane Crne Gore da SNP nije odgovorna za takav ishod izbora članova Sudskog savjeta”, poručio je vrli poslanik SNP-a.

On navodi da je tačno da su najavili i da će i u drugom krugu podržati sva četiri kandidata za članove sudskog savjeta i da sve vrijeme tvrde da je za izbor kandidata neophodan kompromis između političkih subjekata kako bi se došlo do neophodnog broja poslanika koji bi podržali predloge. 

“Poslanici SNP-a su na poslednjoj sjednici glasali za tri od četiri kandidata, dok predstavnici pojedinih političkih opcija nijesu glasali ni za jednog kandidata, a upravo su oni najglasniji u kritici SNP-a. Ako ne neki drugi kandidat, onda je makar Dragan Šoć zaslužio podršku za izbor u članstvo Sudskog savjeta, zato čudi izostanak podrške od strane onih od kojih se očekivala. Svojim znanjem i iskustvom gospodin Šoć bi bez dileme mogao da odgovori izazovima koje podrazumijeva obavljanje te funkcije. Dakle, da je bilo do nas na posljednjoj sjednici Skupštine bila bi izabrana tri kandidata, što bi predstavljalo dobru osnovu za dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda”, ističe Božović??!

I sad se pitate da li je ovo moguće.

Šta je Božović zapravo trebao da kaže: “Tačno je, rekli smo da ćemo glasati za sva četiri kandidata, ali smo slagali. A slagali smo, jer drugi nijesu glasali za našeg kandidata. Slagali smo jer nam može biti, ali smo i dalje za deblokadu institucija, samo ako ostali budu glasali za naše predloge”. To je ono što je glasnogovornik SNP-a trebao da kaže.

Na kraju svog skandaloznog obraćanja dodao je da “SNP nikada nije i neće učestvovati u fabrikovanju događaja i zakulisnim radnjama”.

Dodali bi – ma nemoj? A ova glasačka ujdurma naočigled svih nijesu zakulisne radnje i nije fabrikovanje događaja nego principijelni stav?

Što bi rekli, da nije tragično bilo bi smiješno.

SNP je za svoj oskar iz licemjerstva spremio i scenario. Možda nije samo SNP, ali činjenica da je na čelu Skupštine Danijela Đurović, kadar Jokovićeve partije, onda je to tačno do stepena osnovane sumnje.

Raspored glasanja za kandidate imao je najveći značaj, pa su onda partije shodno tome kako je ko glasao za prethodnog kandidata glasale za idućeg.

Nakon što se glasalo za Koraća, a za njega se prvo glasalo, na red je došao Dragan Šoć koji nije dobio potrebno povjerenje, jer za njega nijesu glasali SD i SDP. Za Šoća je glasalo 46 poslanika, 43 glasa za i tri uzdržana glasa.

Nakon što su poslanici SNP vidjeli da za člana Sudskog savjeta nije prošao Šoć, uzvratili su istom mjerom ne glasavši za Nebojšu Vučinića, te ni on nije dobio dovoljan broj glasova, jer je glasalo 48 poslanika 46 za, dva protiv i bez uzdržanih.

Istu sudbinu na glasanju doživio je i Fikret Kurgaš, inače jedini predstavnik manjinskih naroda među kandidatima, za koga doduše niko nije glasao protiv, ali s obzirom da je glasalo samo 47 poslanika, ni on nije dobio potrebnu većinu za člana Sudskog savjeta.

S obzirom da je bio drugi krug glasanja bila je potrebna tropetinska podrška poslanika, odnosno glasovi 49 poslanika, da bi neki od kandidata bio izabran za člana Sudskog savjeta.

Iz Bošnjačke stranke nijesu krili razočarenje glasanjem.

“Bošnjačka stranka je, kao i na prvom glasanju, podržala sva četiri predložena kandidata. Iako smo očekivali da će i kolege iz drugih partija biti konstruktivne i dati doprinos u dijelu da se danas izaberu četiri kandidata i tako kompletira Sudski savjet, pokazalo se da nije svima u Crnoj Gori u interesu da institucije profunkcionišu.

Ostaje žal da je Fikretu Kurgašu, jedinom predloženom kandidatu iz redova manjinskog naroda nedostajalo dva glasa za izbor i da taster nije pritisnut od strane kolega iz SD-a, koji se deklarišu kao zastupnici građanskog koncepta društva. S toga ne treba da čudi zašto već duže vrijeme u Tužilačkom i Sudskom savjetu nema predstavnika iz redova manjinskih naroda. Takođe, neshvatljivo je i da dva pravna eksperta, profesor Nebojša Vučinić i advokat Dragan Šoć nijesu dobili potrebnu podršku”, naveli su oni u svom reagovanju.

Za sva četiri kandidata, bez kalkulacija, glasao je i DPS.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)