test

Nemoguće da Božović ponovo bude ambasador, dok je Đukanović na čelu države

A. Tahirović

30/11/2020

14:05

Ne postoji diplomatska praksa povlačenja note o proglašenju ambasadora za persona non grata. Ona se odnosi isključivo na osobu koja je zloupotrijebila diplomatsko gostoprimstvo, a nikako na odnose dvije države.

Podsjetimo, u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

Božović nije bio u Crnoj Gori u momentu proglašenja, a teoretski može ući u Crnu Goru za vrijeme od 72 sata koja su mu data kao rok, koji ističe sjutra ili se zatvoriti u ambasadi, što nije uobičajena situacija.

Gotovo je nemoguće da on ponovo postane ambasador jer procedura nalaže da ga Vlada Srbije ponovo predloži, nakon čega mora proći sve instance koje trebaju dati pozitivno mišljenje, kako bi na kraju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio agreman.

To se vjerovatno neće dogoditi u ovom slučaju, iz razloga što je Božović u kontinuitetu kršio diplomatski protokol, vrijeđajući i unižavajući samostalnost Crne Gore i negirajući crnogorski identitet svojim izjavama.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore danas je istaklo da neće povući svoju odluku.

“Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori u kontinuitetu se miješao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u našoj istoriji. Na ovo mu je iz Ministarstva vanjskih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja”, saopštili su iz MVP.

Ostavite komentar

Komentari (0)