test

GP URA obećao potpise podrške Lekiću: Odabrali vrijeme Božićnih praznika kako bi pritisak međunarodne zajednice na njih bio manji?

I. Đoković

26/12/2022

10:58

Prema saznanjima portala Standard od izvora bliskih DF-u, postoji obećanje GP URA da će nakon početka božićnih praznika, kada čelnici diplomatskog kora napuste Crnu Goru zbog prazničnih odmora, dati potpise za kandidaturu Lekića, kako bi navodno pritisak na njih bio manji.

Iako su iz DF-a prilično sigurni je obećanje URE čvrsto, mješoviti signali protekla dva dana ipak stižu iz GP URA, gdje u izjavama prednjači ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Novaković Đurović je u intervjuu Vijestima još jednom podvukla da GP URA neće biti dio Vlade koja bi skrenula sa EU puta, i dodala da će definitivnu odluku o podršci Miodragu Lekiću za sastav nove Vlade dati na partijskim organima.

URA se zvanično nije oglašavala nekim saopštenjem u kom decidno i precizno daju podršku za sastav nove Vlade, iako su generalno obećali ostalim konstituentima parlamentarne većine da je ta podrška neupitna.

No, najnovije izjave ministarke Đurović vezane za EU put Crne Gore bacaju donekle sumnju, pogotovo ako se uzme u obzir da djelovanje Demokratskog fronta već godinama unazad ne podržava evroatlantske integracije Crne Gore.

Njihov najnoviji zahtjev da se razmotri ukidanje sankcija Rusiji, novi je pokazatelj njihove anti EU politike, pa se postavlja logičko pitanje, kakav EU put Crne Gore GP URA vidi sa DF-om kad ovi svakodnevnim djelovanjem rade protiv tog puta.

I dok se čekaju potpisi, i odluka URE na njihovim partijskim organima, zanimljiv postaje i tajming predaje potpisa podrške Lekiću.

U vrijeme katoličkog Božića većina stranih ambasadora otišla je u svoje matične države, ostavljajući politički prostor bez instant reakcije na moguće formiranje Vlade Miodraga Lekića.

I to je ono na šta su moguće i računali činioci parlamentarne većine, da što prije formiraju Vladu pa da se “nose” sa međunarodnim partnerima posle Nove godine.

Da će reakcija biti u to nema sumnje, jer upozorenja da se ta neustavna Vlada ne formira ne fali, ali očigledno da je zagrljaj DF-a previše udoban, da bi URA rekla ne. Iako to vjerovatno znači doviđenja Evropo, URA će i dalje nastaviti da se “jako zalaže” za Crnu Goru u Evropi, doduše samo geografski.

Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)