test

Injac: Crna Gora snažno podržava jačanje saradnje NATO i Evropske unije

Standard

17/02/2022

15:20

Crna Gora kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, snažno podržava jačanje saradnje NATO i EU, posebno imajući u vidu činjenicu da dvije organizacije dijele zajedničke vrijednosti i posvećenost promovisanju mira i stabilnosti u evroatlantskom prostoru, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac na drugom danu sastanka NATO u Briselu.

“Drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, koji je održan u sjedištu NATO u Briselu, ministri odbrane država članica NATO razgovarali su o daljem unapređenju saradnje sa Evropskom unijom i jačanju strateškog partnerstva dvije organizacije. Ministri su konstatovali da je u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak na ovom planu, posebno imajući u vidu aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Evropi, koja predstavlja izazov, ne samo na regionalnom, već i globalnom nivou”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Važan element koji u značajnoj mjeri doprinosi ovim nastojanjima, navode iz resora, je i ranije usvojena Zajednička deklaracija o saradnji između EU i NATO, a “koja predstavlja osnov za implementaciju ciljeva od uzajamnog interesa”.

“Tokom sastanka, analizirana je i bezbjednosna situacija u istočnom dijelu Evrope i iskazana zabrinutost povodom aktuelnih dešavanja u i oko Ukrajine. Tom prilikom iskazana je čvrsta podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije i Ukrajine, te je ukazano na legitimno pravo svake nacije da sama bira svoj spoljnopolitički kurs”, dodaje se u saopštenju.

Ministri su se saglasili da o pitanjima koja su od značaja za evropsku bezbjednost treba pristupati uz visok stepen kohezije, solidarnosti i očuvanja transatlantskog jedinstva.

“Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, snažno podržava jačanje saradnje NATO i EU, posebno imajući u vidu činjenicu da dvije organizacije dijele zajedničke vrijednosti i posvećenost promovisanju mira i stabilnosti u evroatlantskom prostoru”, kazala je Injac.

U tom kontekstu, Injac je istakla da će intenzivirana saradnja dvije organizacije doprinijeti jačanju transatlantske veze, kao i efikasnijoj koordinaciji na planu suočavanju sa globalnim bezbjednosnim izazovim.

Ostavite komentar

Komentari (0)