test

Istraživanja kao sredstvo manipulacije: Unaprijed poznati pobjednici izbora, borba za cenzus zanimljivija

S Rastoder

24/05/2023

11:03

Još 18 dana je ostalo do izbora, a 15 izbornih lista nije krenulo u ozbiljnu predizbornu kampanju ili ne makar onakvu kakvu pamtimo od kada je u Crnoj Gori uveden višestranački sistem. Nikada više lista i nikada kraća kampanja, što je za građane, presite političkim performansima, dobra vijest. Licitiranje sa mogućim osvojenim mandatima počelo je mnogo ranije nego što su se koalicije i formirale, a dilema oko pobjednika skoro da i ne postoji.

Pokret Evropa sad je u naletu i pitanje je samo koja razlika će biti u odnosu na koaliciju koju predvodi DPS. Kao u nekim niskorangiranim fudbalskim ligama Balkana, glavno borba vodi se na dnu, odnosno, traži se odgovor ko ispada zbog nedostizanja cenzusa od tri odsto ili negdje oko 12 hiljada glasova.

Iako većina analitičara smatra da je najbliže tom cilju SDP, prije svega zbog svoje istorije i partijske infrastrukture, ni listama poput Preokreta Srđana Perića, pa i koalicije okupljene oko bivšeg ministra Vladmira Leposavića, te koalicije VukšićMilačićDajković nije nedostižna brojka od 12 hiljada glasova.

Ankete ili istraživanja koja se rade u susret izborima više koriste za zbunjivanje i obeshrabrivanje onih koji hoće da izraze slobodnu volju i podrže “autsajedere” nego za pregled stvarnog stanja na terenu. Otuda i negodovanje manjih stranaka i koalicija na plasiranje ovakvih istraživanja.

“Strpimo se do subote – tada prestaje zakonska mogućnost dodatnih sondaža i analiza koje su zapravo sredstvo uticaja na javnost. Pitam se, šta se desi kada se ta istraživanja pokažu netačnim – kao i gotovo svako u prethodne tri godine? Prognozeri se povlače iz javnog života? Izvine se javnosti? U idućoj analizi kažu “možda ne bude ovako”?
Ljudi, glasajte slobodno – neka vas ne programiraju strahovima da ste bačili glas. Oni na to računaju. Poenta demokratije jeste da je tvoj glas bačen samo onda kada si izmanipulisan. Samo razmislite kako biste se osjećali da vidite da je vaš glas falio da se razmontira pratitokratija. Ne dajmo im to”, napisao je na svom FB profilu nosilac liste Preokret Srđan Perić.

Ono što se skoro sa sigurnošću može reći i predvidjeti to je da će izlaznost na junskim izborima biti mnogo manja u odnosu na parlamentarne izbore 2020. godine kada je 75,8 odsto punoljetnih građana sa pravom glasa izašlo na birališta. Ti izbori su imali rekordnu predizbornu kampanju koja je trajala više od godinu, a za rezultate više nego inače bila je jako zainteresovana SPC i Srbija.

Od te 2020. godine kada je sa vlasti sišao do tada neprikosnoveni DPS, stvari su se drastično promijenile. Osim niza lokalnih, održani su i predsjednički izbori nakon čega se i glavni motivator za glasanje Milo Đukanović povukao sa političke scene. Osim što su provelikosrpske i klerikalne stranke izgubile motiv djelovanja i postojanja, i drugi dio te političke ponude, onaj građanski i proevropski je poprilično razbijen. Definitivno je veliki broj potencijalnih glasača izgubio motiv da izađe na birališta iz jednog ili drugog razloga i za očekivati je da 11. juna bude rekordno niska izlaznost.

.

Ostavite komentar

Komentari (0)