Istraživanje CEDEM-a: U slučaju izbora DPS bi imao najviše glasova, građani nezadovoljni učinkom Vlade, na popisu bi bilo najviše Crnogoraca

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) organizovao je konferenciju povodom drugog godišnjeg istraživanja Političko javno mnjenje Crne Gore.
Istraživanje CEDEM-a: U slučaju izbora DPS bi imao najviše glasova, građani nezadovoljni učinkom Vlade, na popisu bi bilo najviše Crnogoraca

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić kaže da na prvo pitanje, kojim putem se kreće Crna Gora, 46,8 ispitanika smatra da ide pogrešnim putem.

Veći je broj građana koji smatraju da se Crna Gora kreće pogrešnim putem od onih koji misle da se kreće dobrim putem.

Na pitanje da li ste zadovoljni učinkom Vlade Zdravka Krivokapića rezultat je sljedeći:

– 33,1% veoma nezadovoljni

– 22,5 nema stav

– 21.1 uglavnom nezadovoljni

– 5.1% zadovoljniMinistarstvo finansija 45.9 je najbolje ocijenjeno dok je Ministarstvo pravde najslabije ocijenjeno, te ističu da je velika razlika između najbolje ocijenjenog ministarstva.

“Uočava se drastičan pad u odnosu na jun kada je za Ministartsvo pravde ocjena bila 38, a sada je svega 16”, navodi Bešić.

Ministar Spajić i njegovi programi, kao i ministar Jakov Milatović svojim programima unaprijedili su ocjenu.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) ima drastičan pad ocjene zbog trenutnih afera smjena direktora.

Pitanje o efikasnosti suzbijanja pandemije:

– Ne znaju ili ne mogu da procijene, 27.8 odsto

– 28 odsto uglavnom loše/veoma loše

– 22.3 uglavnom dobro

Od juna do decembra trend pozitivnog mišljenja o suzbijanju pandemije prilično je u padu, pokazalo je istraživanje.

Na pitanje koje rješenje političke krize bi najprije podržali odgovori su sljedeći:

-22% novi izbori jedino rješenje
-18% postojeća vlada je jedino rješenje
-16.9% potpuno nova vlada stranki trenutne parlamentarne većine
-10.5 manjinska vlada uz podršku DPS-a i partnera
-3.6 manjinska bez podrške DPS -a i partnera
-29% nema stav

Prema ovom istraživanju se pokazalo da, ukoliko bi u ovom trenutku bio održan popis, 44,7 odsto građana bi se izjasnilo kao Crnogorci, 33 odsto kao Srbi, 7,9 odsto kao Bošnjaci, 4,6 odsto kao Albanci. Kao Muslimani bi se izjasnilo 5,1 odsto građana.

Istraživanje je pokazalo da ako bi naredne nedjelje bili održani parlamentarni izbori za Demokratsku partiju socijalista (DPS) glasalo bi 30,5 odsto građana, za Demokratski front (DF)  20,4 odsto, a povjerenje  Demokratama dalo bi 19,3 odsto građana.

Građanski pokret URA dobio podršku 6,2 odsto ispitanika, dok bi za Bošnjačku stranku (BS) glasalo 6,1 odsto crnogorskih građana.

Istraživanje koje je sprovedeno od 1. do 11. decembra, na uzorku od 1.022 građanina, pokazuje da bi Socijaldemokratska partija (SDP) dobila podršku 4,3 odsto ispitnika, dok bi se ispod cenzusa našla Socijalistička narodna partija (SNP) sa 2,9 odsto podrške.

Socijaldemokrate bi glasalo 2,4 odsto ispitanika, koliko bi podrške dobila i Albanska alternativa, dok bi Ujedinjenoj Crnoj Gori glas dalo dva odsto ispitanika.

Najbolje ocjenjen političar je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić – 2,5, a onda slijedi predsjednik države Milo Đukanović 2.35, a na trećem mjestu je vicepremijer Dritan Abazović sa ocjenom 2.23.

Krivokapićeva partija

Ako bi Krivokapić formirao partiju najveći broj građana je kazao da ne bi glasao za tu partiju (49,2 odso), dok bi vjerovatno i sigurno glalo nešto više od 5 odsto ispitanika.

”U odnosu na prethodno mjerenje u junu, bilježi se blagi rast onih koji bi glasali, kada govorimo o ukupnom broju pozitivnih odgovora”, kazala je Bešić.

Vanredni izbori

Na pitanje da li je potrebno raspisati vanredne parlamentarne izbore, 31,7 odsto ispotanika je odgovorilo da bi ih trebalo raspisati što je prije moguće, dok 26,2 odsto smatra da ih ne bi trebalo raspisivati.

Na pitanje bez obzira za koga će glasati šta misle ko bi pobijedio na izborima,  32,8 odsto smatra da će pobijediri DPS. Da će pobijediti DF smatra 17,3 odsto građana, Demokrate 9.8 odsto, a sve  ostale psrtije 9.7 odsto.

Procenat onih koji ne znaju kakav bi bio ishod je 30,3 odsto.

”To govori o tome koliko je situacija neizvjesna. 58.5 odsto je kazalo da bi na izborima danas glasali na isti način, dok bi nešto više od 12 odsto glasalo na drugačiji način”, kazala je Bešić.

Kada je u pitanju održavanje izbora u jednom dana, 48,6 odsto građana podržava tu ideju, a 14,3 odsto ne.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Istraživanje: Skoro 60 odsto građana protiv uvođenja vjeronauke, za eskalaciju krize na Cetinju najviše odgovorni Vlada i premijer

Istraživanje: Slabi povjerenje u institucije, od NVO se očekuje da budu kritičari vlasti

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Radunović: Donesite 32 potpisa, pa zovite za sto

Brat Vuka Borilovića: Da mi je jedna dlaka na glavi u životu promislila da je za takvo zlodjelo rođen moja bi mu ruka sudila

Janković i Peruničić danima pratili žrtvu koju je trebalo da ubiju, odali ih telefoni

Zbog straha od gubitka funkcije Bjeković zaboravio na zakonska ovlašćenja