Istraživanje OEBS-a: Više od polovine građana smatra da su izbori u Crnoj Gori fer i slobodni

Nešto više od polovine građana (51,8 odsto) uglavnom smatra da su izbori u Crnoj Gori fer i slobodni, dok nešto manje od trećine njih (31,9 odsto) smatra da izbori nijesu fer i slobodni, pokazalo je istraživanje o percepciji i povjerenju javnosti u izborne komisije u našoj zemlji, koju je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a sprovela agencija Damar.
Istraživanje OEBS-a: Više od polovine građana smatra da su izbori u Crnoj Gori fer i slobodni

FOTO: Filip Filipović

Istraživanje je pokazao da izrazito visok procenat građana (80,2 odsto) smatra da izborne prevare predstavljaju problem u sprovođenju izbornih procesa u Crnoj Gori. Kada je riječ o izbornoj reformi, gotovo polovina građana (49,7 odsto) smatra da je izborna reforma potrebna, a većina njih (58 odsto) misli da je izbornu reformu potrebno sprovesti urgentno.

Od 8. do 17. oktobra 2021. godine, na reprezentativnom nacionalnom uzorku od 1.200 ispitanika, sprovedeno je istraživanje javnog mnjenja sa ciljem ispitivanja stavova građana o povjerenju u organe izborne administracije u Crnoj Gori, sa fokusom na Državnu izbornu komisiju (DIK).

Pored toga, istraživanjem su obuhvaćene i teme vezane za opšte ocjene građana o izborima, kao i o procesu izborne reforme koji je u toku. Istraživanja javnog mnjenja ovog tipa imaju za cilj da odgovore kako građani percipiraju ukupan institucionalni i pravno-politički ambijent u kome se izbori održavaju.

Nalazi ukazuju na to da postoji potreba za daljim jačanjem transparentnosti i profesionalizma organa za sprovođenje izbora. Rezultati istraživanja ukazuju da čak 89,9 odsto ispitanika smatra da funkcionisanje DIK utiče na demokratičnost izbornih procesa i povjerenje koje građani imaju u izbore u Crnoj Gori. S tim u vezi, Misija smatra da je imenovanje novog predsjednika DIK-a hitno.

Većina ispitanika smatra da sprovođenje izbornih radnji treba da bude u nadležnosti profesionalizovane, nezavisne i politički neutralne izborne administracije, koja će štititi zakonitost sprovođenja izborne procedure.

Istraživanje zaključuje da Skupština Crne Gore treba da obezbijedi nastavak procesa sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva kroz uspostavljanje istinskog i održivog dijaloga između političkih partija i uz aktivno sudjelovanje predstavnika akademske zajednice i nevladinih organizacija koje posjeduju ekspertizu u ovoj oblasti.

Ovo istraživanje sprovedeno je kao dio rada Misije sa DIK-om na jačanju njenih kapaciteta za administriranje izbora u skladu sa obavezama OEBS-a i najboljim međunarodnim praksama. Jedna od prioritetnih preporuka OSCE/ODIHR za Crnu Goru odnosi se na preduzimanje sveobuhvatne reforme izbornog pravnog okvira, a DIK treba da se pozabavi izazovima i aspektima procesa koji nisu dovoljno regulisani.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Istraživanje: Skoro 60 odsto građana protiv uvođenja vjeronauke, za eskalaciju krize na Cetinju najviše odgovorni Vlada i premijer

CGO: Razvija se svijest o značaju suočavanja s prošlošću, dvije trećine građana CG smatra da se u Srebrenici dogodio genocid

Istraživanje CEDEM: Svaki drugi građanin ne vjeruje medijima

CGO: Nezakonitosti vidljive i DRI-u ostaju nevidljive za tužilaštvo

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Manjinska vlada na čelu sa Abazovićem jedno od rješenja političke krize

VOLI cijena: Preporuka proizvoda sa najnižom cijenom na tržištu

Lajčak: Evropska unija želi da Crna Gora ima proevropsku vladu

Ubijena dva učenika i vozač autobusa u pucnjavi kod Dečana