test

Izvještaj EK: Oblast obrazovanja i edukacije nedovoljno inkluzivna, Zavod za zapošljavanje potrebno modernizovati

Standard

12/10/2022

12:02

Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru u 2022. ostavlja utisak da zaostajemo, pa i nazadujemo u mnogim oblastima.

Komisija je obuhvatila i oblast socijalnih politika i zapošljavanja u kojoj, čini se, nijesmo dovoljno postigli u odnosu na 2021. Evropska komisija smatra da Zavod za zapošljavanje nije dovoljno modernizovana institucija koja igra ključnu ulogu kada je politika zapošljavanja u pitanju. 

“Reformisati i ojačati ulogu Zavoda za zapošljavanje kako bi ova institucija bila moderan servis zapošljavanja koji kreira i implementira kvalitetne mjere upošljavanja, osiguravajući da su u ovom procesu zastupljeni mladi, žene, osobe sa smetnjama u razvoju, ranjive grupe i manjine, uključujući Rome”, navodi se u Izvještaju.

Ipak, iako je Vlada formirala radne grupe kako bi unaprijedila zdravlje i bezbjednost na radnom mjestu, Komisija prepoznaje da smo i na ovom polju prilično nazadovali s obzirom na “četiri fatalne nezgode, kao 21 incident koji su zadesili zaposlene na radnom mjestu, što je četiri više u odnosu na 2020, a bez poboljšanja u odnosu na 2021.”

Oblast obrazovanja i edukacije i dalje je na niskom nivou, prepoznaje Evropska komisija. Da je potrebno jače i bolje uključiti ranjive grupe i manjine poput Roma, te na taj način osigurati bolji kvalitet u ovoj oblasti, smatra ova evropska institucija. 

Kada je u pitanju stručno obrazovanje, Evropska komisija zamjera što izvještaj o implementaciji ovih direktiva još nije dostupan.

Izvor (naslovna fotografija):

Evropska komisija

Ostavite komentar

Komentari (0)