Izvor: Pobjeda

Jakič: Čudna odluka Abazovića

Bivši ministar odbrane Slovenije i nekadašnji poslanik u Evropskom parlamentu Roman Jakič ističe da je odluka Abazovića da smijeni direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) SAva Kenteru čudna i da je mora objasniti.
Jakič: Čudna odluka Abazovića

Roman Jakič

“Gospodin Kentera je smijenjen u trenutuku kada je govorio na 2BS Forumu u Budvi, kada je bila prisutna međunarodna i regionalna grupa eksperata koji se bave pitanjima sigurnosti u Evropi. Smijenjen je u vrijeme kada je nastupao na panelu dok se pričalo o bezbjednosnim službama i na kojem je njegov hrvatski kolega pohvalio posao gospodina Kentere, a u isto vrijeme su dolazile pohvale iz vrha Alijanse. Otkad je gospodin Kentera preuzeo službu, ta agencija je napravila iskorak u povjerenju među drugim agencijama. Taj čin došao i u trenutku kad smo svi priznali uspjehe u suzbijanju ruskog uticaja na regiju i na Crnu Goru tim hapšenjima ruskih špijuna i otkrivanju kriminalnih djela neuništavanja i preprodavanja cigerata, koje je trebalo po svim pravilima EU uništiti. Sve ovo baca jedno čudno svijetlo na odluku predsjednika Vlade i mislim da su i američka ambasadorka i specijalni izaslanik EU za Balkan izrazili, kao i ja, čuđenje što je to toga došlo. Tako da će predsjednik Vlade morati odgovoriti na pitanja zašto je smijenio Kenetru, jer je jedini aregument koji sam ja čuo, da je smijenjen zato što predsjednik Vlade nije bio obaviješten o detaljima istraga oko preprodaje cigareta „na tankim nogama“. Objasniću vam i zašto, ako stvarno postoje indicije da je u tom kritičnom djelu bio umješan vrh stranke, kojom predsjedava Abazović, onda je normalno u svim državama, iako se radi o premijeru, da ga ANB ne obavještava o detaljima istrage koja se odnosi na njegove bliske saradnike”, kaže Jakič.

On podsjeća da Crna Gora nije mogla ući u NATO dok ne reformiše ANB i boji se da će nakon ovoga crnogorska služba izgubiti povjerenje saveznika.

“Kada je Crna Gora bila pred ulazak u NATO, jedini i najveći znak pitanja je bio stavljen na to kako radi ANB. U trenutku kada se to pitanje riješilo, kada su svi zaposleni bili vezani načelima i dogovorima koje sve agencije unutar NATO-a imaju, stvorilo se povjerenje da Crna Gora uđe u Alijansu. I sada bi ova čudna odluka mogla okrenuti situaciju da se to povjerenje, koje Crna Gora ima, izgubi”, kaže Jakič.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Šta neutralne zemlje dobijaju članstvom u NATO?

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Dalibor Vukmirović i Mira Medojević uputili poruke govora mržnje i prijetnje urednicima Standarda: Policija podnijela prijave

Huk koji je najavio katastrofu: Stravični snimci zemljotresa

Rastoder: Ako DIK dozvoli kandidaturu Spajića dijaspora će tužiti Crnu Goru

Italija izdala upozorenja na cunami nakon razornog potresa u Turskoj