test

Jasavić: Kvazi partije poput GP URA i Demokrata najveća opasnost za Crnu Goru

Standard

15/04/2022

15:16

Politička situacija u Crnoj Gori je vrlo delikatna, složena i uslovljena geostrateškim kretanjima, ocijenila je advokatica i bivša potpredsjednica Vlade Azra Jasavić gostujući u emisiji ''Znam da znaš'' Gradske RTV. Poručuje da je ključ formiranja manjinske vlade u rukama DPS-a.



“Ključ oko formiranja manjinske vlade, njenog trajanja, kontrole i procesa koji će se odvijati u njoj je u rukama DPS-a. To je ono što moraju znati i mandatar Dritan Abazović i članovi vlade, a prije svega DPS. Da li to DPS zna u mjeri u kojoj je potrebno, vidjećemo”, dodaje Jasavić.

Crnogorskom društvu potrebno je pomirenje u pravoslavnom biću crnogorskog naroda, kaže Jasavić. To, prema njenom mišljenju, ne mogu raditi predstavnici GP URA i SNP-a, prvenstveno jer je riječ o političkoj snazi koj broji devet poslanika. Poručuje da je politički stav po tom pitanju je vrlo jasan.

URA i Demokrate najveća opasnost za Crnu Goru

Mandatar Dritan Abazović, kako je kazala, već dugo pokušava da formira manjinsku vladu. Čini se, kaže Jasavić, da to ne ide kako je planirano.

Komentarišući to što bi jedno od potpredsjedničkih mjesta moglo da pripadne predsjedniku SNP-a Vladimiru Jokoviću Jasavić kaže da ne misli da on može biti spreman da uradi bilo što što je protiv nacionalnih interesa Crne Gore. Dodaje da je više zabrinjava URA.

“URA je nepouzdana, bojim se njihovih poteza. Dovela nas je u poziciju da je Crna Gora destabilizovana, da nije više građanska zemlja, da imamo sve više kleronacionalizma i pojavu fašističkih naboja. Crnogorska građanska priča gubi na značaju zahvaljujući upravo činjenici da je URA pustila zlog duha iz boce koji može da porobi građansku Crnu Goru. Odgovornost je na GP URA, a ne na SNP-u i DF-u jer oni imaju od starta ideologiju koja je prepoznata i koju smatram legitimnom jer se temelji na njihovom ubjeđenju. Kvazipartije poput GP URA i Demokrata su najveća opasnost za Crnu Goru”, smatra Jasavić.

Dodaje da nema povjerenja u mandatara Abazovića jer, kako kaže, umjesto da ima stav i integritet, pokušava da se dopadne svima.

Ističe da je zabrinjava činjenica što je premijer Zdravko Krivokapić nedavno bio u posjeti partijarhu Porfiriju. Čini se, smatra, da je to kamuflaža za neke skrivene namjere.

“Posjetu je obavio i predsjednik SNP-a Vladimir Joković, ali i mandatar Abazović. Ne znamo o čemu se tamo razgovaralo, ali ne znamo ni ko je, pored partijarha Porfirija bio prisutan i eventualno sklapao dogovore sa mandatarom oko strateških pravaca kretanja nove vlade. Imali smo nakon toga i posjetu velikog broja političara srpske provenijencije uz obrazloženje patrijarha da je to bilo na njihov zahtjev. Meni se čini da je to sve dimna zavjesa koja je zapravo uvertira u novu priču koja nas može voditi u pogrešnom pravcu”, smatra Jasavić.

SDP nije dovoljan garant da će Vlada biti bezbjedna za evroatlantski put

Jasavić napominje da se SDP, ne prepoznajući opasnost koja je prijetila Crnoj Gori 2014. i 2015. godine, postavila na pogrešan način u političkom smislu i umalo destabilizovala Crnu Goru.

“SDP-u koji 2015. godine nije prepoznao opasnost oktobarskih dešavanja sada treba povjeriti i odbranu i inostrane poslove. U ovim konstelacijama snaga to je ipak najbolje rješenje, ali pitanje je to da li je to dobro rješenje”, smatra Jasavić.

ANB je opasno umrežena sa ruskim i srpskim obavještajnim službama

Crnogorski obavještajni sistem je, prema njenim riječima, potpuno uništen. Smatra da novi direktor ANB-a ne može biti blizak proruskim snagama, kao ni svim onima koji su protiv evroatlantskih integracija a napominje i da se direktor ANB-a Dejan Vukšić riješio svih kadrova koji su evroatlantski orjentisani.

“Nije bitno koliko će resora uzeti SNP. Ključno pitanje je ko će da uzme ANB, kome će pripasti Ministarstvo odbrane i MUP. Zašto? Zato što je naša Agencija za nacionalnu bezbjednost maltene u službi BIA-e, odnosno obavještajnih službi Rusije. Naša vojno-obavještajna služba ne postoji. Ne zaboravite da je ministarka odbrane Olivera Injac vojno-obavještajnu službu smjestila u podrumu i degradirala sve profesionalce u Ministarstvu odbrane”, kazala je Jasavić.

Ono na šta je potrebno osvrnuti se jeste to što je aktuelni direktor ANB-a Dejan Vukšić zajedno sa ljudima iz odbrambenog sektora i ministarkom Oliverom Injac iz ANB-a istisnuo posljednje kadrove koji dijele zapadnoevropske vrijednosti.

“ANB je opasno umrežena sa ruskim i srpskim obavještajnim službama i to ima velike veze sa geostrategijom. Bolje je ići na nove izbore nego pristati na vladu gdje prvi čovjek ANB-a nije evroatlantski orjentisan. Zamislite situaciju da direktor ANB-a, istovremeno radeći kao advokat, sklapa poslovne aranžmane sa ruskim oligarsima oko prodaje zemlje”,napominje Jasavić.

Podsjeća da URA nije glasala za učlanjenje u NATO 2017. godine u parlamentu.

Jasavić poručuje da nam ne treba manjinska vlada ukoliko ne znamo ko će nam čuvati zemlju.

Napad na novinarku Gradske RTV zabrinjavajući, tužilaštvo zakazalo

Crnogorsko društvo sve dublje tone u negativne procese koji su krajnje zabrinjavući i pokazuje gdje smo zagazili kao društvo, a zagazili smo u srednji vijek, kazala je Jasavić.

Napad na novinarku Gradske RTV Dubravku Perović sasvim sigurno nije prekršaj, smatra Jasavić. Tužilaštvo je, kako kaže, u tom slučaju zakazalo.

“Gdje se ugrožava sloboda izražavanja i mediji, nema demokratije. Tamo gdje se takvo postupanje definiše kao prekršaj, nema sudova. Tamo gdje se ne oglase sve NVO, koje su ranije u horu znale da reaguju, i principijelno ne zaštite novinarku Perović, tu nema NVO sektora”, kazala je Jasavić.

Pojedine NVO su, dodaje, ponašanjem jasno pokazale da su imale skrivene političke ambicije. Te ambicije su, kako kaže, ostvarile 30. avgusta i sad su očigledno vladine organizacije

“Dotadašnje NVO bile su usmjerene protiv DPS-a. Kada je DPS otišao sa vlasti, mi nemamo ozbiljne NVO koje napadaju ovu kleronacionalističku vladu. Vlada ozbiljno ugrožava i srozava ljudska prava i slobode, pa svakog dana imate nove scenarije kršenja ljudskih prava i sloboda. NVO sektor trenutno ne artikuliše napade na politiku vlade na adekvatan način”, dodaje Jasavić.

Izvor: gradski.me
Izvor (naslovna fotografija):

Azra Jasavić ( gradski.me)

Ostavite komentar

Komentari (0)