test

JELUŠIĆ: Sad svi mogu sa svima, priželjkujem izbore

Standard

18/08/2022

07:27

Poslanici će imati priliku da u 15 dana dva puta odlučuju o sudbini vlade Dritana Abazovića. Nakon petka, po istom pitanju bi mogli da se izjasne i 2. septembra, jer je inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi podnio dio nekadašnje parlamentarne većine predvođen DF-om. Stiže objašnjenje Demokrata da je nova inicijativa podnijeta u slučaju da od svoje odustane DPS. Početkom narednog mjeseca glasaće se i o smjeni predsjednice Skupštine.



Poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su inicijativu o smjeni predsjednice Skupštine i 43 Vlade. Sjednica je zakazana za 2. septembar, a do nje će, kako vjeruju u DF-u imati vremena za dogovor među pobjednicima parlamentarnih izbora.

“Ukoliko postoji politička volja, onda postoji način da se vratimo na ono što su fundamentalni principi demokratskog odlučivanja. A to je da se poštuje izborna volja građana. Ako postoji volja, postoji i način, ako ne postoji tu uvijek postoje mehanizmi koje Ustav i zakon predviđaju”, kazala je Simonida Kordić iz DF-a.

No, Vlada Dritana Abazovića na testu je već preksjutra. O nepovjerenju izvršnoj vlasti glasaće se na inicijativu DPS-a, SDP-a, SD, LP, i DUE. Premijer ponavlja da ishod glasanja čeka opušteno.

“Inicijative su slične, tako da ako već treba da se ta većina iskristališe, neka se iskristališe što prije. Ako se ne iskristališe ono što sam rekao ako 19. ne prođe inicijativa, možemo u subotu ujutru, ponedjeljak da sjednemo za sto i da vidimo kako da idemo dalje. Ako se pak to desi, mi ćemo se povući iz procesa”, kazao je Abazović.

Iz Demokrata su danas saopštili da su DF-ovu inicijativu potpisali kao rezervu ukoliko stranka Mila Đukanovića nekim slučajem odustane od zahtjeva za smjenu vlade u petak. To je, kažu i garancija da će razrješenjem predsjednice Skupštine i definitivno srušiti aktuelnu parlamentarnu većinu. Iz DPS-a se danas nijesu oglašavali, ali jesu sinoć.

“Danas smo čuli od Kneževića da će oni podnijeti neku novu inicijativu što sugeriše da je ova Vlada pala i da više apsolutno ne postoji politički legitimitet”, kazao je Nikolić.

A u GP URA su, kažu, juče čuli i vidjeli u Skupštini da niko nije kadar da se izdigne iznad političkih interesa. I zato su spremni za svaki scenario.

“Šta će biti to je nemoguće predvidjeti, upravo zbog toga što sad mogu svi sa svima, i svi su protiv svih. U takvom jednom društvu razbijenih jedinki nema zajedničkog puta. Ja sam negdje rekla da intimno, iz vrlo egoističkih razloga, priželjkujem izbore”, kazala je Božena Jelušić iz GP URA.

Preporučeno

Rasplet političke situacije mirno čekaju i u SNP-u. Za njih je, kako kažu, sjednica 19. avgusta redovna aktivnost, kao što će biti i ona 2. septembra. Ponavljaju da su potpisivanjem Temeljnog ugovora ostvarili cilj zbog kojeg su i dio aktuelne vlade

Izvor: tvcg
Izvor (naslovna fotografija):

Božena Jelušić; Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (1)

DUKLJA

18 Aug. at 12:57

CRNOGORSKI PATRIOTE NEZAVISNO OD PARTISKE PRIPADNOSTI. TREBA DA SE SIHRONIZUJU I POČNU DA PIŠU KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV DRITANA ABAZOVIĆA,FILIPA AĐŽIĆA,JOVANE MAROVIĆ ,RADA MILOŠEVIĆA,BOŽENE JELUŠIĆ,SUADE ZORONJIĆ , KONATARA I DUGIH ZA POSTOJANJE OSNOVA SUMNJE U VELEIZDAJU CRNE GORE.