KAKO POLITIČKE PARTIJE KRŠE IZBORNU TIŠINU: Zakoni o izbornim procesima pisani kada nijesu korištene društvene mreže u političke svrhe

Izborna tišina uoči izbora za predsjednika Crne Gore, koji će biti održani sjutra, počela je u ponoć. Iako pravila jasno propisuju šta se ne smije raditi u toku izborne tišine, manjkavost Zakona o izbornim procesima ili bolje reći njegova zastarjlost omogućava političkim partijama i u ovom slučaju predsjedničkim kandidatima da tu manjkavost maksimalno iskoriste i da se reklamiraju putem društvenih mreža čak i u toku izborne tišine.
KAKO POLITIČKE PARTIJE KRŠE IZBORNU TIŠINU: Zakoni o izbornim procesima pisani kada nijesu korištene društvene mreže u političke svrhe

Foto: Screnshot

Zakoni o izbornim procesima pružaju političkim akterima mogućnost reklamiranja i u toku izborne tišine, koju oni naravno maksimalno koriste. O zastarjelosti ovih zakona govori i činjenica da kad su pisani društvene mreže nijesu postojale, a sada čine gro kampanja za sve izbore – od lokalnih, preko parlamentarnih, pa do predsjedničkih.

Spotovi predsjedničkih kandidata i jutros “iskaču” na društvenoj mreži Youtube gotovo pa između svake pjesme ili usred drugih traženih video sadržaja.

Tako da ako ste jutros upalili Youtube i subotnje jutro proveli uz muziku mogli ste da doživite da vam i u toku izborne šutnje iskoči spot Alekse Bečića ili Andrije Mandića, i to više puta.

Da nije montaža i da se jasno radi o kršenju izborne šutnje pokazuje i screenshot sa sve datumom i vremenom kad se pomenuti oglas pojavio.

Da ne ispadne da je Bečić usamljen o reklamiranju pobrinuo se i Andrija Mandić čiji video materijali predizborne kampanje iskaču kad im vrijeme nije.

Partije koriste rupe u Zakonima o izbornom procesu jer ne mogu biti pozvani na odgovornost zbog emitovanja sadržaja na društvenim mrežama i u toku trajanja izborne šutnje. Iako imaju mogućnost da prilikom plaćanja recimo kampanje na Youtube da odrede tačan datum početka i kraja kampanje, kao i naravno zemlju u kojoj žele da se reklamiraju.

To važi i za ostale društvene mreže ali jednostavno kad je već dozvoljeno političke partije maksimalno koriste tu mogućnost pa se njihov materijal pojavljuje po društvenim mrežama i dok traje izborna tišina.

Tako da paradoks ne može biti veći, reklamiraju se u toku izborne šutnje a ne krše nijedan zakon, rade svjesno, a što i ne bi kad nije jasno zakonski uređeno i precizirano i onda koriste sve povoljnosti izbornog procesa kako bi “zakučili” još neki glas u zaustavnom vremenu izborne trke.

Ovo je jedan od razloga nužne promjene izbornih zakona o kojima se govori i kojih se političari i javni sektor sjete samo kada se raspišu izbori.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Pala Vlada Dritana Abazovića

Nema više bijelih rukavica i umivene retorike: Traže se izbori, poštovanje Ustava i deblokada Ustavnog suda

ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA: Predsjednik OIK Podgorica podnio krivičnu prijavu protiv Terzića, Jokića, Mihailovića…

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

“Vruća” atmosfera na sjednici OIK Podgorica: Pljuštale uvrede prije nego su proglasili konačne rezultate izbora

CDT: Lažne vijesti o Vuksanović-Stanković, Raduloviću i hapšenju u Nikšiću

Na “krovu Crne Gore” postavljena državna zastava velikih dimenzija

KAKO POLITIČKE PARTIJE KRŠE IZBORNU TIŠINU: Zakoni o izbornim procesima pisani kada nijesu korištene društvene mreže u političke svrhe