Katnićevi kadrovi nepoželjni: Smjena šefa SPO bez sastanka i preko medija

Prema informacijama više crnogorski medija Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović inicirao je smjenu rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića koji je na toj poziciji posljednjih pet godina.
Katnićevi kadrovi nepoželjni: Smjena šefa SPO bez sastanka i preko medija

Međutim, prema saznanjima Standarda, Radonjića i njegov tim niko nije kontaktirao niti je bilo nekog sastanka u vezi s tim. Na medijske spekulacije nije odgovorio ni GST, a izvor iz Standarda iz SDT-a kaže da je , Novović značajno reducirao komunikaciju sa medijima. On je naložio da se komunikacija sa bnovinarima obavlja isključivo preko zvaničnih kanala, te da izjave mogu davati samo postupajući tužioci u određenim predmetima.

Više medija spekuliše da su u u toku konsultacije između glavnog specijalnog tužioca Novovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina o novom kadrovskom rješenju. 

Kako kaže sagovornik Standarda, cilj Novovićevog insistiranja na smjeni Radonjića, da se ,,oslobodi“ svih ključnih saradnika bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

“Prirodno je da novi GST bira ljude kojima može stoprocentno vjerovati, jer predstoji niz velikih iskušenja za ovu instituciju”, rekao je sagovornik Standarda iz GST.

Pripadnik granične policije i nekadašnji policijski inspektor i načelnik načelnik Odjeljenja za organizovani kriminal Predrag Šuković pominje se kao nasljednik Radonjića.

Šuković je 11. jula 2016. godine ranjen sa više hitaca u noge. Nepoznata osoba pucala je u Šukovića usred dana u Njegoševoj ulici, u strogom centru Podgorice, prišavši mu s leđa. Iako se za napad na Šukovića sumnjičio pukovnik srpske vojske Radovan Aleksić, za te optužbe nije bilo dokaza, pa je u oktobru prošle godine oslobođen.

Ime inspektora Predraga Šukovića je postalo poznato široj javnosti nakon što je javno prozvao potpredsjednika Vlade Duška Markovića i bivšeg direktora crnogorske policije Veselina Veljovića za povezanost sa mojkovačkom kriminalnom grupom koja se navodno bavila švercom cigareta. Marković i Veljović su demantovali navode Šukovića.

Šuković je na portalu ,,Vijesti“, pod pseudonimom ,,Bos“, postavljao komentare koje je sud protumačio kao prijetnje Markoviću, zbog čega je prvostepenom presudom Šuković osuđen uslovno na tri mjeseca zatvora.

Dragan Radonjić ima uspješnu policijsku karijeru: prije nego što je postao šef Specijalnog policijskog odjeljenja 2016. godine bio je rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta. Dugogodišnji policijski službenici Radonjića ističu kao jednog od najboljih operativaca, što je pokazao rukovođenjem brojnim akcijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Bio je jedan od kandidata za mjesto direktora Uprave policije. On se u januaru prošle godine prijavio na konkurs.

Radonjića je svojevremeno za rukovodioca SPO predložio tadašnji direktor Uprave policije Slavko Stojanović, a saglasnost na to dao prvi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Po Zakonu o specijalnom državnom tužilaštvu, član 26, rukovodioca Policijskog odjeljenja postavlja direktor policije, ali uz saglasnost glavnog specijalnog tužioca.

Specijalno policijsko odjeljenje je, inače, uspostavljeno na osnovu Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu. Rukovodilac i policijski službenici iz Specijalnog policijskog odjeljenja postupaju po nalogu specijalnog tužioca.

Dugogodišnji sudija Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović izabran je 18. marta na mjesto glavnog specijalnog tužioca uz podršku najvećeg broja članova Tužilačkog savjeta.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vladimir Novović izabran za novog glavnog specijalnog tužioca

,,Škaljarcima“ određeno zadržavanje do 72 sata

Šuković: Napadnute suštinske vrijednosti Crne Gore, ne treba nam teokratija

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kaluđerović dao izjavu u Tužilaštvu: Danas izjavio saučešće porodicama žrtava Vuka Borilovića

Radunović: Oslobodite čovjeka koji je zaustavio krvavi pir, molim vas

Potresne riječi Miloša Martinovića kojima se oprostio od svoje porodice: Moji anđeli, dolazim brzo kod vas, čekajte me i volim vas

Bratstvo Borilović duboko žali zbog bezumnog akta