test

Klarić: Skupština Crne Gore ponovo lider u regionu u pogledu otvorenosti i transparentnosti rada

Standard

21/09/2022

13:26

Tradicionalno visok nivo transparentnosti rada Skupštine Crne Gore prepoznat je još jednu godinu zaredom u analizi otvorenosti parlamenata u regionu koju je pripremio i objavio Centar za demokratsku tranziciju (CDT).



Analiza zasnovana na rezultatima sveobuhvatnog istraživanja sprovedenog u periodu od januara do aprila 2022. godine, pokazuje da Skupština Crne Gore i dalje zauzima vodeću poziciju među parlamentima regiona sa 85,45 odsto ispunjenih kriterijuma otvorenosti. Na drugom mjestu je Skupština Sjeverne Makedonije sa 71,89 odsto, a zatim slijede Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine sa 61,22 odsto i Narodna skupština Republike Srbije koja ispunjava 51,9 odsto definisanih kriterijuma. Istraživanjem su obuhvaćene i Narodna skupština Republike Srpske, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, te Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić sa zadovoljstvom konstatuje da je nedavno objavljeno istraživanje još jedna potvrda značajnih rezultata ostvarenih na polju jačanja otvorenosti i transparentnosti rada Parlamenta tokom 2021. godine.

“Posebno raduje činjenica da su brojni projekti koji su u kratkom vremenskom periodu u bitnom doprinijeli dodatnom približavanju rada Skupštine Crne Gore građanima reflektovani u do sada najboljem rezultatu ostvarenom u ovom regionalnom istraživanju koje se sprovodi šesti put zaredom. Među njima je sada već ustaljena praksa uživo prenosa sjednica skupštinskih radnih tijela sa kojom je započeto tokom tekućeg saziva Parlamenta, kao i pokretanje Parlamentarnog TV kanala koji pored prenosa skupštinskih zasijedanja i sjednica radnih tijela pruža i dodatne informativne sadržaje, čineći, na ovaj način, rad parlamenta još bližim široj javnosti”, kazao je Klarić.

Skupština o svojim aktivnostima informiše i putem redizajniranog internet portala koji sada pruža znatno bogatiji i pristupačniji sadržaj. Od početka 27. saziva, o dešavanjima u crnogorskom parlamentu moguće se informisati i putem skupštinskog profila na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub.

Generalni sekretar podsjeća i na druge značajne korake koji su tokom prethodne godine, na inicijativu i uz snažnu podršku predsjednika Bečića i rukovodstva Skupštine, preduzeti sa ciljem jačanja direktne komunikacije sa građanima i omogućavanja njihovog šireg učešća u procesu kreiranja politika.

“Tako je u 2021. godini uspostavljena platforma za e-peticije putem koje građani od Skupštine mogu zatražiti da preduzme određene mjere ili radnje iz njene nadležnosti. Građani, takođe, na raspolaganju imaju i mehanizam predstavki, pa se Parlamentu na ovaj način obratilo i odgovor na dostavljenu predstavku dobilo više od 800 građana”, naveo je Klarić.

Prema njegovim riječima, prethodnu godinu u ovom kontekstu posebno je obilježila uspješna organizacija Skupštine građana, inovativnog mehanizma neposrednog učešća građana u radu parlamenta, koju je Skupština Crne Gore realizovala u saradnji sa Evropskim parlamentom. Na pomenuti projekat smo naročito ponosni i zbog činjenice da je Crna Gora prva država van Evropske unije koja je na ovaj način neposredno uključila građane u svoj rad.

Klarić zaključuje da uprkos navedenim ali i mnogim drugim realizovanim aktivnostima kojima je, kako je prepoznato i u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu, unaprijeđen nivo transparentnosti Parlamenta i njegove komunikacije sa građanima, Skupština Crne Gore ostaje snažno posvećena kontinuiranom afirmisanju otvorenosti i transparentnosti kao ključnim principima rada savremenih parlamenata.

Skupština Crne Gore je i tokom 2022. godine započela i realizovala značajan broj projekata u cilju daljeg jačanja otvorenosti i transparentnosti kao i kontrolne i nadzorne uloge Skupštine Crne Gore.

“Centar za demokratsku tranziciju u saradnji sa nevladinim organizacijama iz regiona, a u okviru projekta koji podržava Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), godinama unazad razvija Regionalni indeks otvorenosti”, navodi se u saopštenju.

Otvorenost parlamenata mjerena je kroz više od stotinu indikatora koji se ocjenjuju na osnovu dostupnosti informacija na službenim internet stranicama institucija, kvaliteta relevantnog pravnog okvira, drugih izvora javnog informisanja te zahtjeva za pristup informacijama i upitnika koji su upućeni parlamentima.

Metodologija istraživanja, kako je navedeno u analizi, zasniva se na najboljim međunarodnim praksama i standardima dobrog upravljanja.

Izvor (naslovna fotografija):

Aleksandar Klarić

Ostavite komentar

Komentari (0)