test

Knežević: ANB imala logistiku za prisluškivanje u zgradama CBCG, DRI, MUP i gradonačelnika Podgorice

Standard

08/11/2022

12:40

Agencija za nacionalnu bezbjednost imala je logistiku za prisluškivanje Centralne banke Crne Gore, Državne revizorske institucije, Ministarstva unutrašnjih poslova i zgrade gradonačelnika Podgorice - kazao je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević na konferenciji za medije na temu ''Novi dokazi o zloupotrebama Agencije za nacionalnu bezbjednost''.



On je rekao da od kad je utvrđeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost bez odluke Vrhovnog suda priskuškivala tadašnjeg glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića dobijeno nekoliko naredbi od specijalnog državnog tužioca da se ispitaju eventualne zloupotrebe i da li je bilo prisluškivanja ANB iz, kako je rekao, podrumskih postorija Telekoma usmjereni ka CBCG, DRI i zgradi opštine gradonačelnika Podgorice.

Što znači da je ANB bez odluke suda kontinuirano prisluškivala ne samo političke protivnike u liku Demokratskog fronta, već je to radila i sa najbližim saradnicma Mila Đukanovića. Ivan Vuković je potpredsjednik Demokratske partije socijalista – naveo je Knežević.

Zato je, dodaje, sazvao konferenciju za medije – da bi postavio pitanje nadležnim institucijama da li je ANB, imajući u vidu zapisnike i dokumentacije koje posjeduje, “protivzakonito prisluškivale države institucije, čelnike tih institucija i zaposlene”.

To je odgovor koji moramo da dobijemo, jer se radi očigeldno o brutalnoj zloupotrebi višedecenijskoj ANB – rekao je Knežević.

Na tragu je, kako je naveo, “očigledno najmanje desetogodišnjeg prisluškivanje koje je ANB sprovodila ili je mogla sprovoditi u jednom broju crnogorskih institucija”.

On je, kako je istakao, prije konferencije za medije dobio anonimno pismo “od nekog čovjeka koji je vjerovatno zabrinut” za njegovu bezbjednost, a navedeno je, pored ostalog, da je primijetio da već duži vremenski period određena vozila kruže oko kuće Kneževića, a taj “čovjek” tvrdi i da je prepoznao vozača koji je, citira Knežević, službenik ANB, imena V. I, a “koji je u određenim prijateljskim odnosima sa jednom tužiteljkom”.

Da ne bih ogriješio dušu, jer ovih dana otvaram ozbiljne bezbjednosne teme, ostavljam mogućnost ANB da provjeri moje navode, Upravi policije i SDT da provjere ovo što sam sada pročitao kao anomnimno pismo, a odnosi sa ne moju ugroženu bezbjednost. Saopštio sam i da je početkom oktobra vozilo za koje sumnjam da je djelova bezbjednosnog sistema pratilo mog brata i obilazilo oko moje kuće – kazao je Knežević.

On je dodao da neće tražiti procjenu bezbjednosti.

Ne očekujem ništa, ali moja je obaveza da obavijestim crnogorsku javnost – rekao je Knežević.

Na konferenciji za medije nije htio odati odakle mu dokumenta, dodajući pak da stoji na raspolaganju svim nadležnim državnim organima.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Milan Knežević

Ostavite komentar

Komentari (1)

BMX

08 Nov. at 16:53

“Nacija može preživjeti svoje budale, čak i preambiciozne. Ali ne može preživjeti izdaju iznutra. Neprijatelj pred kapijom grada je manje zastrašujući, jer on je poznat i nosi zastavu otvoreno.
A izdajnik se kreće slobodno unutar zidina grada, njegov lukavi šapat nalazi puta i do najviših, vladarskih odaja.
Jer izdajnik se ne prepoznaje kao izdajnik – on govori jezikom bliskim žrtvama, on ima njihovo lice i njihove argumente, on se obraća slabosti koja leži duboko u srcu svakog čovjeka.
On razgrađuje dušu nacije, on u potaji potkopava temelje grada, on inficira političko tijelo tako da se više ne može braniti.
Manje se treba bojati ubice. Izdajnik je kuga.”
Marko Tulije Ciceron