KO I ZAŠTO “LOMI PREKO KOLJENA”: Temeljni ugovor u minut do 12, bez širih konsultacija i rezultat dogovora uskog kruga odabranih

Odgovor ministarke kulture Maše Vlaović na pitanje da li će sjutra na vladi glasati za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC najilustrativnije govori o tome koliko je ljudi bilo uključeno u ovo pitanje koje prijeti da obori 43. vladu i destabilizuje političke prilike u zemlji. Vlaović je Pobjedi saopštila da oni u okviru šireg kolegijuma, koji čine pravnici i stručnjaci iz oblasti zaštite kulture, analiziraju sadržaj temeljnog ugovora koji je u nadležnosti tog resora.
KO I ZAŠTO “LOMI PREKO KOLJENA”: Temeljni ugovor u minut do 12, bez širih konsultacija i rezultat dogovora uskog kruga odabranih

“Na bazi tih zaključaka, Ministarstvo kulture i medija će zauzeti konačan stav koji će ministarka Maša Vlaović iznijeti na sjednici Vlade na kojoj će se članovi Vlade izjasniti o Nacrtu Temeljnog ugovora”, piše u odgovorima.

Dakle, o pitanju koje prijeti da uspori ili čak prekine put CG ka Evropi, destabilizuje političke prilike u Crnoj Gori i izazove vanredne parlamentarne izbore, ministartsvo kojeg se itekako tiču odredbe iz Temeljnog ugovora razmatra u minut do 12. I ne samo to, već i činjenica da će stav imati tek na sjednici vlade, odnosno malo prije njenog početka.

Ovom ilustracijom se dokazuje da je priča o Temeljnom ugovoru, koja je držana više od dvije godine van očiju javnosti, bila tema vrlo uskog broja ljudi, odabranih sagovornika koji su očigledno imali isto mišljenje.

Još od izglasavanja famoznog zakona o vjerskim slobodama, a i prije toga, Temeljni ugovor sa SPC bio top tema medija. Insistitiralo se na poštovanju Ustava i zakona, na poštovanju istorijskih činjenica i kontekstu, iako niko van određenog kruga tekst ugovora sa SPC nije vidio. Čak je i premijer Dritan Abazović, ali i mnogi koji će sjutra dići ruku za ovako uređene odnose sa SPC, govorio i govorili da će predlog teksta ugovora proći širu raspravu, da će biti uključeni svi koje ovo pitanje interesuje.

Međutim, stvari kao da su se preko noći promijenile, tekst je gurnut pred javnost i u roku od desetak dana biće skinut sa dnevnog reda glasanjem za njegovu primjenu. Nijesu jasni razlozi ovolike žurbe, jer kako kaže predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka u razgovoru za Standard da to što se nekome žuri, a da prije toga javnost ne bude upoznata sa detaljima tog ugovora velika je greška i da samo po sebi otvara vrata sumnje da tu nešto baš i nije kako bi trebalo biti.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Temeljni ugovor između SPC i Crne Gore i dalje je tajan: Crkva Srbije time pokazuje svoju moć

Belada: Crna Gora je za SPC virtuelna država i eksperiment psihološkog rata

Abazovićeva Vlada u riziku zbog prijedloga Temeljnog ugovora sa SPC

Temeljni ugovor sa SPC drma temelje Vlade Crne Gore

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Olenik: Sveštenik Nikolaj Stamatović u posjedu snimaka orgijanja sa djecom

Krivokapić na saslušanju kao okrivljeni, iako je na njega bačena šok bomba 5. septembra na Cetinju

Saslušanje kandidata za Sudski savjet: Advokat Dražen Medojević podijelio članove Odbora

Milačić neće na sastanak na kojem učestvuje Đukanović