test

Ko je Aleksandar Klarić? Sarađivao sa Dačićem i Vučićem, podržao Moma Koprivicu u Nikšiću

Standard

03/04/2021

07:54

Novi generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić osnovao je 2015. godine u Beogradu nevladinu organizaciju Centar za međunarodnu javnu politiku koja je tijesno sarađivala sa državnim vrhom Srbije uključujući sadašnjeg predsjednika Skupštine Ivice Dačića ali i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pokazuju podaci do kojih je došla Pobjeda.

Saradnja je išla i preko Arnoa Gujona francuskog desničara koji je u Vladi Srbije zadužen za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

IMIDŽ

Centar za međunarodnu javnu politiku je, kada je na njegovom čelu bio Klarić, slijedila državnu politiku Srbije kada je u pitanju odnos prema Kosovu ali i saradnja sa državama Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama, a u javnosti profilisala je proevropski imidž.

Klarić je rođen u Kotoru. Proglašen je za đaka generacije u OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša“, a nosilac je diplome „Luča“ gimnazije „Danilo Kiš“ u Budvi za izuzetne rezultate u učenju.

Zajednička fotografija sa Vučićem

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na smjeru međunarodna politika. Od 2017. godine studije nastavlja na master programu Evropska politika i upravljanje krizama na Univerzitetu u Beogradu. Master rad pod nazivom „Značaj i uloga lokalne samouprave u Evropskoj uniji danas“ uspješno je odbranio 2018. godine sa ocjenom deset (10). Od 2018. godine školovanje nastavlja na doktorskim studijama politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Na funkciju generalnog sekretara Skupštine je imenovan nakon što je par mjeseci bio savjetnik predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

NA OSNIVANJU NVO GOVORIO DAČIĆ

Mediji u Srbiji su zabilježili da je 2015. godine kao glavni govornik na osnivačkoj skupštini Centra, na kojoj je Klarić predstavljen kao predsjednik, govorio i tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

Dačić je tom prilikom rekao da Srbija mora da igra otvorenih karata u svijetu u kom svi svoje karte kriju.

– Srpski narod ima dva uva, na jedno sluša radio London, a na drugo radio Moskvu. Treba igrati otvorenih karata u svijetu, koji svoje karte krije. Ali to je jedini način da ne upadnemo u konfuziju, da ne znamo na koju ćemo stranu. Ko stoji nasred puta, postoji velika šansa da ga neko zgazi – rekao je Dačić dodajući da je država najbolji međunarodni položaj imala za vrijeme Josipa Broza Tita.

Da je Klarić tijesno sarađivao sa državnim vrhom Srbije svjedoči i zajednička fotografija sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Njegova NVO je bila jedna od rijetkih na koju su Dačić i Vučić gledali blagonaklono. Većina NVO u Srbiji koje su kritičari režima nijesu u milosti ovih političara.

Uoči dolaska tada američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena u Srbiju 2016. godine, u razgovoru za Novi magazin Klarić je rekao da je posjeta tada odlazećeg potpredsjednika SAD politički događaj od prvorazrednog značaja za Srbiju.

– Iako teme razgovora koje će Bajden obaviti s političkim vrhom Srbije nijesu saopštene na dnevnom redu, akcenat će svakako biti stavljen na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Očekuje se da će dolazak drugog čovjeka američke administracije pomjeriti pregovore s mrtve tačke, a u cilju dalje implementacije Briselskog sporazuma, čije obaveze Priština odlaže da preuzme. Opstrukcija sporazuma je produkt nestabilne političke situacije na Kosovu i Metohiji i Bajdenov dolazak će sigurno doprinijeti nalaženju kompromisa i nastavku procesa izgradnje održivog mira na Balkanu – rekao je tom prilikom Klarić.

Centar za javnu politiku je kroz korišćene terminogije zvaničnog Beograda očigledno slijedio politiku Srbije prema Kosovu pa su mediji zabilježili da je ta NVO čak i dijelila humanitarnu pomoć na Kosovu.

Predstavnici Centra su tako 2018. godine posjetili sva četiri manastira koja se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

– Na ovaj način zaokružena je akcija koja je započeta gostovanjem francuskog humanitarca Arnoa Gujona na Fakultetu političkih nauka i tada je prikupljen veliki dio novčanih sredstava za kupovinu pomoći, prenijeli su mediji saopštenje Klarićeve NVO.

ODNOS PREMA CRNOJ GORI

Kada je u pitanju odnos prema Crnoj Gori Klarić je nedavno, na društvenim mrežama, javno podržao Moma Koprivicu pred izbore u Nikšiću.

Zanimljivo da je u aprilu prošle godine Centar za međunarodnu javnu politiku sa sjedištem u Beogradu i Aleksandar Klarić pozvao sve građane Crne Gore koji se nalaze na teritoriji Srbije da im se obrate za bilo koju vrstu pomoći, preuzimajući na taj način posao koji bi trebalo da radi naša Ambasada u Beogradu.

– Naši volonteri, koji dežuraju 24 časa dnevno, će u najskorijem roku pronaći način da obezbijede neophodne informacije i pomoć koja je potrebna svim crnogorskim državljanima na teritoriji Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Njihovi timovi, kako je kazao Klarić, na raspolaganju su svim ugroženim građanima kao i svim nadležnim institucijama Srbije.

Ostavite komentar

Komentari (1)

BMX

03 Apr. at 09:27

Vec su započeli sa instaliranjem Vucicevog SNS kadrova po dubini. Pisali ovakve tekstove ili ne pisali, bunili se akademski i kulturno ili ne, iznosili cinjenice i upozoravali na ono sto ova Vlada sprema ovoj drzavi, etapno je prevodeci u “srpski svet” oni ce taj posao nastaviti efikasno i brutalno drsko da rade sve do kraja i dovesce i nas i svijet pred svrsen cin. Pravdace svoje postupke da je sve radjeno po – “narodnoj volji, proizasloj iz litija i promjene vlasti” i da se niko nije bunio niti izasao na ulice i protestovao zbog toga. U I sto je najgore i najtragičnije – bice u pravu !