Izvor: Pobjeda

Ko u Crnoj Gori zatvara oči na kršenje sankcija?

Oko 30 kamiona, koji prevoze vještačko đubrivo iz albanske luke Drač za Srbiju, upućeno je u petak veče sa crnogorske granice na terminal Zetatransa u Podgorici sa prijedlogom za skener vozila. U subotu, rano ujutru, urađen je skener kipera koji sirovinu prevoze u rinfuzi, da bi oko 10 sati bili obaviješteni da mogu da prođu dalje, bez urađenog pregleda vozila - objavila je juče Antena M.
Ko u Crnoj Gori zatvara oči na kršenje sankcija?

GP Božaj, Foto: Vlada CG

Procedura u Albaniji, kako je pojasnio izvor Antene M, je da svaki kamion, bez obzira šta prevozi, mora da prođe skener, nakon čega dobija potrebnu dokumentaciju. Iz tog razloga, kamionima na crnogorskoj granici nije traženo da rade nove skenere vozila, već su tranzitnom rutom išli dalje za Srbiju.

To što je Uprava prihoda i carine (UPC) naložila preusmjeravanje kamiona iz Albanije na terminal Zetatransa u Podgorici je presedan jer su, kaže izvor Antene M, svi kamioni imali neophodne papire.

UPOZORENJA SA ZAPADA
Prema informacijama Pobjede, ključni razlog dodatnih pregleda je nalog iz vrha Uprave prihoda i carina, nakon što su međunarodni partneri žestoko upozorili vladu Dritana Abazovića da Crna Gora, puštanjem tranzita roba iz Rusije za Srbiju, krši sankcije koje je, pridržavajući se politike EU, sama uvela 8. aprila ove godine.

U ekskluzivnom tekstu Pobjeda je u petak objavila da su punih trinaest mjeseci ogromne količine ruskog vještačkog đubriva, oko 8.000 kamiona, išle iz Albanije, preko Crne Gore za Srbiju. Na carinskim deklaracijama u početku je jasno bila upisana zemlja porijekla – Ruska Federacija. Pobjeda posjeduje i dokaze deklaracije na kojima je upisana zemlja porijekla.

Kada je Crna Gora, odlukom Vlade, početkom aprila, uvela sankcije Ruskoj Federaciji, tranzit vještačkog đubriva je nastavljen, preko graničnih prelaza Božaj i Dobrakovo išla dalje za Srbiju. Izvori Pobjede tvrde da je u periodu od uvođenja crnogorskih sankcija čak 4.000 kamiona prošlo kroz crnogorsku teritoriju.

I ukrivana je zemlja porijekla robe! Iz brodova u Luci Drač rusko đubrivo je pretovarano u kamione napunjene velikim (jumbo) vrećama u kojima staje više stotina kilograma, na kojima nije bilo oznake o zemlji porijekla robe i sirovinskom sastavu. Da bi se sakrio trag da je roba porijeklom iz Rusije, zvanični posrednik u prodaji bila je jedna kompanija iz Albanije, dok je kao kupac ostala kompanija iz Srbije.

Izvori Pobjede ukazuju da su kamioni jedne crnogorske špediterske firme iz Tuzi bili, nekoliko mjeseci, angažovani na prevozu ruskog đubriva za Srbiju.

Tekst koji je Pobjeda objavila prenijeli su brojni mediji u regionu, od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije do Kosova, dok su većina medija u Srbiji ali i Javni servis RTCG ignorisali pisanje Pobjede. 

Prema saznanjima našeg lista, alarmirani su i ambasadori zapadnih zemalja i uslijedila su neprijatna pitanja prema Vladi Crne Gore, čak i na novogodišnjem prijemu koji je u petak veče organizovao premijer Dritan Abazović.

NASTAVAK PREVARE

Kontrola koju je vanredno obavila Uprava prihoda i carina pokazala je da tranzit iz Rusije nije obustavljen, pa su juče, kako je izvijestila Antena M, zaustavljena dva kamiona koja su prevozila robu iz Rusije

Prema informacijama ovog medija, među 30 kamiona koji su prevozili robu iz Albanije bila su i dva vozila u čijim se papirima kao zemlja porijekla robe navodila Ruska Federacija. Što je carinska kontrola utvrdila – za sada nije poznato.

Amonijum nitrat, koji se prevozi iz Albanije preko Crne Gore, transportuje se takođe za firmu ,,Promist“ iz Novog Sada koja je inače najveći uvoznik vještačkog đubriva, u je vlasništvu Nebojše Petrića, a prošle godine je izazvala veliko interesovanje medija u Srbiji.

Prema pisanju srpskog portala Nova u februaru ove godine, ,,Promist“ je lažno deklarisao više od 30.000 tona vještačkog đubriva uvezenog iz Rusije prodajući ga tamošnjim poljoprivrednicima kao najkvalitetnije, dok su analize pokazale da u sebi sadrži upola manje kalijuma od količine koja je navedena na ambalaži.

Petrić je, prema pisanju medija, pokušavao da uveze đubrivo preko Bosne i Hercegovine, gdje je u carinskoj dokumentaciji bilo lažno prikazano da se radi o najkvalitetnijem đubrivu.

Tamošnja inspekcija je, međutim, uradila analizu, koja je pokazala da je posrijedi prevara te šleperima te kompanije zabranila ulazak u BiH.

OPASNOST ZA CRNU GORU

No, prema podacima kojima raspolaže Pobjeda, kamioni za srpsku kompaniju i dalje prolaze crnogorskom teritorijom.

I ne samo to, prema informacijama Pobjede, međunarodne organizacije, koje se bave nadzorom kršenja sankcija, vrlo intenzivno upozoravaju da roba iz Rusije ne ide samo preko luke Drač za Srbiju, već je u posljednje vrijeme fokus istrage usmjeren na – Luku Bar. 

Ukoliko se te indicije pokažu osnovanim, Crna Gora bi, odnosno vlada Dritana Abazovića, mogla da se nađe pod žestokim udarom kritika. Nažalost i Crna Gora da bude optužena za kršenje sankcija Evropske unije prema Ruskoj Federaciji.

Zavisnost Srbije od uvoza ruskog vještačkog đubriva

Duži niz godina Srbija nabavlja više od 70 odsto vještačkog đubriva iz uvoza, što je od vitalnog značaja za konkurentnost srpske poljoprivrede.

Vlada Republike Srbije je početkom godine ukinula plaćanje carinskih dažbina za uvoz azotnih đubriva i bezvodnog amonijaka, u grčevitoj namjeri da uvozom nadoknadi nedostajuće količine vještačkog đubriva. Prvo je odluka važila do 22. jula, potom je produžena do kraja ove godine.

Prema procjenama biznis portala u susjedstvu, u Srbiji se za sezonu potroši između 400 i 450 hiljada tona svih vrsta đubriva.

– Budući da su glavni proizvođači kalijuma, neophodnog za neke vrste đubriva, u svijetu Rusija i Bjelorusija, jasno je da Srbija mora da bude usmjerena na uvoz sa tih tržišta po svaku cijenu. Zato mi i djeluje sasvim logično da su, nakon rata u Ukrajini i nemogućnosti dopremanja uvoza potrebnog đubriva za ogromna prostranstva srpskih oranica, u Srbiji se opredijelili za uvoz alternativnim kanalima, a ruta preko Albanije i Crne Gore je najisplativija u datim okolnostima – objašnjava sagovornik Pobjede.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Beograd i Tirana iskoristili crnogorsku teritoriju iako je Podgorica uvela sankcije Rusiji

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

Oko 30 kamiona koji prevoze vještačko đubrivo iz Drača jutros preusmjereno na terminal Zetatransa radi skenera

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VDT: Borilovića ubio policajac, neće biti krivično gonjen

Ptičji grip prijeti da uništi pelikane na Skadarskom jezeru

MULEŠKOVIĆ za Standard: Otvoreni Balkan netransparentan i opasan po Crnu Goru, privreda nije spremna za potpuno otvaranje prema regionu

U Gacku pronađen automobil koji je ukraden u Crnoj Gori