test

Kome smeta protest za odbranu Crne Gore?

S Rastoder

08/11/2022

11:48

Da li će se u Crnoj Gori završetkom godine početi rješavati nagomilani problemi pitanje je, što bi se reklo, od milion dolara ili eura. I kada se prošla, 2021. godina završavala isto smo mislili - da ne može dublje, da ne može dalje, da ne može gore. A ipak, kao što vidimo, može. Opšte stanje Crne Gore je V.D. trajanje skoro svih institucija. Ustav je skoro pa suspendovan, Ustavnog suda nema, Vlada je u tehničkom mandatu i vode je partije sa najmanjom podrškom, Skupština se pretvorila u poligon za uništavanje zdravog razuma...

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Zakon o predsjedniku nazad parlamentarcima, da razmisle još jednom, a DPS ponudio da u tom razmišljanju ukalkulišu i želju te partije da pomognu u rješavanju stvari sa Ustavnim sudom.

Zbog očiglednog bacanja Ustava pod noge i devastiranja institucija sistema kao i pokušaja skretanja Crne Gore sa zapada na istok, odnosno, bolje rečeno, sjever, nekoliko asocijacija, a prije svih Forum slobodnih građana “Luča” organizuje večeras protest građana ispred Skupštine Crne Gore. Procrnogorske i građanske partije pozvali su svoje glasače da se pridruže, a podršku je dao i predsjednik CG Milo Đukanović.

Uslijedila je sinhronizovana akcija otvorenog i prikrivenog slamanja energije najavljenog protesta od strane prosrpskih organizacija i partija, ali i pojedinih medija sa narativom koji svakog ko samo i ponese crnogorsku zastavu ili se prosto slučajno nađe na skupu, označi kao čuvara rejtinga DPS-a ili političke glave Mila Đukanovića. Za njih ne postoje ljudi, patrioti koji su ozbiljno i iskreno zabrinuti za Crnu Goru, već samo izmanipulisane gomile koje služe samo jednoj svrsi – da vrate stanje prije avgusta 2020. godine.

Ispada da su takozvane litije od prije tri godine, iako paravjerske, bile opravdano sredstvo za navodnu odbranu svetinja, a protesti protiv utiranja građanske Crne Gore neiskrena maskarada zavedenih i naivnih patriota?!

“Ne damo svetinje” je, po njima, opravdani odgovor na Đukanovićev teror, a “Ima nas” zabluda zavedenih i odbrana tog istog Đukanovića, a ne suštinska borba za građansku Crnu Goru.

Svjesna ili nesvjesna manipulacija, manje je bitno, ali sa takvom promocijom vrijednosti, detekcijom stvarnosti i čitanjem crnogorskog konteksta postoji opasnost da Crna Gora nestane kao građanska država i pretvori se u teokratsku prosrpsku provinciju kojom se manipuliše iz drugih centara.

U svakom slučaju i večerašnji protest je funkciji vaninstitucionalnog pritiska na vlast, da stvari počnu da se rješavaju, da se maknu sa mrtve tačke, skupštini skrati mandat i građanima da pravo da odluče kojim putem ići.

U ovoj političkoj partiji šaha bitan je red poteza. DPS traži povlačenje Zakona o predsjedniku, skraćenje mandata Skupštini i izbore, a zauzvrat nudi dijalog oko sudija Ustavnog suda, ali ne dijalog oko nametnuta četiri predloga tridesetoavgustvoske većine, već da se proces vrati na početak i proba se dogovoriti makar jedan, takozvani, deblokirajući sudija.

Odgovor na ponudu je stigao od premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića koji je u slobodnom prevodu rekao da se o tome može razgovarati, ali da prvo DPS odradi dio oko sudija.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je tome dodala da je povratak procesa oko izbora sudija Ustavnog suda nemoguć. Pozvala je predsjednike parlamentarnih stranaka na dijalog i nije propustila priliku da upozori na opasnost od ugrožavanja bezbjednosti i sigurnosti.

Međutim, nema najava, a ni procjena da bi večerašnji protesni skup mogao da eskalira u nešto što može ugroziti sigurnost i bezbjednost građana Glavnog grada, te je takva zabrinutost samo u funkciji oduzimanja energije najavljene pobune protiv slamanja Crne Gore na rate.

Prema informacijama Građanske inicijative G21, nekoliko građana već prijavilo da ih je policija pozvala na infomativne razgovore.

“Već četvoro građana je kontaktiralo centralne kancelarije Građanske inicijative “21. maj” i obavijestilo da su im na adrese na koje stanuju bili policijski inspektori i inspektorke, kao i da su iz stanice policije pozvali i telefonom zahtijevajući od njih da dođu na razgovor”, tvrde iz Građanske inicijative 21.maj.

Poslanik i potpredsjednik Socijaldemorkata Crne Gore, Boris Mugoša, naveo je da su “neki upregli da miniraju” večerašnji protest ispred Skupštine Crne Gore.

“Gledam kako su se neki upregli da miniraju današnji protest… moram priznati da su uporni i posvećeni🙂… posebno su mi zanimljive tirade onih “nezavisnih, “objektivnih” i “principijelnih”, koji od 30.08.2020. relativizuju sve loše što se dešava u Crnoj Gori…
Lagano, proći će…”, naveo je Mugoša na tviteru.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Pomoracnkcg

09 Nov. at 06:08

IMA NAS ~ IMA NAS A I OVA BRAĆA I SESTRE ŠTO SU IZAŠLI SINOĆ MNOGO JE ZA VAS ~I OVI CRNOGORCI KOJI SU IZAŠLI SINOĆ SU DOVOLJNI DA VAS I VAŠU SEKTU SPC ~ OSTAVE BEZ GAĆA I FOTELJA ~ PIPUNE PITBUL BAĆUŠKO IZ ZETE ŠTO SE NE ZAPITAŠ POSTOJI LI RAZLOG ŠTO TE DRŽAVA PRATI ~BIĆE PRAVA ZDRAVA ~ ETO TI SVE KRVAVI ŽULJEVI NA RUKE KOLIKO SI RADIO DOK SI HOTEL MOGREN IZGRADIO +MENE I AKO PRATE NEKA PRATE=NE MJERIM DROGU S JOVANJICE +NE KUPUJEM KALAŠE +NE DAJEM CRNOGORACA IMOVINU POPOVIMA KOJI SILUJU ĐECU+NE PALIM ZASTAVE I SIMBOLE DRŽAVE CRNE GORE +NE NAORUŽAVAM KRIMINALCE DA PUCAJU NA NAROD+NE PLAĆA ME NIKO DA UNIŠTIM DRŽAVU CRNU GORU +TVOJ SABORAC MILUTIN ĐUKANOVIĆ UNIŠTI EPCG +PALI SIMBOLE DRŽAVE SA TOBOM~NE POŠTUJETE DRŽAVU NI HIMNU+NE UNIŠTAVAM PREDUZEĆA DA IH GEĐŽO JEFTINO KUPI A NAROD OSTAVLJATE I BEZ POSLA I BEZ HLEBA ZA PORODICE I JOŠ MNOGO TOGA MOŽE TI SE NABROJATI =. NO TI PIPUNE KNEŽEVIĆU POD RUKU SA KOLJENICOM PA ONO 5 PET GODINA ODLEŽI U SPUŽ A ZA OSTALO 20 GODINA DODAĆEMO NA TO PET DOK BUDEŠ U SPUŽ