KOME VOJINOVIĆ NAMJEŠTA FOTELJU: Ministar smijenio članove UO Centra za stručno obrazovanje u toku konkursa za izbor direktora

Vlada Crne Gore je na sjednici koja je održana 26.maja ove godine, smijenila tri člana UO Centra za stručno obrazovanje, iako je u tom periodu bio u toku konkurs za izbor direktora ove ustanove. Smijenjena je predsjednica UO Milica Jaramaz i članovi Dragan Čađenović i Miljan Stanišić na zahtjev ministra prosvjete, iz razloga koji su navedeni u rješenju. Sva tri člana su predstavnici Ministarstva prosvjete, koje je Vlada CG imenovala prije dvije godine, na predlog tadašnje ministarke prosvjete.
KOME VOJINOVIĆ NAMJEŠTA FOTELJU: Ministar smijenio članove UO Centra za stručno obrazovanje u toku konkursa za izbor direktora

Miomir Mijo Vojinović, foto: Vlada CG

Razriješeni članovi UO su 19.05.2023. godine, donijeli odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora ove ustanove, kome 19.07.2023.godine, ističe mandat, a koji se od 2006.godine nalazi na mjestu direktora.

U Rješenju za razrješenje članova UO, navodi se da je ministar prosvjete Miomir Vojinović, podnio zahtjev da budu razrješeni jer nijesu kao predstavnici Ministarstva prosvjete, usvojili Plan nabavke za 2022. godinu i Izvještaj o sprovedenim obukama nastavnika i direktora.

Postavlja se pitanje zašto je ministar prosvjete baš u ovom trenutku tražio razrješenje članova UO, kada je toku konkurs za izbor direktora u JU Centar za stručno obrazovanje. Otkud ministru informacije da UO Centra nije usvojio pomenuti plan i izvještaj, kada Godišnji plan rada Centra za stručno obrazovanje nije dostavljen Ministarstvu prosvjete, već je isti razmatran samo pred članovima UO. Kako je ministar mogao da traži razrješenje kad nije siguran da li se plan nabavke i izvještaj o realizovanim obukama, zaista nije razmatrao.

Pitanje je, zašto je ministar predložio nove članove UO od kojih je jedan advokat, koji nije povezan sa stručnim obrazovanjem. Da li je ministar na ovaj način htio da utiče na izbor novog direktora za Centra za stručno obrazovanje, jer očigledno nije bio siguran da će razrješeni članovi glasati po njegovom zahtjevu. Upravo se spekuliše da ministar prosvjete na tu funkciju sprema suprugu svog partijskog kolege, koja je zaposlena u Centru za stručno obrazovanje i koja je od njegovog imenovanja imenovana u svim komisijama, odborima i Nacionalnom savjetu za obrazovanje, iako po kvalifikaciji nije iz oblasti stručnog obrazovanja, već se bavi pedagoškim radom.

Kako je moguće da je baš ona konkurisala na mjesto direktora Centra za stručno obrazovanje i raspoređena je u Centru, baš na poslovima koji se odnose na stručno usavršavanje i obuku nastavnika i direktora.

Iako su razrješeni članovi UO, uvaženi i priznati prosvjetni radnici, ali koji ne pripadaju SNP partiji, ministar je očigledno znao da njegov kandidat neće dobiti podršku prilikom izbora direktora, pa se odlučio na ovaj korak.

Zašto je premijer Dritan Abazović dozvolio da se promijene članovi UO samo nedjelju dana prije isticanja roka za konkurs direktora.

Da li se na ovaj način nastavlja sa urušavanjem institucija obrazovnog sistema dovodjenjem ljudi koji nemaju dovoljno stručnih kompetencija za rukovodjenje ovako bitnim institucijama.
Razriješeni članovi UO najavili su tužbu protiv Vlade CG i Ministra prosvjete, jer su revoltirani načinom na koji su razriješeni netačnom informacijom da nijesu razmatrali plan javne nabavke i izvještaj o realizovanim obukama nastavnika i direktora.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

5 komentara


mila

Ovo je još jedan doprinos razaranju prosvjetnog sistema koji je počeo davno sa Migom kovertom. Najveći doprinos razuru je dao “najbolji” svih vremena Šehović! On nas je u svim oblastima obrazovanja doveo do katastrofe.

Odgovori
Beli

Crni javljas li se iz kancelarije? Ima plihovi od muke da ti iskoče!

Odgovori
Crni

Namjesta je AleksandrinLalevic, zeni njenog partijskog kolege

Odgovori
mila

Mora da je Aleksandrina uvezena iz Srbije. Vojinović je odavno bruka od čovjeka. Tvrdio je da nema partijskog zapošljavanja, lagao je javno o vjerskoj školi. Pi, ljiga!

Odgovori
Akcija

Mijo je bio u SNP i kažu nije vise. Bio u demokrate. Sad je u PES pise u novine

Odgovori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Novu ličnu kartu ima skoro 290.000 crnogorskih državljana, pasoš treće generacij...

Saobraćajna nezgoda na Cetinju, povrijeđena jedna osoba

Podgorica: Gorio stambeni objekat u Hercegovačkoj ulici

Radnici štrajkuju, direktor je u Rijadu