Izvor: Pobjeda

KONAČNI OBRAČUN: Vukšić pokušava da završi zadatu agendu

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić prošle sedmice, saznaje Pobjeda, uklonio je i nekoliko preostalih iskusnih operativaca koji su, u koordinaciji sa stranim službama, godinama pratili djelovanje ruskog faktora u našoj zemlji i regionu.
KONAČNI OBRAČUN: Vukšić pokušava da završi zadatu agendu

Dejan Vukšić

Na njihove pozicije doveo je neiskusne, sebi bliske ljude, i tako je u susret formiranju manjinske vlade Agenciju skoro potpuno „očistio“ od kadrova lojalnih državnim interesima Crne Gore.

– Vukšić dovršava agendu „oslobađanja“ Agencije od iskusnih ljudi, patriota posvećenih zaštiti nacionalnih i državnih interesa i na svim nivoima rada stavlja je u službu srpskih i ruskih agentura – tvrde naši izvori iz ANB.

Ova služba za Vukšićevog mandata potpuno je premrežena srpskim i ruskim agentima, tako da su službe ovih država u posjedu svih informacija kojima raspolaže naša agencija, pa i onih koje dobijaju od partnerskih bezbjednosnih organizacija.

Kako smo već pisali, Vukšić je, iako je na vrijeme imao sve podatke, namjeravao da sakrije informaciju o tajnom sastanku predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore Strahinje Bulajića, 20. februara, sa ruskim obavještajcima Spoljne obavještajne službe (SVR) Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovim u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“.

Pobjeda je tu informaciju objavila 26. februara, a naši izvori iz Agencije su kazali da je ovaj tajni sastanak „operativno dokumentovan i proslijeđen vrhu ANB“.

Operativci su imali informaciju o susretu, pa su, kako nam je tada rečeno, radi dodatnog dokumentovanja kontakta, ,,skinuli“ video-zapise sa nadzornih kamera iz centra Danilovgrada.

Podaci operativaca pokazali su da je Bulajić razgovor vodio sa Antipinom, dok je Perišov, kažu, imao zaduženje tzv. ,,kontrapratnje“.

– Operativci Agencije za nacionalnu bezbjednost već duže vrijeme imaju informacije o Antipinu i Perišovu, o njihovim kontaktima, kretanjima, sastancima, o čemu je podrobno upoznat direktor službe Dejan Vukšić – rekli su tada izvori Pobjede iz ANB.

Objasnili su da su ruski obavještajci pod nadzorom nekoliko godina, zbog sumnje da su neprijateljski nastrojeni prema državi i da predstavljaju prijetnju po crnogorsku evroatlantsku orijentaciju.

– Operativna saznanja crnogorskih bezbjednosnih službi ukazuju na to da je kontakt Bulajiću trebalo da posluži za razmjenu stavova o političkoj situaciji. Ruskim obavještajcima je razgovor poslužio ne samo da iskažu stav Moskve, već i da prenesu političke sugestije i instrukcije povodom političkih dešavanja u Crnoj Gori – tvrde izvori Pobjede.

Rekli su i da Agencija, s obzirom na to da je ruski dvojac duže vrijeme pod posebnom opservacijom, ima mnoštvo dokaza o njihovom djelovanju.

Vukšić, međutim, kako tvrde, sve te informacije nije dijelio sa odlazećim potpredsjednikom Vlade i koordinatorom službi bezbjednosti Dritanom Abazovićem, ali je ovaj, ipak, obaviješten o tajnim sastancima.

Samo šest dana nakon što je Pobjeda objavila informaciju o ulozi Antipina i Perišova u našoj zemlji, Ministarstvo vanjskih poslova otkazalo je gostoprimstvo Antipinu. Proglašen je 4. marta za presonu non grata i naloženo mu je da u roku od 72 sata napušti našu državu. Razlog za donošenje ovakve odluke je, kako su istakli, procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

Prošle sedmice iz Crne Gore protjeran je i Perišov, zajedno sa još troje kolega iz Ambasade Ruske Federacije.

Prema dostupnim informacijama, Bulajić nije saslušavan o okolnostima tajnog sastanka sa ruskim agentima, ali ni Vukšić zbog skrivanja bitnih informacija o djelovanju dvojice ruskih špijuna.

Bulajić je funkcioner proruskog i prosrpskog Demokratskog fronta i uporno, iako je tvrdio da neće opstruirati rad Skupštine, odbija da zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi, pored ostalog, bio izabran novi šef zakonodavnog doma, nakon što je smijenjen Aleksa Bečić.

I Vukšić je, o čemu smo pisali u više navrata, u Agenciju stigao kao kadar DF-a i na preporuku Crkve Srbije, koja, pored ostalog, zastupa ruske interese i bliska je sa ruskim obavještajcima.

Izvori Pobjede iz Agencije tvrde da ruska špijunska mreža u našoj zemlji vodi „nikad intenzivniju i agilniju kampanju“ kako bi na vlast u Crnoj Gori doveli sebi lojalne strukture – Demokratski front i Demokrate, čime bi riješili „crnogorsko pitanje“.

Bulajić poslije sastanka sa Antipinom saopštio da neće zakazati sjednicu Skupštine

Predsjedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić nakon sastanka, u jeku parlamentarne krize, sa ruskim obavještajcima Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovim 20. februara u danilovgradskom restoranu „Central lounge bar“, javnosti se obratio pet dana kasnije, 25. februara, video porukom i decidirano saopštio da neće zakazati sjednicu parlamenta.

Prije toga se nije izjašnjavao, a njegove kolege poslanici kazali su 17. februara da je na sjednici Kolegijuma sa šefovima poslaničkih klubova bio konstruktivan i kazao „da nema namjeru da opstruira rad Skupštine“.

Samo tri dana kasnije sreo se tajno sa Antipinim u Danilovgradu i 25. februara poručio da neće biti „mijenjanja izborne volje građana“ i da neće zakazati sjednicu Skupštine.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

OPASNE IGRE: Da li je Vukšić određene poslanike stavio na mjere tajnog nadzora?

Vukšić patriote evidentira pod stavkom “nasilni ekstremizam”

Vukšić u višemilionskom poslu sa Rusima u Stolivu

Smijenjen Aleksa Bečić

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zirojević: Sporazum SDP-a i URE za SD nije prihvatljiv, pregovori kao na pijaci

Vraćaju stomatologe u škole iako djeca ostvaruju to pravo u svakoj ambulanti, MZD za Standard: Veliko interesovanje za projekat, sredstva obezbijeđena

Šarića saslušavaju danas u Tužilaštvu, osumnjičen da je ubio bliskog saradnika zvanog Cigla

Recept dana: Neobično slavsko predjelo – Slani rolat sa makom