test

KONATAR: Nema razlika između DF-a i Demokrata

Standard

16/12/2021

06:52

Nakon godinu dana nove Vlade, nema nijedna korupcionaška afera koja se veže za nekog ministra Vlade Crne Gore, kazao je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar u intervjuu za Parlamentarni kanal Javnog servisa.



Građanski pokret URA je, kaže Konatar, uradio sve da se do sada formira Tužilački savjet.

“Mi smo u razgovorima sa kolegama iz DF-a Demokrata jasno dali do znanja da nemamo apsolutno nikakve zahtjeve kada je u pitanju izbor Tužilačkog savjet. Kada kažem zahtjeve mislim da nismo imali kandidata koji je politički profilisan, kojeg mi želimo da favorizujemo i koji može biti smetnja izboru Tužilačkog savjeta”, kazao je on.

Istakao je da su oni sve uradili da se on kompletira, i da to nije učinjeno jer postoji sukob između Demokrata i Demokratskog fronta oko toga ko će biti u Tužilačkom savjetu, jer, kaže, jednima smeta ovaj, drugima onaj kanditat, i za njega je to neprihvatljivo.

Oni, kaže, moraju za to preuzeti odgovornost pred građanima Crne Gore.

“Oni od početka septembra u Skupštini Crne Gore djeluju potpuno identično. Vi ne možete vidjeti ni u Skupštini, a ni u političkom diskursu razliku između poruka koje šalju Demokrate i poruka koje šalje Demokratski front”, kazao je Konatar.

Oni su, kako kaže Konatar, dogovor kod Tužilačkog savjeta vezali sa dogovorom oko rekonstrukcije Vlade, što je neprihvatljivo jer Tužilački savjet treba da bude nezavisna institucija koja će reformisati tužilaštvo, i ne smije biti dovedena u vezu ni sa jednom političkom trgovinom.

“Mi na političku trgovinu ne pristajemo i ja ću iskoristitii i ovu priliku da po stoti put pozovem kolege iz Demokrata i Demokratskog fronta da se izabere Tužilački savjet jer je to ključ za reformu tužilaštva i ključ kako da se uhvatimo u kostac sa korupcijom i organizovanim kriminalom”,poručio je on.

Konatar je istakao da se danas u parlamentu bori da se praksa promijeni, ne interesuje ga, kaže, ko je predlagač, ni ko će glasati, interesuje ga kakav je taj predlog.

Na pitanje da li misli da u ovom sazivu nema dovoljno anketnih odbora koji bi se bavili važnim temama posebno visoke korpucije i organizovanog kriminala, Konatar je kazao da ono što on očekuje i u čemu su omanuli kao parlamentarna većina jeste izglasavanje Tužilačkog savjeta i omogućavanje reformi tužilaštva, jer Tužiilački savjet ima zadatak da se bavi slučajevima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“I anketni odbori i parlamentarne istrage u poslovniku Crne Gore kada se formiraju na čelu tih odbora su predstavnici opozicije. Ti odbori su bili učestali jer su naše aktivnosti kao opozicionih poslanika u tom periodu bile intezivne na cilju rasvjetljavanja svih korupcionaških afera koje su se vezale za prethodnu vlast”, kazao je on.

Nakon godinu dana nove Vlade, ističe, nema nijedna korupcionaška afera koja se veže za nekog ministra Vlade Crne Gore.

“Dakle možemo da kritikujemo Vladu, ona može da bude bolja, lošija, možemo svi dati sugestije ali jasno je da nemamo nikakvu milionsku aferu pronevjeru državnih sredstava koja se vezuje za bilo kojeg ministra u Vladi Crne Gore”, kazao je Konatar.

Dakle, kako kaže, i anketni odbori i taj pritisak jeste na poslanicima opozicije, da kažu da predstavnici parlamentarne većine su ti koji zloupotrebljavaju trošenje državnog novca. 

Na pitanje da li misli da bi trebalo formirati anketni odbor koji bi se bavio slučajem “Možura” poručio je da su oni dali podršku i za formiranje anketnog odbora, i što se njih tiče podrška postoji za svaku inicijativu koja će imati za cilj rasvjetljavanje bilo koje afere koja je motivisana korupcijom na visokom nivou.

“Ja sam najavljivao u Skupštini Crne Gore da potpuno relaksirano jedva čekamo dan izglasavanja nepovjerenja Vladi Crne Gore, jer je bilo spekulacija ko će kako glasati i kazao sam da će to najbolje pokazati ko je gdje, i pokazalo je”, kazao je Konatar.

Naglasio je da su oni od početka dali sve da ova Vlada funkcioniše i da ova Vlada da rezultate zbog čega su je svi u parlamentu birali.

“Mi smo tog 4. decembra kada smo izabrali ovu Vladu, postigli jedan politički dogovor da se Vlada formira na principima nestranačkih ministara. I mi u Vladi imamo 12 nestranačkih ministara. Kada su kolege predložile modele za rekonstruciju Vlade, mi smo rekli može naravno, ali po principima već postignutog dogovora”, istakao je Konatar.

Dakle, kaže, može da se govori o rekonstruciji samo ako se govori o poštovanju onog modela na kome je Vlada formirana.

“Ako ćemo da pravimo neki model, ako ćemo da uvedemo praksu da ministri mogu biti i članovi političkih subjekata parlamentarane većine, onda govorimo o novoj Vladi, onda ne govorimo o ovoj nestranačkoj Vladi”, kaže Konatar.

Kontar je kazao da su neistinite priče da pregovaraju o manjinskoj Vladi.

“Priča se dominatatno da se dešavaju neki pregovori, to nisu istinite informacije, i glasanje o povjerenju Vladi je pokazatelj toga”, kazao je Konatar.

Na pitanje može li DPS sa Đukanovićem ili bez, da bude neki partner GP URA, Konatar kaže da DPS ne može biti dio vlasti u Crnoj Gori, što se tiče GP URA, te da misli da su veliko opterećenje za političku scenu u Crnoj Gori.

“Ovaj sistem je dao značajne rezultate, ti rezultati mogu biti i bolji, i bili bi da imamo reformisano tužilaštvo, da imamo tužilaštvo koje može da preuzme ono što su rezultati Uprave policije kad aje u pitanju borba protiv kriminala i korupcija na visokom nivou”, poručio je Konatar.

Rezultati su. kako ističe, jasni, ali da bi dobili potpuni smisao neophodno je tužilaštvo.

“Podsjetiću, mi imamo ovdje slučaj gdje je plenum ukinuo imunitet poslaniku DPS Petru Ivanoviću, čeka se tužilaštvo koje ne reaguje, dakle to je jasna signal gdje je problem”, kazao je on.

Komentarišući lokalne izbore u tri opštine, Konatar je kazao da je zadovoljan postigutim rezultatima.

“Mi smo u seriju lokalnih izbor poslije prošlogodišnjih parlamentarnih ušli sa potpuno jasnom ponudom, i ušli smo sami. Mi smo napravili i rezultate u Nikšiću i u Herceg Novom. Sada i u Mojkovcu i na Cetinju. Tako da je podrška Crno na bijelo i GP URA u konstantnom rastu i ja sam zadovoljan zbog toga”, poručio je Konatar.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Oni od početka septembra u Skupštini Crne Gore djeluju potpuno identično. Vi ne možete vidjeti ni u Skupštini, a ni u političkom diskursu razliku između poruka koje šalju Demokrate i poruka koje šalje Demokratski front

Ostavite komentar

Komentari (1)

Jelena

16 Dec. at 12:14

Znamo mu to odavno, nego vi ste sa njima isto!