Konjević istakao značaj ukupne evroatlantske stabilnosti

Transatlantsko jedinstvo i odlučnost u implementaciji ključnih zadataka ostaju među prioritetima saveznica, kako bi se nastavilo sa jačanjem pozicije Alijanse u uslovima izmijenjene bezbjednosne situacije na evropskom kontinentu, zaključeno je tokom drugog dana sastanka Sjeveroatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane (NAC).
Konjević istakao značaj ukupne evroatlantske stabilnosti

Foto: Ministarstvo odbrane

Sastankom, koji je održan u sjedištu NATO u Briselu, predsjedavao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević kazao je da je sastanak bio prilika da se, u susret predstojećem Samitu u Madridu, razmotre pitanja od ključnog značaja za ukupnu evroatlantsku stabilnost i donesu odluke koje će usmjeriti dalji rad na planu jačanja odvraćanja i odbrane Alijanse od svih potencijalnih prijetnji.

On je naglasio da Crna Gora ostaje posvećena zajedničkim nastojanjima usmjerenim ka unapređenju stabilnosti na istočnim granicama Saveza. Podsjetio je da je tokom ovog mjeseca raspoređena osma rotacija pripadnika Vojske Crne Gore koji su angažovani u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku (eFP).

Govoreći o važnosti savezničkog jedinstva, ministar je istakao da naša zemlja ostaje posvećena ispunjavanju smjernica sa Samita u Velsu, odnosno dostizanju predviđenog nivoa izdvajanja za odbranu, budući da samo ujedinjenim naporima Alijansa može uspješno odgovoriti na potencijalne izazove.

Tokom sastanka, ministri odbrane konstatovali su da je evidentan doprinos svih saveznica na planu realizacije aktivnosti koje za cilj imaju uspješno spovođenje sveobuhvatne transformacije Alijanse, posebno imajući u vidu da su dešavanja na istoku Evrope značajno izmijenila savremeni bezbjednosni kontekst.

Govoreći o invaziji Ruske Federacije na Ukrajinu, ministri su naglasili da su tokom proteklih mjeseci, zahvaljući efikasnoj reakciji država članica, sporovedene mjere kojima je u značajnoj mjeri ojačano prisustvo savezničkih snaga na istočnim granicama, kao i da su raspoređene snage visokog stepena spremnosti odbrambenog karaktera. Kontinuirani napori na unaprijeđenju odvraćanja i odbrane ostaće jedan od prioriteta i u predstojećem periodu, pa je, u tom kontekstu, naglašena važnost jačanja i modernizacije strukture snaga, što će unaprijediti sposobnost Saveza da pruži pravovremen i efikasan odgovor na moguće prijetnje po evroatlantsku stabilnost.

Na marginama sastanka, Konjević u odvojenim susretima razgovarao sa ministrima odbrane Mađarske, Kosova, Slovenije i Hrvatske.

Ministru odbrane Mađarske, Kristofu Šalaju Bobrovnickom, kazao je da snažno prijateljstvo dvije zemlje predstavlja temelj daljeg jačanja i produbljivanja odbrambenih odnosa, posebno imajući u vidu zajedničke strateške interese i savezništvo u okviru Alijanse.

Kosovskom kolegi, Armendu Mehaju je poručio da Crna Gora, kao kredibilna NATO saveznica, nedvosmisleno podržava evroatlantske ambicije Republike Kosovo.

Ministri odbrane Slovenije, Marjan Šarec i Grčke, Nikolaos Panagiotopulos kazali su da njihove zemlje ostaju iskreni i pouzdani saveznici Crne Gore na daljem putu unapređivanja kapaciteta  i sposobnosti Vojske Crne Gore.

Sa hrvatskim kolegom, Mariom Banožićem, Konjević se saglasio da je posvećenost evropskoj budućnosti regiona preduslov stabilnosti evropskog kontinenta.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Injac: Vojnici shvatili da ne moraju biti politički aktivni da bi napredovali

Šta neutralne zemlje dobijaju članstvom u NATO?

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Stoltenberg: Crna Gora pokazala da su reforme na Balkanu moguće

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

POBJEGLI IZ KALIFORNIJE U CRNU GORU: Uskoro odluka o izručenju američkih državljana, osumnjičeni za zloupotrebu fondova za pomoć tokom kovida

SVADBA U PODGORICI ILI NA PRIMORJU: Vlado Šćepanović ženi crnogorsku misicu

GO SNP-a u utorak: Jokovićeva partija razmatra rušenje vlasti u Nikšiću i Mojkovcu

Propise prekršila 22 službenika ZIKS-a i 279 zatvorenika