test

Konjević: Neću biti u Vladi ukoliko se ne skrati mandat Skupštine, a premijer ne podnese ostavku

Standard

27/07/2022

14:25

Ukoliko se ne skrati mandat Skupštine a premijer Dritan Abazović ne podnese ostavku, ja neću biti u Vladi u kojoj se ne zna šta je parlamentarna većina, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević na konferenciji povodom Nacrta zakona o Vladi.



” Dajemo šansu da vidimo da li iz ove krize možemo da izađemo. Najbolje bi bilo što prije, ako nema nikakvog dogovora, idemo na izbore”, poručio je Konjević.

On je kazao da nije u redu da “budete premijer ako nemate parlamentarnu vecinu”.

” To je put koji treba da nas dovede do razrješenja političke krize. Demokratski princip da ako vam neko iskrati povjerenje da vi to ispitate u parlamentu. Želimo sa damo šansu za dvije stvari a to je da ova komisija profunkcioniše za temeljni ugovor i da dođemo do izbora do nekih mjesta poput članova Sudskog savjeta i članova Ustanovnog suda”, kazao je on.

Konjević je izrazio nadu da će komisija oko tzv temeljnog ugovora narednih nekoliko dana ipak profunkcionisati.

” Svakako da će u ovih pet ili šest dana biti konsultacije i da će ta komisija profunkcionisati”, istakao je Konjević.

On je kazao da se komisija danas upoznala sa nacrtom zakona o Vladi.

” Želimo da po prvi put u Crnu Goru dođemo do zakona o Vladi. Ambicija je bila da uredimo ova pitanja i bazični koncept na kome ce vlada funkcionisati”, poručio je Konjević.

On je pozvao medije i stručnu i akademsku javnost da se uključi u javnu raspravu.

” Imamo cijeli septembar da o tome diskutujemo i dajemo ocjene. Radna grupa koja je radila na tekstu zakona je bila prilicno raznovsna. Tekst je dobra osnova za dalji rad, a radna grupa ce nastaviti da radi po predlaganja teksta vladi. Ambicija je da to bude urađeno već u drugom kvartalu”, kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi ozbiljniji zakonski tekst koji je ova Vlada utvrdila za ovih sto dana, a koji je pisan u mandatu ove vlade.

Ministar javne uprave Marash Dukaj je poručio da su Zakon o vladi i Skupštini su blisko povezani i će od donešenih odluka puno toga zavisiti.

 ” Čim Zakon pođe u Vladu biće na javnoj raspravi. Pozivamo sve zainteresovane da se uključe u raspravu”, rekao je Dukaj.

Odgovarajući na pitanja novinara on je kazao da je već definisano koje odluke Vlada može donijeti u tenničkom mandatu, te da je cijeli nacrt zakona uporedna praksa sa zemljama u inostranstvu. Prema njegovim riječima, predloženo je da ubuduće vlada ima 14 ministarstava i dva ministra bez portfelja.

Kurtijevim imenovanjem nanijeta velika šteta

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević kazao je da nije dobio pismo Artana Kurtija, te istakao da bi ga proslijedio nadležnim tužiocima da je to bio slučaj.

” Da je stiglo proslijedio bi ga nadležnim tužiocima. Mislim da je njegovim imenovanjem nanijeta velika šteta bezbjednosnom sektoru”, podvukao je Konjević.

On smatra da je poruka, da u sistemu bezbjednosti može da radi osoba koja je osuđivana za teška krivična djela, za svaku osudu.

” Kurti po mom sudu nije mogao proći bezbjednosnu provjeru. Nadam se da takvo imenovanje neće imati negativno posljedicu po saradnju ANB sa partnerskim sluzbama”, istakao je Konjević.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dobrilo Malidžan/ Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)