Konjević: Očekujem da će biti izglasano nepovjerenje Vladi, ako Vlada ne bude oborena povlačim se sa mjesta potpredsjednika

Potpredsjednik Vlade i lider SDP-a Raško Konjević u emisji Intervju na TVCG saopštio je da je premijer Dritan Abazović, poptisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC, krupno politički pogriješio. Kaže i kako očekuje da će se na sjednici parlamenta koja je zakazana za 19. avgust izglasati nepovjerenje Vladi Crne Gore.
Konjević: Očekujem da će biti izglasano nepovjerenje Vladi, ako Vlada ne bude oborena povlačim se sa mjesta potpredsjednika

On je u emisiji Intervju na TVCG rekao da nije znao da će danas doći do potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, te da ni gostovanje ministra pravde Marka Kovača Javnom servisu nije ukazivalo da će se to desiti jutros.

Kazao je kako mu djeluje da ni premijer Dritan Abazović nije znao da će jutros biti potpisan Ugovor sa SPC. Konjević se rekao da se na Vladi nije raspravljalo o datumu potpisivanja tog dokumenta.

“Način na koji je odabrao da potpiše takav dokument jasno govori o kvalitetu i sadržini dokumenta”, rekao je Konjević.

Premijeru je, kako je rečeno, i od strane CANU-a jasno ukazano na sve manjkavosti Temeljnog ugovora, a Abazović “nije našao za shodno da javnost i članove Vlade obavijesti o onome što mu je uputila CANU”.

“Abazović je imao političku obavezu da ovo uradi, to je preuzeto još prije, nažalost on je na toj obavezi istrajao i krupno politički pogriješio”, rekao je Konjević.

Komentarišući medijske navode da je šef granične policije podnio ostavku jer je patrijarh Porfirije u Crnu Goru ušao bez kontrole i evidencije, Konjević je rekao da u pitanju pogrešan proces koji je vođen.

“Ponižavajuće je da vi kao premijer prije dva dana ne znate datum, da je datum utvrđivala SPC, kao što je utvrđivala sadržinu ugovora, a te medijske navode trebalo bi provjeriti”, rekao je Konjević.

Smatra da je Crna Gora propustila šansu na evropskom putu koja nam se otvorila: “Mi smo do 31. trebali da izglasamo Sudski savjet, sudije Ustavnog suda i VDT-a. Upravo je Abazović govorio o inkluzivnoj vladi koja bi deblokirala proces”.

Tvrdi da je Vlada zapravo formirana iz dva razloga.

“Prvi je deblokada evropskog procesa, a drugi je bio da se stvori povoljniji investicioni ambijent. Umjesto da se posvetimo tim ciljevima, Abazović se fokusirao na Temeljni ugovor sa SPC”, rekao je Konjević.

Politička stabilnost se, kako je rekao, teško može očuvati ako se forsira tema mimo političkih subjekata koji su dio vlade: “Sada smo ušli u period političke nestabilnosti, plus što nijesmo završili nijednu evropsku obavezu”.

Govoreći o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja vladi, Konjević kaže da očekuje podršku u parlamentu: “Računam na opoziciju koja je bila protiv ovakve vlade, mislim na sve koji su opozicija”.

“Dvije su mogućnosti. Da vlada izgubi povjerenje sa 41 glasom ili da se formira nova parlamentarna većina, ona koja je podržavala Vladu Zdravka Krivokapića. Ne možemo od Abazovića da pretvaramo novog Krivokapića koji je mislio da može da vlada bez jasne parlamentarne većine”, rekao je Konjević.

Ništa protiv toga ako Građanski pokret URA želi da se vrati pod skute DF-a: “Mora se imati podrška u parlamentu. Ako to budu kolege iz DF-a i Demokrata, srećno bilo, mi idemo u opoziciju, samo što će morati da se dogovore o političkim prioritetima vlade”.

Za to što danas nemamo rješenje u Sudskom savjetu, te sudije Ustavnog suda, po mišljenju Konjevića, krivac je potez Abazovića da se Ugovor sa SPC postavi kao prioritet.

Na pitanje hoće li ostati potpredsjednik vlade, ako vlada ne bude oborena, Konjević je odgovorio:

“Kao što to nijesam uradio 2015. godine, kada je SDP glasala protiv Vlade u kojoj sam bio ministar, tako to neću uraditi ni ovog puta”.

Kaže da se izbori ne isključuju kao opcija, te da je inicijativa koju podnijeli uvod u izbore.

Poručujući da više nema eksperimenata, Konjević je rekao da je prirodno da Abazović podrži premijera iz DF-a, ako želi većinu sa tim političkim savezom.

“Ne mislim da je to nerealno, jer Abazović nema problem da u tri mjeseca vlada sa DF-om, onda da dođe kod nas da traži podršku, pa da se vrati Frontu”, rekao je Konjević.

Podsjeća da je nakon izjave Abazovića kako se neki ne plaše Temeljnog ugovora, već Europola, podnio prijavu SDT-u.

“Jer je predsjednik Vlade kad govori takve stvari dužan da ih potkrepljuje dokazima”, kazao je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada usvojila nacrt Temeljnog ugovora sa SPC bez kvalifikovane većine, Krivokapić nakon sjednice kazao da “temeljni ugovor” nije usvojen i da će se morati ponovo glasati

Abazović: Želimo da Luku Bar vratimo u stoprocentno državno vlasništvo, scenario energetske krize moguć u Crnoj Gori

VLADA U OZBILJNOM PROBLEMU: Rasprave će biti, a glasanja…

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi na njegovom mjestu bio zabrinut

Radulović: Modelom tehničke prelazne vlade povratiti evropsku agendu

Predsjedništvo Demokrata: Već danas mogu početi pregovori o formiranju nove Vlade

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško i Ranko odijela?